Τουρισμός | Νέο φαινόμενο "αντιψυχολογίας της μάζας" στους Γάλλους: Επιλέγουν διακοπές όταν οι άλλοι εργάζονται

03 Oct 2024, 13:02 | ΤΑΣΕΙΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Τουρισμός | Νέο φαινόμενο "αντιψυχολογίας της μάζας" στους Γάλλους: Επιλέγουν διακοπές όταν οι άλλοι εργάζονται

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

To 58% των Γάλλων απολαμβάνουν να κάνουν διακοπές την περίοδο που άλλοι εργάζονται, ενώ το 46% (και το 60% των ηλικιών 25-34) πιστεύει ότι η επιστροφή από τις διακοπές την ίδια περίοδο με τους υπόλοιπους ανθρώπους αποτελεί πηγή στρες.

Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποίησε η Opinionway για λογαριασμό της lastminute.com τον Σεπτέμβριο του 2024 σε δείγμα 1.061 ανθρώπων από τη Γαλλία.

Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Ronan Chastellier, ο οποίος ανέλυσε τα δεδομένα της έρευνας, ο συγχρονισμός των διακοπών προκαλεί ορισμένες απώλειες στα ψυχολογικά οφέλη που έχουν οι διακοπές. Επομένως, η απόφαση για διακοπές όταν οι άλλοι εργάζονται θεωρείται πλεονέκτημα.

Μάλιστα, τα ευρήματα έδειξαν ότι το ποσοστό των ηλικιών 25-34 που επιλέγουν τις διακοπές ενώ οι άλλοι εργάζονται σκαρφαλώνει στο 75%!

Η τάση αυτή προσφέρει μια αίσθηση ελευθερίας στους ανθρώπους, καθώς καταφέρνουν να αποφύγουν τις συλλογικές συνήθειες, αναφέρει η έρευνα, ενώ ερμηνεύεται και ως ένα νέο φαινόμενο αντιψυχολογίας της μάζας αντικατοπτρίζοντας την αυξανόμενη επιθυμία να «σπάσουν» οι μεγάλης κλίμακας μετακινήσεις διακοπών.

Επιπλέον, η τηλεργασία έχει ανοίξει νέες δυνατότητες και στο κομμάτι των διακοπών, με το 70% των Γάλλων να πιστεύουν ότι η ευλεξία που προσφέρουν τα ψηφιακά εργαλεία διευκολύνει την οργάνωση ταξιδιών εκτός σχολικών διακοπών ή παραδοσιακών περιόδων διακοπών.

Οι Γάλλοι επιδιώκουν πιο μεμονωμένες αποδράσεις σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό άλλα οι ταξιδιωτικές τους αποφάσεις ερμηνεύονται και με ορισμένους οικονομικούς και ψυχολογικούς λόγους...

-Το 70% επιθυμούν να επωφεληθούν από τα φθηνότερα εισιτήρια της χαμηλής σεζόν, τις προσφορές και τη δυνατότητα αναβάθμισης ή την ποιότητα κράτησης καταλύματος σε χαμηλότερο κόστος.

-Το 66% επιθυμούν να αποφύγουν εξολοκλήρου τα πλήθη με κύριο ζητούμενο των διακοπών την ηρεμία, την ησυχία, τους μεγάλους χώρους χωρίς συνωστισμό και την αποφυγή οικογενειών με παιδιά.

-Το 22%, και ιδιαίτερα οι ηλικίες 18-24 (37%) και 25-34 (28%), επιδιώκει να επιστρέψει από τις διακοπές χωρίς την πίεση της άμεσης επιστροφής στην εργασία και στις καθημερινές απαιτήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον το 54% των Γάλλων δήλωσε ότι θα επέλεγε διακοπές στα τέλη Σεπτεμβρίου, προκειμένου να απολαύσει μια άλλη εκδοχή του καλοκαιριού. Η τάση αυτή παρατηρήθηκε στις κρατήσεις στη lastminute.com, όπου υπήρξε αύξηση 25% στις διακοπές τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες πέρυσι.

Επιπλέον, το 28% θα επέλεγε διακοπές τον Ιούνιο, ενώ το 17% αποδράσεις του Σαββατοκύριακου εκτός σχολικών διακοπών, ώστε να διακοψει τους κλασικούς ρυθμούς της καθημερινότητας.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα