Τουρισμός | Προνόμιο των εύπορων ταξιδιωτών οι εμπειρίες; Τι δείχνει έρευνα της Arival

24 Sep 2024, 15:42 | ΤΑΣΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Τουρισμός | Προνόμιο των εύπορων ταξιδιωτών οι εμπειρίες; Τι δείχνει έρευνα της Arival

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Χάσμα δαπανών στον τομέα των ταξιδιωτικών εμπειριών αποκαλύπτει νέα έρευνα της Arival, σύμφωνα με την οποία οι ταξιδιώτες υψηλών εισοδημάτων, και ιδιαίτερα οι νεαρής ηλικίας, έχουν αυξήσει σημαντικά τις δαπάνες τους, ενώ οι ταξιδιώτες μεσαίων εισοδημάτων τις περιορίζουν. Αυτό το διαρκώς αυξανόμενο χάσμα δαπανών, σύμφωνα με την Arival, υποδηλώνει μια μελλοντική ανασύσταση των δυναμικών στην ταξιδιωτική βιομηχανία.

Η έκθεση Affluent Traveler θέτει στο επίκεντρο το ερώτημα εάν πρόκειται για μια κυκλική τάση, ή κάτι περισσότερο, υπαινισσόμενη την πιθανότητα να αλλάξει ριζικά το ταξιδιωτικό τοπίο.

Καθώς οι ταξιδιώτες μεσαίων εισοδημάτων περιορίζουν τις δαπάνες τους, η βιομηχανία ενδέχεται να βασίζεται όλο και περισσότερο σε μια πιο μικρότερο αλλά μεγαλύτερης οικονομικής δυνατότητας πελατειακή βάση. Συνεπώς, θα δημιουργηθεί η ανάγκη για στρατηγικές αλλαγές πολλών τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα αναγκαστούν να προσαρμόσουν την προσφορά τους έτσι ώστε να εξυπηρετούν τις ιδιαίτερες προτιμήσεις και προσδοκίες των ταξιδιωτών υψηλών εισοδημάτων.

Η έκθεση κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα...

-Ο αντίκτυπος των νεότερης ηλικίας εύπορων ταξιδιωτών: Η δημογραφική αυτή ομάδα (ηλικίες 18-44) αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα του συνόλου των εύπορων ταξιδιωτών και κατέχει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο κρατήσεων και δαπανών, ιδιαίτερα για δραστηριότητες.

-Ανισότητα δαπανών: Οι νεότερης ηλικίας εύποροι ταξιδιώτες ξοδεύουν σημαντικά περισσότερα σε κάθε ταξίδι - σχεδόν 5.000 $ - σε σύγκριση με ταξιδιώτες μεσαίου και χαμηλότερου εισοδήματος που ξοδεύουν κατά μέσο όρο 3.597 $ και 2.305 $ αντίστοιχα.

-Οι ταξιδιώτες μεσαίου εισοδήματος υποχωρούν: Οι ταξιδιώτες μεσαίου εισοδήματος, που κάποτε ήταν η ραχοκοκαλιά του κλάδου, έχουν μειώσει σημαντικά τις δαπάνες τους, αντανακλώντας ίσως τις ευρύτερες οικονομικές πιέσεις και τη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης. Η έκθεση της Arival αποκαλύπτει ότι τα νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος αντιπροσωπεύουν πλέον το 51% των ταξιδιωτών, από 58% το 2019.

-Αύξηση των δαπανών των εύπορων ταξιδιωτών: Οι ταξιδιώτες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 150.000 $ και άνω έχουν αυξήσει δραματικά το μερίδιό τους στις δαπάνες για εκδρομές, δραστηριότητες και αξιοθέατα και αντιπροσωπεύουν πλέον σχεδόν το ήμισυ (46%) της αγοράς. Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεύουν μόλις το ένα πέμπτο όλων των ταξιδιωτών εμπειριών, αλλά σχεδόν το ένα τρίτο όλων των κρατήσεων.

-Επιπτώσεις στον κλάδο: Το αυξανόμενο χάσμα πλούτου θέτει προκλήσεις και ευκαιρίες για τον τομέα των εμπειριών, καθιστώντας ενδεχομένως αναγκαία μια στροφή προς την εξυπηρέτηση των προτιμήσεων των εύπορων ταξιδιωτών.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα