Τουρισμός | Τα ταξίδια εμποδίζουν το γήρας, αλλά ο μαζικός τουρισμός το επιταχύνει!

02 Oct 2024, 14:33 | ΤΑΣΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Τουρισμός | Τα ταξίδια εμποδίζουν το γήρας, αλλά ο μαζικός τουρισμός το επιταχύνει!

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις
  • Τα ταξίδια μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην υγεία επιβραδύνοντας το γήρας. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα του Πανεπιστημίου Edith Cowan της Αυστραλίας, για τις ανάγκες της οποίας οι ερευνητές εφάρμοσαν τη θεωρία της εντροπίας στον τουρισμό.

Η εντροπία είναι η έννοια μέσω της οποίας μετράται η αταξία, της οποίας η μέγιστη τιμή αντικατοπτρίζει την πλήρη αποδιοργάνωση (ομογενοποίηση των πάντων) και ισοδυναμεί με την παύση της ζωής, και μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη μη αναστρεψιμότητας. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο τουρισμός μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην εντροπία σε δύο κατευθύνσεις: Οι θετικές εμπειρίες μπορούν να μετριάσουν την αύξηση της εντροπίας και να βελτιώσουν την υγεία, ενώ οι αρνητικές εμπειρίες τείνουν να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Εν ολίγοις, η μελέτη υποθέτει ότι τα ταξίδια διασφαλίζουν ότι το σώμα χρησιμοποιεί τους δικούς του πόρους για να επιβραδύνει τις διαδικασίες γήρανσης.

Οι θετικές ταξιδιωτικές εμπειρίες μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική ευεξία των ανθρώπων μέσω της έκθεσής τους σε νέα περιβάλλοντα, της σωματικής δραστηριότητας, των νέων κοινωνικών επαφών και των αυξημένων θετικών συναισθημάτων. Αυτά τα οφέλη μπορούν να προσφερθούν, για παράδειγμα, μέσω του τουρισμού ευεξίας, υγείας και γιόγκα.

Σύμφωνα με την φοιτήτρια PhD, Fangli Hu, η οποία διεξήγαγε την έρευνα, η θεραπεία των ταξιδιών θα μπορούσε να είναι μια πρωτοποριακή παρέμβαση για την υγεία. Οι ταξιδιώτες εκτίθενται σε νέα περιβάλλοντα και δραστηριότητες. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να πυροδοτήσει αντιδράσεις στο στρες που ενισχύουν τον μεταβολισμό, ο οποίος έχει θετική επίδραση στις μεταβολικές δραστηριότητες του σώματος και στις ικανότητες αυτοοργάνωσης. Με απλά λόγια, το σύστημα αυτοάμυνας γίνεται πιο ανθεκτικό. Μπορούν να απελευθερωθούν ορμόνες που προάγουν την επούλωση και την αναγέννηση των ιστών και υποστηρίζουν τη λειτουργία του συστήματος αυτοΐασης.

Οι χαλαρές δραστηριότητες στα ταξίδια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το χρόνιο στρες. Η ξεκούραση μπορεί επίσης να ανακουφίσει την ένταση και να μειώσει την κόπωση στους μύες και τις αρθρώσεις. Όλα αυτά βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας του μεταβολισμού και στην αποτελεσματικότερη προστασία από τη φθορά του σώματος. Τα όργανα και οι ιστοί στη συνέχεια μπορεί να παραμείνουν σε κατάσταση χαμηλής εντροπίας. Οι δραστηριότητες στις οποίες γίνεται αναφορά περιλαμβάνουν την πεζοπορία, την αναρρίχηση, το περπάτημα και την ποδηλασία.

Φυσικά, υπάρχουν και κίνδυνοι που συνδέονται με τα ταξίδια. Ο τουρισμός μπορεί να φέρει αρνητικές εμπειρίες που δυνητικά οδηγούν σε προβλήματα υγείας, κάτι που συνδέεται παράλληλα με τη διαδικασία προώθησης της αύξησης της εντροπίας, αναφέρει η μελέτη. Έτσι, εάν κανείς έρχεται σε επαφή με προβλήματα όπως μολυσματικές ασθένειες, ατυχήματα, τραυματισμοί, βία, έλλειψη νερού και τροφίμων πολύ συχνά κατά τη διάρκεια των ταξιδιών, θα μπορούσε πραγματικά να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης. Οι αντιπαραθέσεις λόγω ακατάλληλης τουριστικής συμπεριφοράς συγκαταλέγονται επίσης στις πιθανές αρνητικές εμπειρίες που έχουν αρνητικά αποτελέσματα, καταστάσεις δηλαδή που ο μαζικός τουρισμός προκαλεί όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα