Τουρισμός | Accor: Η πιστοποίηση βιωσιμότητας είναι αναγκαία και προσθέτει αξία

05 Oct 2024, 11:45 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ

TornosNews.gr

Τουρισμός | Accor: Η πιστοποίηση βιωσιμότητας είναι αναγκαία και προσθέτει αξία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η πιστοποίηση βιωσιμότητας είναι μια επιλογή που πρέπει να εξετάζουν οι πάροχοι καταλυμάτων, καθώς θεωρείται αναμενόμενη και προσθέτει αξία. Επιπλέον, η υιοθέτηση πιο βιώσιμων προσεγγίσεων έχει οφέλη για την επιχείρηση. Η Jordane de Villaret Bentinck, αντιπρόεδρος Sustainability Communitations & Change του ομίλου Accor, σε άρθρο της που απευθύνεται στα συνεργαζόμενα καταλύματα της Booking.com, εξηγεί γιατί. Γράφει:

Οι σύγχρονοι επισκέπτες δείχνουν έντονη επιθυμία για πιο υπεύθυνες επιλογές όσον αφορά τα ταξίδια τους και για κράτηση σε καταλύματα που ακολουθούν την ίδια νοοτροπία. Αυτό αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία αναβάθμισης για τον κλάδο της φιλοξενίας. Θα ήθελα να μοιραστώ τις γνώσεις μου σχετικά με την πορεία του ομίλου Accor προς τη βιωσιμότητα, τον τρόπο με τον οποίο συμμορφωνόμαστε με αυστηρούς κανονισμούς και τη σημασία της εκπαίδευσης.

Η αρχή της πορείας μας προς τη βιωσιμότητα
Στην Accor, η προσέγγισή μας για τη βιωσιμότητα ακολουθεί ένα μοντέλο φιλοξενίας με γνώμονα τη συνεισφορά. Θέλουμε δηλαδή να συμμετέχουμε στην επίλυση των προβλημάτων, αντί να δημιουργούμε νέα. Έχουμε εξετάσει το ζήτημα σφαιρικά με βάση την επιστήμη και αυτή η θεώρηση καθοδηγεί το όραμα και τις ενέργειές μας όσον αφορά τη βιωσιμότητα, σε σχέση με όλα τα θέματα, από την ενέργεια έως τα τρόφιμα ή τα απορρίμματα. 

Εκτός από τη διασφάλιση όσο το δυνατόν πιο βιώσιμων γαστρονομικών εμπειριών σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα (προμήθεια τοπικών υλών, προώθηση φυτικών επιλογών), προχωρήσαμε επίσης στην κατάργηση όλων των πλαστικών μιας χρήσης που χρησιμοποιούσαν οι επισκέπτες, τα οποία περιλάμβαναν 57 διαφορετικά είδη. Αυτό συνέβη πριν από μερικά χρόνια και σήμερα μπορούμε περήφανα να δηλώσουμε ότι πάνω από το 80% των ξενοδοχείων μας έχει πετύχει αυτόν τον στόχο. Ήταν μια εκπληκτική προσπάθεια που έγινε με τη συνεργασία διαφόρων τμημάτων και αποτέλεσε θετική αφορμή για συζήτηση σχετικά με τις πρακτικές του κλάδου μας. 

Μοιραζόμαστε κάθε νέα κίνηση και αιτία αλλαγής, για να προσελκύουμε τους επισκέπτες, τους συνεργάτες και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη ενός πιο βιώσιμου οικοσυστήματος. Θέλουμε τα πάνω από 5.600 ξενοδοχεία μας να διαθέτουν πιστοποίηση από τρίτα μέρη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο μέγιστος δυνατός βαθμός διαφάνειας δείχνει στα ενδιαφερόμενα μέρη ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τη βιωσιμότητα.

Συμμόρφωση με τους κανονισμούς της ΕΕ

Εν όψει των κανονισμών της οδηγίας της ΕΕ για τους οικολογικούς ισχυρισμούς, η Accor προσπαθεί να υιοθετήσει μια πιο συγκροτημένη προσέγγιση όσον αφορά την απόδειξη της βιωσιμότητας των καταλυμάτων της. Χρειαζόμαστε αποδείξεις για να υποστηρίζουμε τους ισχυρισμούς μας περί βιωσιμότητας και αυτή η αναγνώριση θα λειτουργεί ως «εγγύηση». Θέλουμε να θέσουμε τα δεδομένα βιωσιμότητας στο επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων μας, ακριβώς όπως κάνουμε και με τα οικονομικά δεδομένα, για να βελτιώσουμε την απόδοση και τα αποτελέσματα.

Όλο και περισσότερα ξενοδοχεία κατανοούν τη σημασία της απόκτησης πιστοποίησης, η οποία αποτελεί, ωστόσο, χρονοβόρα διαδικασία. Απαιτείται συγκέντρωση πολλών πληροφοριών και συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για κάθε κριτήριο. Ορισμένα ξενοδοχεία βλέπουν αυτήν τη διαδικασία ως εμπόδιο, αλλά η σκληρή δουλειά αποδίδει.

Εξέλιξη του προγράμματος βιωσιμότητας

Αυτό που μας ενδιαφέρει με την πιστοποίηση βιωσιμότητας είναι η αξιοπιστία. Η αλλαγή που έχει σημειωθεί στον κλάδο είναι ότι, προκειμένου να αναπτύξουμε μια πραγματικά βιώσιμη στρατηγική, πρέπει να υιοθετήσουμε μια προσέγγιση βασισμένη στην επιστήμη με διεθνώς αναγνωρισμένα πλαίσια. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι ενέργειες των ξενοδοχείων μας όσον αφορά μια πιο βιώσιμη προσέγγιση επαληθεύονται από ένα τρίτο μέρος.

Είμαστε επίσης πεπεισμένοι ότι η πιστοποίηση από τρίτα μέρη συμβάλλει στην πρόοδο ολόκληρου του κλάδου. Όταν ένα ξενοδοχείο λάβει πιστοποίηση, μπορεί να μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες με πλατφόρμες όπως η Booking.com, αλλά και με τους επιχειρηματικούς μας εταίρους που θέλουν να κάνουν κράτηση σε πιο βιώσιμα ξενοδοχεία. Αυτό θα αποτελέσει τάση στο μέλλον: οι επισκέπτες δεν θα θέλουν να μείνουν σε ένα ξενοδοχείο που δεν ακολουθεί πιο βιώσιμες πρακτικές. Αυτή είναι μόνο η αρχή, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η συνθήκη θα γίνει ο νέος κανόνας για τη φιλοξενία.

Προαγωγή της αλλαγής σε ολόκληρο τον κλάδο

Στις μέρες μας τα καταλύματα είναι απαραίτητο να εξετάζουν το ενδεχόμενο πιστοποίησης από τρίτα μέρη. Θεωρείται αναμενόμενη και προσθέτει αξία. Επιπλέον, η υιοθέτηση πιο βιώσιμων προσεγγίσεων έχει οφέλη για την επιχείρηση. Πολλά από τα κριτήρια βασίζονται σε μετρήσεις για την τήρηση ορισμένων προϋποθέσεων, που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη χρήση νερού, την ενέργεια και τα απόβλητα. Όσο πιο βιώσιμα λειτουργούν τα καταλύματα τόσο περισσότερα χρήματα θα εξοικονομούν.

Νομίζω ότι ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες για τη βιωσιμότητα είναι η πίεση που δεχόμαστε από τους επιχειρηματικούς μας εταίρους, και ειδικά τους εταιρικούς λογαριασμούς. Παρατηρούμε διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για πιο βιώσιμες υπηρεσίες στον κλάδο της φιλοξενίας, σε ξενοδοχεία, διαμερίσματα, χώρους συσκέψεων και εκδηλώσεων. Είμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι λειτουργούμε με τον πιο βιώσιμο τρόπο. Όσο περισσότερο πιέζει ο πελάτης τόσο περισσότερο κινητοποιούνται τα καταλύματά μας ώστε να ανταποκριθούν ανάλογα.

Η εκπαίδευση είναι ο πυρήνας για τη βελτίωση της βιωσιμότητας

Πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε εγχειρήματος και όλοι πρέπει να υιοθετήσουμε μια νοοτροπία βιωσιμότητας. Η βιωσιμότητα βασίζεται στην επιστήμη και, αν δεν γνωρίζουμε τις βασικές αρχές της, τότε δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως πώς μπορούμε να προσαρμοστούμε βάσει αυτής. Μάλιστα, ένα από τα κριτήρια για την οικολογική πιστοποίηση είναι η παροχή εκπαίδευσης στις ομάδες των ξενοδοχείων. Οτιδήποτε βοηθά στην ευαισθητοποίηση, είτε είναι η ενημέρωση για την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής είτε η προστασία των φυσικών πόρων, είναι ωφέλιμο.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Booking.com προσφέρουν πραγματικά εξαιρετικό περιεχόμενο που τα ξενοδοχεία μας μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως αρχικό βήμα στην πορεία τους προς τη βιωσιμότητα. Καθώς προχωρούν προς αυτόν τον στόχο και αρχίζουν να διερευνούν την πιθανότητα πιστοποίησης από τρίτα μέρη, τα ενημερώνουμε για τα οφέλη της δυνατότητας προβολής της πιστοποίησης αυτής στην καταχώρισή τους στην Booking.com. Αυτή η προβολή φέρνει ήδη αποτελέσματα και στο μέλλον θα γίνει ακόμα πιο δημοφιλής μεταξύ των χρηστών που κάνουν επιλογές κράτησης με γνώμονα τη βιωσιμότητα.

Συνεργασία για αμοιβαία επιτυχία

Η βιωσιμότητα δεν είναι διαγωνισμός, είναι συνεργασία. Αντί να εστιάζουμε στον ανταγωνισμό μεταξύ ξενοδοχείων, θέλουμε να συμβάλουμε στην πρόοδο ολόκληρου του κλάδου. 

Στην Accor, συνεργαζόμαστε τακτικά με τους συνεργάτες μας για να εξετάζουμε διαφορετικές πιστοποιήσεις, να θέτουμε υπό εξέταση ορισμένα κριτήρια και να κάνουμε τα πρότυπα ακόμη πιο απαιτητικά στο μέλλον.

Όταν ένα ξενοδοχείο γίνει πιο βιώσιμο, ολόκληρη η ομάδα επενδύει περισσότερο σε αυτήν τη νοοτροπία. Ο κλάδος της φιλοξενίας παρουσιάζει υψηλή κινητικότητα προσωπικού και είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η πορεία θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη διατήρηση των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, αλλά κι ένα αίσθημα υπερηφάνειας για τη δουλειά τους.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα