Κωνσταντίνος Τριανταφύλλης: To 2023 θα είναι μια σχετικά καλή χρονιά - Επενδύουμε στη βιωσιμότητα, τους ανθρώπους, τις υπηρεσίες και τις υποδομές μας
Η βιωσιμότητα των λειτουργιών αλλά και της γαστρονομίας αποτελεί κεντρικό άξονα των ξενοδοχείων του Metaxa Hospitality Group, σύμφωνα με τον Marketing & PR Director του ομίλου, κ. Κωνσταντίνο Τριανταφύλλη, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο Tornos News στο περιθώριο του 1ου Διεθνούς Γαστρονομικού και Πολιτιστικού Συμποσίου του Πανεπιστημίου YALE που διεξήχθη στις 3 και 4 Μαϊου 2023 στο Ηράκλειο Κρήτης.
O κ. Τριανταφύλλης, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες του συμποσίου, αναφέρθηκε στις πρακτικές βιωσιμότητας που εφαρμόζει ο όμιλος στα ξενοδοχεία του και στον αντίκτυπο που αυτές έχουν στην τοπική κοινότητα, στο περιβάλλον, στις τοπικές οικονομίες αλλά και στους διεθνείς επισκέπτες τους.
Όσον αφορά για το 2023, δήλωσε ότι θα είναι μια σχετικά καλή χρονιά καθώς οι προκλήσεις «τρέχουν» και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την προσέλκυση ταξιδιωτών από τις Ευρωπαϊκές αγορές, το Ισραήλ και την Αμερική.
-Ποια θέση έχει η βιωσιμότητα στη λειτουργία ενός σύγχρονου ξενοδοχείου;
Στον Metaxa Hospitality Group υπηρετούμε τον τομέα της φιλοξενίας ο οποίος για εμάς είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον τομέα της βιωσιμότητας. Είναι μια οριζόνται σταθερά που διαπερνά τις υπηρεσίες μας και τη λειτουργία μας από την ημέρα ίδρυσης του ομίλου το 1975 και έτσι εμείς εκπληρώνουμε όχι μονο το ηθικό μας χρέος, αλλα πιστεύουμε και ότι η πρόοδος και ανάπτυξη έρχεται μόνο μέσα από βιώσιμες πρακτικές. Έτσι συνδέουμε οργανικά τον τομέα της φιλοξενίας με τη βιωσιμότητα, και κατ’ επέκταση με το περιβάλλον, την κοινωνία, την οικονομία.
-Πώς διασφαλίζετε τη βιωσιμότητα στη γαστρονομία;
Η γαστρονομία στα ξενοδοχεία του Metaxa Hospitality Group, είναι σημαντικός παράγοντας στον οποίο έχουμε επενδύσει για τη βιώσιμη λειτουργία των ξενοδοχείων. Επενδύουμε στον τομέα της γαστρονομίας, μέσα από ένα βασικό τρίπτυχο...
1. Επιλέγουμε για τα εστιατόρια και τα μπαρ των ξενοδοχείων μας τοπικούς προμηθευτές, από τους οποίους προέρχεται το 80% των προμηθειών μας.
2. Με έντεκα από το σύνολο των προμηθευτών μας, δημιουργήσαμε μια πρωτοπόρα πρωτοβουλία στο χώρο της Ελληνικής φιλοξενίας με τίτλο «Βιώσιμες Προμήθειες», για την οποία έχουμε βραβευθεί διεθνώς και σε εθνικό επίπεδο. Οι προμηθευτές αυτοί, εκπαιδεύονται μαζί μας ώστε να ακολουθούν βιώσιμες πρακτικές στη δική τους επιχείρηση. Έτσι δημιουργούμε ένα μεγάλο σύστημα, πολλούς δορυφόρους βιωσιμότητας, πολλαπλασιάζοντας τη θετική επίδραση στο περιβάλλον, στην κοινωνία και στην οικονομία.
3. Επίσης παράγουμε την τροφή που προσφέρουμε στους επισκέπτες μας. Μέσα από τη δράση «Βιώσιμη Ξενοδοχειακή Γεωργία» καλλιεργούμε στους κήπους των ξενοδοχείων μας φρούτα, λαχανικά, βότανα και αυτά τα συνδέουμε με τα εστιατόρια. Στην Κρήτη ειδικότερα, το 2022 είχαμε 22.000 γεύματα τα οποία συνδέθηκαν με το βιολογικό εστιατόριο του ξενοδοχείου Creta Maris με τις καλλιέργειες που είχαμε στους κήπους μας.
-Ποιο ειναι το feedback που καταγράφεται από τους ταξιδιώτες;
Οι επισκέπτες δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον για τον τροπο που προσεγγίζουμε το φαγητό στα ξενοδοχεία μας, γιατί η γαστρονομία, όπως έχουν δείξει έρευνες, είναι σημαντικός παράγοντας επιλογής προορισμού ή μιας τουριστικής εμπειρίας. Έτσι λοιπόν το feedback που έχουμε από τους επισκέπτες είναι ότι ενδιαφέρονται να γευτούν την τοπική γαστρονομία, να ζήσουν την τοπική κουλτούρα, έτσι έρχονται σε επαφή με τον τοπικό πολιτισμό και παίρνουν μαζί τους φεύγοντας εμπειρίες του προορισμού που στη συνέχεια τις διαδίδουν, κάτι που αποτελεί ένα από τα στοιχήματά μας.
-Υπάρχει διεθνώς η τάση για διαχείριση του food waste στα ξενοδοχεία. Ποιες είναι οι δικές σας πολιτικές;
Η διαχείριση του υπολοιπόμενου φαγητού είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για τα ξενοδοχεία γιατί το φαγητό έχει σημαντικό μερίδιο στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Στα δικά μας ξενοδοχεία υπηρετούμε την πολιτική zero waste to landfill. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε πάρει τις εξής πρωτοβουλίες: κατευθύνουμε οργανικά απόβλητα που περισσεύουν από τις κουζίνες μας σε μια τοπική εταιρία όπου μετατρέπονται σε βιοαέριο. Έτσι, μειώνουμε το αποτύπωμα της χωματερής στο περιβάλλον. Όσα απόβλημα δεν μπορούν να μετατραπούν σε βιοαέριο, τα μεταφέρουμε στους κήπους μας και εκεί με ειδικές οργανικές συνθήκες που διαμορφώνουμε, μετατρέπονται σε κομπόστα. Αυτό χρησιμοποιείται ως λίπασμα για να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε στον κήπο.
-Πώς επηρεάζουν τη λειτουργία των ξενοδοχείων οι ελλείψεις προσωπικού;
Είναι γεγονός ότι το θέμα του προσωπικού είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όχι μόνο τον ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά όλους τους κλάδους της οικονομίας. Αυτό που εμείς κάνουμε στον Metaxa Hospitality Group είναι ότι δίνουμε μεγάλη βαρύτητα, θεωρούμε τους ανθρώπους μας δύναμη της τουριστικής εμπειρίας, είναι οι άνθρωποι που καθημερινά έρχονται σε επαφή με τον επισκέπτη, είναι αυτοί που μεταφέρουν το χαμόγελο, την εμπειρία στον επισκέπτη. Παίρνουμε μια σειρά από πρωτοβουλίες για τους εργαζόμενούς μας. Είναι δεδομένο ότι ένας εργαζόμενος πρέπει να αμείβεται καλά, να του δίνουμε τα οικονομικά κίνητρα να δουλέψει μαζί μας. Στον όμιλο έχουμε εισάγει επιδόματα γάμου, τέκνου, μπόνους για όσα χρόνια εργάζεται μαζί μας κλπ, και είναι πολλές οι περιπτώσεις στις οποίες έχουμε case study ανθρώπων οι οποίοι ξεκίνησαν από πολύ χαμηλά, έχουν δείξει πιστότητα στον όμιλο, έχουν εξελιχθεί και σήμερα έχουν φτάσει να έχουν διοικητικές θέσεις.
-Ποια είναι η πορεία κρατήσεων από το εξωτερικό για το 2023;
Οι κρατήσεις για το 2023 δείχνουν ότι θα είναι μια σχετικά καλή χρονιά. Κινούμαστε περίπου στα περυσινά επίπεδα, αλλά όλα αυτά είναι πάντα υπό την αίρεση εξωτερικών παραγόντων. Τα τελευταία χρόνια περάσαμε πανδημίες, πόλεμο, ενεργειακή κρίση, αύξηση του κόστους παραγωγής και όλα αυτά είναι παράγοντες απρόβλεπτοι που μπορεί να επηρεάσουν την τουριστική κίνηση. Αυτό που πρέπει να κάνει κανείς είναι να επενδύει στους ανθρώπους, στις υποδομές, στις υπηρεσίες του - και αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε κι εμείς - έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρός και πιο έτοιμος στις προκλήσεις της εποχής.
Παραδοσιακά, η Κρήτη είναι ένας προορισμός ο οποίος στηρίζεται στην Ευρωπαϊκή αγορά ταξιδιωτών. Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία είναι από τις αγορές οι οποίες αποτελούν τους ισχυρούς πυλώνες επισκεπτών. Από την άλλη υπάρχουν επισκέπτες και από το Ισραήλ, υπάρχει σημαντική άνοδος της Αμερικής για την Κρήτη. Αντίστοιχα, στη Σαντορίνη έχουμε επισκέπτες από την Αμερική καθώς και από Αγγλία και κεντρική Ευρώπη.
- 1) Ό,τι κάνουμε καλά, να το κάνουμε καλύτερα
- 2) Τα τουριστικά έσοδα αποπληθωρισμένα είναι σαφώς χαμηλότερα από το 2019
- 3) Ε.Ξ. Μεσσηνίας | Υπάρχει μια απαξίωση του ξενοδοχειακού κλάδου εκ μέρους της κυβέρνησης
- 4) Η Κρήτη φλερτάρει με το 1 εκατ. αφίξεις από τη βρετανική αγορά | +10% οι προκρατήσεις για το 2025
15/11 15:49
15/11 15:12
Επιμελητήριο Ηρακλείου | Σχολή Επαγγελματία Πιτσαδόρου Ιταλικής Πίτσας με πιστοποίηση
15/11 15:01
Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων | Ποιοι εκλέχτηκαν για το νέο Δ.Σ.
15/11 14:56
15/11 14:52
Η Μήλος στους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο για συνέδρια και επαγγελματικά ταξίδια
15/11 14:50
Oceania Cruises: Τρεις νέες κρουαζιέρες με Ελληνικά λιμάνια το 2026
15/11 14:09
FedHATTA/ HATTA: Οι διεθνείς επαγγελματίες του οργανωμένου τουρισμού γνωρίζουν την Κρήτη
15/11 12:35
Τουρισμός: Η Σουηδία πρώτη χώρα στον κόσμο με εμπορικό σήμα, για να μην μπερδεύονται οι ταξιδιώτες!
15/11 11:59
Απόστολος Τζιτζικώστας | "Ετοιμάζω ολοκληρωμένη και σύγχρονη ευρωπαϊκή στρατηγική για τον τουρισμό"
15/11 11:52
15/11 11:20
HOTREC: H Booking.com δεν συμμορφώθηκε με την Ευρωπαϊκή οδηγία για τις Ψηφιακές Αγορές
15/11 10:26
Πτώση στις παγκόσμιες πωλήσεις προσωπικών ειδών πολυτελείας το 2025
15/11 07:53
15/11 07:51
Μελέτη για την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη σε Καβάλα και Θάσο
15/11 07:43
15/11 07:37
Δημιουργία Ψηφιακής Κιβωτού της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα
15/11 07:34
14/11 23:06
14/11 22:41
Τουρισμός | Τι προβλέπει το επικρατέστερο σενάριο για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Θήρας
14/11 22:36
14/11 17:59
AEGEAN | Ιστορικό ρεκόρ στην επιβατική κίνηση και κύκλο εργασιών στο 9μηνο
14/11 17:19
Τα τουριστικά έσοδα αποπληθωρισμένα είναι σαφώς χαμηλότερα από το 2019
14/11 16:54
14/11 16:45
Ε.Ξ. Μεσσηνίας | Υπάρχει μια απαξίωση του ξενοδοχειακού κλάδου εκ μέρους της κυβέρνησης
14/11 16:39
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών | Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία Best IPO Communications
14/11 15:19
TUI: Πιο ισχυρή παρουσία στην Τσεχία – Τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός η Κρήτη
14/11 14:30
14/11 14:18
Όλη η Ελλάδα on line! Αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου, των social media και των online αγορών
14/11 14:07
14/11 13:41
14/11 13:28
14/11 12:49
«Πράσινο φως» για το Καταδυτικό Πάρκο στους Φούρνους Ικαρίας
14/11 12:39
14/11 12:16
Juneyao Airlines: Συνεργασία κοινού κωδικού με την Aegean για 7 συνδέσεις από την Αθήνα
14/11 12:10
14/11 11:59
Lufthansa | 11 ελαφρά τραυματίες από αναταράξεις σε πτήση πάνω από τον Ατλαντικό
14/11 11:46
SPIEGEL Online | Tο χωριό της Πελοποννήσου που μάχεται με τον αφανισμό
14/11 11:28
Ξενοδοχεία | Τα οφέλη από μια βιώσιμη προσέγγιση των τροφίμων
14/11 07:15
14/11 07:10
Δωρεά γλυπτού μνημείου θυμάτων Τεμπών στον δήμο Θεσσαλονίκης
14/11 07:06
14/11 07:04
14/11 07:00
13/11 16:47
13/11 16:19
Τουρισμός: Οι Βρετανοί και oι Αμερικανοί αποφεύγουν τις περιόδους υψηλής ζήτησης για ταξίδια
13/11 15:17
13/11 14:44
Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών | ΙΟΒΕ: Προτάσεις για την ευημερία πολιτών και επιχειρήσεων
13/11 14:33
Air France | Δωρεάν Wi-Fi εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας σε όλα τα αεροσκάφη της
13/11 14:28
13/11 14:20
Όμιλος Jet2.com και Jet2holidays | 13η βάση στο Λούτον το 2025 με πτήσεις και σε ελληνικά νησιά
13/11 14:14
Όμιλος Lufthansa | 12.000 εβδομαδιαίες πτήσεις σε 300 προορισμούς το καλοκαίρι του 2025
13/11 14:03
Wyndham Travel Packages: Νέα δυνατότητα κράτησης διαφορετικών υπηρεσιών για τα μέλη Wyndham Rewards
13/11 13:02
Condor: Αυξημένη συχνότητα πτήσεων σε 9 δρομολόγια προς Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
13/11 12:52
Aegean Airlines: Πτήσεις κοινού κωδικού με την Discover για καλοκαιρινές συνδέσεις από τη Γερμανία
13/11 12:17
Η Κρήτη φλερτάρει με το 1 εκατ. αφίξεις από τη βρετανική αγορά | +10% οι προκρατήσεις για το 2025
13/11 11:39
Ελληνικός τουρισμός: +18,3% οι αφίξεις Ινδών στην Ελλάδα το περασμένο 12μηνο
13/11 11:28
"Κορυφαίος Αναδυόμενος Προορισμός" η Κάρπαθος στα Greek Travel Awards στην WTM του Λονδίνου
13/11 11:13
COP29: Δυναμική ένταξη του τουρισμού στις δράσεις για την κλιματική αλλαγή
13/11 10:45
TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα
13/11 10:26
13/11 09:45
Τουρισμός | Η Alltours αναδείχθηκε πρώτη στην εμπιστοσύνη των Γερμανών ταξιδιωτών μεταξύ των t.o.'s
13/11 07:49
Πληρωμές επιχορηγήσεων για ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Ρόδο και Σαντορίνη
13/11 07:43
Υιοθεσία πάρκου Καρτερίας και νησίδας από το ξενοδοχείο Rhodos Horizon Resort
13/11 07:38
Άδειες για γεώτρηση και χρήση νερού σε ξενοδοχεία σε Μύκονο και Ρόδο
13/11 07:30
13/11 07:25
12/11 22:36
Γνώμη | Η «Αναγέννηση» του ρόλου του Ταξιδιωτικού Πράκτορα: Μια Σύγχρονη Ανάγκη
12/11 22:19
12/11 22:13
Πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για την ανάπτυξη του αεροδρομίου της Κεντρικής Ελλάδας στην Αγχίαλο
12/11 18:23
Neue Zürcher Zeitung | Γιάννης Μπουτάρης, ένας μοναδικός πολιτικός και δήμαρχος
12/11 18:20
WELT | COP29: Γιατί πρέπει η Ελλάδα να δίνει χρήματα στο Κατάρ;
12/11 18:14
Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ) | Aνανέωση συνεργασίας για τα επόμενα 5 έτη
12/11 17:22
Η AEGEAN στήριξε και φέτος τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας
12/11 15:05
12/11 14:39
12/11 13:50
Philoxenia '24 | “Philoxenia & Culture”: 70 φωτογράφοι αφηγούνται την ιστορία της χώρας μας
12/11 13:45
FedHATTA/ HATTA: Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του Γιάννη Μπουτάρη
12/11 13:23
Ταξιδιωτικοί πράκτορες από τη Βόρειο Ελλάδα στο Ηράκλειο και τα Χανιά για χειμερινά πακέτα
12/11 13:10
12/11 13:07
12/11 12:40
Oι περισσότεροι φορείς στην Ελλάδα δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν υποστεί κυβερνοεπίθεση
12/11 11:32
12/11 10:50
Τουρισμός | Το διαδίκτυο και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες εμπνέουν τους Βρετανούς για τις διακοπές τους
12/11 07:30
Άδειες για πισίνες σε ξενοδοχεία στην Κεφαλονιά και στην Ανατολική Μάνη
12/11 07:28
Άδειες για χρήση νερού από γεωτρήσεις σε ξενοδοχεία της Μυκόνου
12/11 07:21
Ψηφιακή εφαρμογή για τα μονοπάτια του Μύθου και της Φύσης στη Ρόδο
11/11 22:28
Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής | Αυξημένες προκρατήσεις για το 2025 στη βρετανική αγορά
11/11 16:28
11/11 16:25
11/11 15:49
11/11 15:34
Τουρκικός τουρισμός | 1,5 εκατ. επιβάτες κρουαζιέρας στο 9μηνο
11/11 15:25
FedHATTA/ΗΑΤΤΑ: Η Ελλάδα στο επίκεντρο των εξελίξεων στην παγκόσμια αγορά οργανωμένων ταξιδιών
11/11 12:42
TUI: Τάση για solo ταξίδια σε all in ξενοδοχεία – Τι δείχνουν οι κρατήσεις
11/11 12:24
Πράσινο φως για νέο πεντάστερο ξενοδοχείο στην Αλεξανδρούπολη
11/11 12:17
Ελλάδα - ΕΟΤ | «Χρυσοί» νικητές στα αμερικανικά τουριστικά βραβεία Travvy Awards 2024
11/11 12:15
11/11 11:28
Air Canada: Εως τρεις καθημερινές πτήσεις προς Αθήνα το καλοκαίρι του 2025
11/11 11:23
Νέο σύστημα ΦΠΑ στην ΕΕ | Πλατφόρμες όπως η Airbnb υπεύθυνες για την είσπραξη του ΦΠΑ
11/11 11:14
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η απόκτηση του ξενοδοχείου Grand Hyatt Athens από τη Blackstone
11/11 10:08
Τουρισμός | Ταξίδια στην πόλη, τεχνητή νοημοσύνη και solo ταξίδια οι κυρίαρχες τάσεις το 2025
Τα τουριστικά έσοδα αποπληθωρισμένα είναι σαφώς χαμηλότερα από το 2019
Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων | Ποιοι εκλέχτηκαν για το νέο Δ.Σ.
Τουρισμός | Τι προβλέπει το επικρατέστερο σενάριο για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Θήρας
Τουρισμός: Η Σουηδία πρώτη χώρα στον κόσμο με εμπορικό σήμα, για να μην μπερδεύονται οι ταξιδιώτες!
AEGEAN | Ιστορικό ρεκόρ στην επιβατική κίνηση και κύκλο εργασιών στο 9μηνο
Μελέτη για την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη σε Καβάλα και Θάσο
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών | Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία Best IPO Communications
HOTREC: H Booking.com δεν συμμορφώθηκε με την Ευρωπαϊκή οδηγία για τις Ψηφιακές Αγορές
FedHATTA/ HATTA: Οι διεθνείς επαγγελματίες του οργανωμένου τουρισμού γνωρίζουν την Κρήτη
Ε.Ξ. Μεσσηνίας | Υπάρχει μια απαξίωση του ξενοδοχειακού κλάδου εκ μέρους της κυβέρνησης
Πτώση στις παγκόσμιες πωλήσεις προσωπικών ειδών πολυτελείας το 2025
Απόστολος Τζιτζικώστας | "Ετοιμάζω ολοκληρωμένη και σύγχρονη ευρωπαϊκή στρατηγική για τον τουρισμό"
Επιμελητήριο Ηρακλείου | Σχολή Επαγγελματία Πιτσαδόρου Ιταλικής Πίτσας με πιστοποίηση
Oceania Cruises: Τρεις νέες κρουαζιέρες με Ελληνικά λιμάνια το 2026
( 0 )