Κάρπαθος: Πρώτο Φεστιβάλ Τοπικής Γαστρονομίας στην Αρκάσα
Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και ανέλπιστη επιτυχία, έληξε το 1ο Φεστιβάλ Τοπικής Γαστρονομίας το οποίο ξεκίνησε την Πέμπτη 31 Μαΐου και έληξε πανηγυρικά την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018. Την απόφαση διεξαγωγής του Φεστιβάλ στην Τοπική Κοινότητα Αρκάσας, πήρε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος στα πλαίσια του προγράμματος Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019 «Taste the Seasons» την οποία ανακοίνωσε κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Κάρπαθο.
Την όλη διοργάνωση ανέλαβε το Επαρχείο Καρπάθου-Κάσου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων Αρκάσας «Η Αγία Σοφία», τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου-Κυκλάδων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και το «ΚΕΚ Γεννηματάς» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Το Φεστιβάλ διήρκεσε τέσσερις ημέρες και περιλάμβανε διάφορες δραστηριότητες που σκοπό είχαν να αναδείξουν την σπουδαία και πλούσια τοπική γαστρονομία της Καρπάθου και τα ήθη και έθιμα του νησιού.
Την Πέμπτη 31 Μαϊου πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ, η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων Αρκάσας παρουσίασε με επιτυχία παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας-Πρόνοιας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Θωμά Σωτρίλη του Επάρχου Καρπάθου-Κάσου κ. Γιάννη Μηνατσή, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου στην πλατεία της Κοινότητας, το δραματοποιημένο έργο «Το Χοροστάσι» της κυρίας Άννας Ρηγοπούλη-Λιατήρη, ενώ το πρωϊ της ίδιας ημέρας μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Αρκάσας, με το πρόγραμμα «Aegean Gardener-φυτεύουμε λαχανόκηπους», φύτεψαν φυτά ντομάτας και πιπεριάς που έστειλε το Φυτώριο της Περιφέρειας, στον κήπο του αύλιου χώρου του Δημοτικού Σχολείου Αρκάσας με πολύ κέφι και ενθουσιασμό.
Τη δεύτερη ημέρα το πρωϊ αγρότες, κτηνοτρόφοι, παραγωγοί και μελισσοκόμοι, παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον σεμινάριο αγροτικού marketing στο Πολυχρονιάδειο Μέγαρο της Αρκάσας από το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΣΤΕΒΙΑ ΕΛΛΑΣ και ειδικό σύμβουλο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Χρήστο Σταμάτη.
Το βράδυ της Παρασκευής 1ης Ιουνίου μοσχομύρισε η πλατεία της Αρκάσας όταν καταστηματάρχες της Αρκάσας και κυρίες του Συλλόγου έστησαν τις εστίες τους και μαγείρεψαν παραδοσιακές Καρπάθικες συνταγές παρουσία της Πρέσβειρας της Γαστρονομικής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, γνωστής από τις συνταγές της στην τηλεόραση, σεφ, κυρίας Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, η οποία γεύθηκε τα υπέροχα παραδοσιακά εδέσματα και τα οποία βαθμολόγησε με άριστα δέκα! Η κυρία Μπαραμπαρίγου η οποία συνοδευόταν από τον κ. Filip Preskott Desie, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον κόσμο, φωτογραφήθηκε με τους μάγειρες και τις μαγείρισσες και με τον απλό κόσμο, συνομίλησε με τους δώδεκα παραγωγούς(κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, τυροκόμους, ζαχαροπλάστες, αρτοποιούς, γεωργούς, ελαιοπαραγωγούς, εκπροσώπους άλλων πολιτιστικών συλλόγων τοπικών κοινοτήτων οι οποίοι πήραν μέρος στο Φεστιβάλ και παρουσίασαν τα προϊόντα τους.
Κέφι και χορός
Στη συνέχεια παραδοσιακοί οργανοπαίκτες παρουσίασαν την «κούπα τη μονοβασιά» και στη συνέχεια ακολούθησε παραδοσιακό Καρπάθικο γλέντι με μαντινάδες περισσότερες από τις οποίες αφιερώθηκαν στη κυρία Μπαρμπαρίγου και ακολούθησε χορός στον οποίο πρωταγωνίστησε η Πρέσβειρα της Γαστρονομικής Περιφέρειας. Σε δηλώσεις της η κ. Μπαρμπαρίγου εξέφρασε τον θαυμασμό της για τις παραδοσιακές συνταγές που μαγειρεύτηκαν και την όλη διαδικασία του καθιστού γλεντιού και τόνισε ότι η Κάρπαθος πρωτοπορεί στην γαστρονομική παράδοση και στα αυθεντικά της ήθη και έθιμα, υποσχόμενη ότι θα επισκεφθεί ξανά την Κάρπαθο σύντομα.
Το Καρπαθικό πρωινό
Το Σάββατο το πρωϊ στον παραδοσιακό στάβλο του κ. Γιάννη Παραγιού έγινε παρουσίαση του πλούσιου Καρπάθικου πρωϊνού με αγνά πρωτογενή υλικά, τυρί μανούλι, φρέσκο κατσικίσιο γάλα, φρέσκα αυγά, θυμαρίσιο μέλι, κρεμυδόψωμο, λαχανόπιτες, μυζηθρόπιτες με σιρόπι κρεμμυδιού, κολοκυθομελέτα, ψιλοκούλουρα, γαλακτοκούλουρα, καρπάθικο μπακλαβά, ξεροτήγανα και άλλα. Στη συνέχεια από την κυρία Ευδοξία Παραγιού έγινε επίδειξη του γεμίσματος του κατσικιού(βυζάντι) με χόνδρο, το οποίο μπήκε στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο για να μείνει εκεί ένα μερόνυχτο για να ψηθεί.
Το βράδυ στο λιμάνι του Φοινικιού, οι γιαγιάδες και οι μαμάδες και οι εστιάτορες του Φοινικίου μαγείρεψαν παραδοσιακές συνταγές κυρίως με φρέσκα θαλασσινά, σκάρους, αγριάδια, σουπιές με μελάνι κλπ. και δημιούργησαν μια καταπληκτική ατμόσφαιρα. Τα εδέσματα της πλατείας αλλά και του Φοινικιού προσφέρθηκαν απλόχερα στον κόσμο και στους ξένους τουρίστες οι οποίοι γεύθηκαν τις παραδοσιακές λιχουδιές της Καρπάθου. Αμέσως μετά, έγινε η παρουσίαση της παρασκευής της «αλευράς» η οποία γίνεται και προσφέρεται στα «εφτά» του νεογέννητου μωρού.
Την Κυριακή 3/6/2018 τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ το πρωϊ στην πλατεία της Αρκάσας παρουσία των εστιατόρων που έχουν ήδη το σήμα της «Aegean Cuisine» και εκπροσώπων άλλων επιχειρήσεων, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Παπασταματίου ο οποίος παρακολούθησε το Φεστιβάλ επί τριήμερο, ανέλυσε διεξοδικά τις προϋποθέσεις και τα πλεονεκτήματα του να πάρει κανείς το σήμα της Αιγαιοπελαγίτικης Κουζίνας, μοίρασε σχετικά ενημερωτικά φυλλάδια και ακολούθησε διάλογος με τους παραβρισκόμενους. Στη συνέχεια έγινε επίδειξη παραδοσιακών φαγητών που μαγείρεψε η κ. Μαρίνα Λεντάκη από την Όλυμπο και την Αυλώνα η οποία έχει ήδη το σήμα της Αιγαιοπελαγίτικης Κουζίνας και τα οποία γεύθηκαν οι συμμετέχοντες.
H κορύφωση των εκδηλώσεων στο Φοινίκι
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και ιστορικής αναδρομής κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ την Κυριακή το βράδυ στο Φοινίκι με την αναπαράσταση του ταξιδιού του επταμελούς ηρωϊκού πληρώματος του μικρού καϊκιού «Immacolata» από το Φοινίκι στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 9 Οκτωβρίου 1944, προκειμένου να παραδώσουν το έγγραφο της Επαναστατικής Επιτροπής Καρπάθου στην εξόριστη Κυβέρνηση του Καϊρου στο οποίο αναφερόταν η απελευθέρωση της Καρπάθου από τον Ιταλικό ζυγό. Στο ηρώο που έχει στηθεί στην προκυμαία του Φοινικίου ο Έπαρχος Καρπάθου-Κάσου απηύθυνε χαιρετισμό και στη συνέχεια έγινε ιστορική αναδρομή της κορυφαίας αυτής ιστορικής πράξης. Απόγονοι των ανδρών που αποτελούσαν το ηρωϊκό πλήρωμα, συνοδευόμενοι από πλήθος κόσμου συγκινησιακά και συναισθηματικά φορτισμένου, από παραδοσιακά μουσικά όργανα και μαντινάδες του αποχωρισμού, επιβιβάσθηκαν σε ένα καϊκι με το όνομα «Immacolata» και πραγματοποίησαν ένα συμβολικό ταξίδι και επέστρεψαν επευφημούμενοι από το πλήθος με τις καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα. Η βραδιά έκλεισε με χορούς από το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου και με παραδοσιακό γλέντι μέχρι τα μεσάνυχτα.
Τα σχόλια και οι εντυπώσεις ήταν ιδιαίτερα θετικά κάτι που ενδυναμώνει την άποψη το Φεστιβάλ να αποτελέσει θεσμό και να γίνεται κάθε χρόνο, προβάλλοντας την τοπική γαστρονομία, τα ήθη και τα έθιμα της Καρπάθου, ενώ κάτι αντίστοιχο προγραμματίζεται να γίνει στο τέλος της σεζόν και στην Κάσο.
30/10 07:30
30/10 07:26
Δήμος Γορτυνίας: Αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων Καταδυτικού Τουρισμού
29/10 15:14
29/10 14:43
29/10 13:56
Η Κρήτη και ο Νίκος Καζαντζάκης συνάντησαν τη Νέα Υόρκη και το Νέο Κόσμο
29/10 13:50
Ε.Ξ. Μαγνησίας | Έκκληση στα μέλη για μαζική συμμετοχή στις εκλογές για νέο Δ.Σ.
29/10 13:43
H Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Ελλάδα θεσμικός υποστηρικτής του 41ου Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας
29/10 13:37
29/10 12:32
Volkswagen, η drama queen; - Κρίσιμες ώρες για το "DNA" της Γερμανίας...
29/10 12:30
Ο Κωνσταντίνος Τριανταφύλλης στη Γενική Διεύθυνση της MINDHAUS
29/10 10:00
Ξενοδοχεία | Το πρώτο Wyndham στον Πειραιά - συνεργασία με τον όμιλο DKG Development
29/10 09:52
29/10 09:47
Περιφέρεια Κρήτης | Προβολή της Κρήτης στις αγορές της Ολλανδίας και του Βελγίου
29/10 09:18
29/10 08:59
29/10 07:26
Μη έγκριση αυθαίρετης υπόγειας πισίνας στη μελέτη ανέγερσης 5άστερου ξενοδοχείου στην Ίο
29/10 07:25
Δήμος Μετεώρων: Διαγωνισμός εκμίσθωσης για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος
29/10 07:22
ΕΟΤ: Tαξίδι εξοικείωσης στην Πελοπόννησο για Σέρβους τουριστικούς πράκτορες
29/10 07:18
28/10 11:56
28/10 11:15
Ξενοδοχεία | Μελέτη: Γιατί οι κριτικές χωρίς λέξεις δίνουν υψηλότερη βαθμολογία
28/10 07:23
Συμμαχία American Hotel & Lodging Association και Procure Impact για την αξιοπρέπεια στην εργασία
27/10 22:03
Τι λέει το υπουργείο Τουρισμού για το κατάλυμα στο Λιμνοχώρι Αμυνταίου και τη δηλητηρίαση πελατών
27/10 15:29
Η αναβίωση του Κολοσσού της Ρόδου εγχείρημα με όραμα ειρήνης στη Μεσόγειο | Γιώργος Μπαρμπούτης
27/10 14:10
Ξενοδοχεία | 35 εκατ. ευρώ για τη ριζική ανακαίνιση του Athenaeum InterContinental
27/10 12:16
27/10 12:10
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Σήμα πιστοποίησης για τα βιώσιμα ξενοδοχεία
27/10 07:08
Καρπενήσι | Δημοπρασία για εκμίσθωση ξενώνα στην πλατεία της Κοινότητας Ανιάδας
27/10 07:05
26/10 16:36
26/10 16:00
Mέλη της ΕΛΙΜΕ τα Λιμενικά Ταμεία Καλύμνου, Λήμνου, Ναυπλίου και Πρέβεζας
26/10 11:00
E.Ξ. Ρόδου | Συζήτηση των μελών για τα προβλήματα στην περιοχή Λίνδου και Νότιας Ρόδου
26/10 07:38
Διεθνές Βιωματικό Συνέδριο για τον Κρητικό τρόπο ζωής στο Ηράκλειο
26/10 06:34
ΕΟΤ | Πρόσκληση για τις θέσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Δ.Σ.
25/10 14:33
25/10 13:37
Η χωροθέτηση μαρινών, ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι πιο αναγκαίες, θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη
25/10 12:39
25/10 12:33
25/10 12:19
ΙΝΣΕΤΕ | Οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού στο 9μηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2024
25/10 12:08
Πάνω από 4.000 συμμετοχές από 28 χώρες σε 63 δράσεις στο Navarino Challenge 2024
25/10 11:26
Συνάντηση CLIA- Μητσοτάκη: Συνεργασία για τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα
25/10 11:02
25/10 10:20
25/10 10:06
25/10 07:36
25/10 07:30
Δήμος Νότιας Κέρκυρας: Ψήφισμα για τα προβλήματα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον τουρισμό
25/10 07:29
Δήμος Ναυπακτίας: Κατά της ανάπτυξης υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου στον Πατραϊκό Κόλπο
25/10 07:22
Ο αναπληρωτής CEO της Attica Group Διονύσης Θεοδωράτος επίτιμος δημότης Πάτμου
24/10 18:27
24/10 16:13
Costa Cruises: Ακυρώνονται προγραμματισμένες προσεγγίσεις κρουαζιέρας στη Σαντορίνη το 2025
24/10 14:46
Επιμελητήριο Ηρακλείου: Νέα πρόταση χρηματοδότησης για το καταδυτικό πάρκο στη Σταλίδα
24/10 14:09
Το ΑΙ θα μεταμορφώσει την εμπειρία των καταναλωτών έως το 2035
24/10 14:06
Ά. Γκερέκου: Το TUI Futureshapers Greece αντανακλά τις κοινές αξίες για βιώσιμο τουρισμό
24/10 13:49
ETC: Αυξημένη διάθεση των Ευρωπαίων για ταξίδια το φθινόπωρο-χειμώνα | Το 5% επιλέγει Ελλάδα
24/10 13:49
24/10 12:55
24/10 12:30
Πρόστιμο 50 εκατ. δολ. στην American Airlines για κακομεταχείριση ατόμων με ειδικές ανάγκες
24/10 12:27
Eurowings: Νέες συνδέσεις με Ηράκλειο και Πρέβεζα το καλοκαίρι του 2025
24/10 12:06
Transavia France: Νέα σύνδεση Μασσαλία – Αθήνα το καλοκαίρι του 2025
24/10 11:51
TUI: Δύο Ελληνικά νησιά στους 5 δημοφιλέστερους φθινοπωρινούς προορισμούς για τους Σουηδούς
24/10 11:42
Ερμιόνη: Πρώτη πτήση της Hellenic Seaplanes πάνω από την Πελοποννησιακή Ριβιέρα
24/10 11:22
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας | Χρηματοδότηση σε 234 επενδυτικά σχέδια ΜμΕ
24/10 11:15
Η Ελλάδα προβάλλεται ως προορισμός τουρισμού περιπέτειας στη βρετανική αγορά
24/10 11:03
24/10 10:23
24/10 07:38
Ελληνικό: Αρχαία σε κατάχωση - αποκαλύφθηκαν κατά την ανέγερση 3 πενταώροφων κτηρίων κατοικιών
24/10 07:36
24/10 07:31
24/10 07:29
24/10 07:27
Στις 29 Οκτωβρίου ξεκινούν οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Τουρισμού
23/10 19:11
Πρόγραμμα κατάρτισης για την επανειδίκευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων στον τουρισμό
23/10 17:03
Aegean Airlines: Νέα εποχική σύνδεση Θεσσαλονίκη – Σύρος το καλοκαίρι του 2025
23/10 16:39
Amex GBT: Νέο τοπίο στα ταξίδια το 2025 – Πώς μπορούν να προσαρμοστούν τα ξενοδοχεία
23/10 15:55
Γενική συνέλευση της Ε.Ξ. Σαντορίνης | Το μέλλον κερδίζεται από αυτούς που το δημιουργούν
23/10 15:11
23/10 14:58
Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην παρουσίαση του προγράμματος ‘"FutureShapers Greece"
23/10 14:14
Κέρκυρα | Θαλάσσια πολιτιστική διαδρομή: Οι 195 βομβαρδισμοί της Κέρκυρας στον Β’ ΠΠ
23/10 13:57
CNT: Πέντε Αθηναϊκά μπαρ στα 100 καλύτερα στον κόσμο για το 2024
23/10 13:02
Smartwings: Νέες συνδέσεις τσάρτερ από Πολωνία με Χανιά, Ρόδο και Θεσσαλονίκη το 2025
23/10 12:48
Το σχόλιο του προέδρου του ΞΕΕ για τη Σαντορίνη και τη μετάβαση σε ένα "ποιοτικό αύριο"
23/10 12:39
23/10 12:32
23/10 12:00
23/10 11:27
Βραχυχρόνια μίσθωση | Προορισμός όλου του χρόνου η Αθήνα, + 31% η ζήτηση τον Δεκέμβριο
23/10 10:55
Τρεις τουριστικές επενδύσεις της "νέας εποχής", που θα διαμορφώσουν νέους προορισμούς
23/10 10:23
23/10 07:16
23/10 07:14
Γιάννης Ρέτσος: Το ΙΟΒΕ είναι το σημαντικότερο think tank της χώρας
23/10 07:11
ΙΟΒΕ: Η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις
23/10 07:06
23/10 07:01
22/10 19:04
22/10 18:13
ΕΛΣΤΑΤ | 7 εκατ. αφίξεις και 33 εκατ. διανυκτερεύσεις τον Αύγουστο στα κλασικά καταλύματα
22/10 16:16
Απαραίτητη η αναβάθμιση των μαρινών, πρέπει να «χαλαρώσει» η γραφειοκρατία
22/10 15:28
Πιο αποτελεσματικός και οικολογικός ευρωπαϊκός εναέριος χώρος - Εγκρίθηκαν νέοι κανόνες στις πτήσεις
22/10 14:26
22/10 14:01
22/10 13:37
22/10 13:33
22/10 13:32
Ξενοδοχεία | Το πρώτο Wyndham στον Πειραιά - συνεργασία με τον όμιλο DKG Development
Η Κρήτη και ο Νίκος Καζαντζάκης συνάντησαν τη Νέα Υόρκη και το Νέο Κόσμο
H Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Ελλάδα θεσμικός υποστηρικτής του 41ου Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας
Ε.Ξ. Μαγνησίας | Έκκληση στα μέλη για μαζική συμμετοχή στις εκλογές για νέο Δ.Σ.
Volkswagen, η drama queen; - Κρίσιμες ώρες για το "DNA" της Γερμανίας...
Ο Κωνσταντίνος Τριανταφύλλης στη Γενική Διεύθυνση της MINDHAUS
ΙΝΣΕΤΕ | Οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού στο 9μηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2024
Μη έγκριση αυθαίρετης υπόγειας πισίνας στη μελέτη ανέγερσης 5άστερου ξενοδοχείου στην Ίο
Ξενοδοχεία | Μελέτη: Γιατί οι κριτικές χωρίς λέξεις δίνουν υψηλότερη βαθμολογία
Περιφέρεια Κρήτης | Προβολή της Κρήτης στις αγορές της Ολλανδίας και του Βελγίου
Συμμαχία American Hotel & Lodging Association και Procure Impact για την αξιοπρέπεια στην εργασία
ΕΟΤ: Tαξίδι εξοικείωσης στην Πελοπόννησο για Σέρβους τουριστικούς πράκτορες
Δήμος Μετεώρων: Διαγωνισμός εκμίσθωσης για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος
Η αναβίωση του Κολοσσού της Ρόδου εγχείρημα με όραμα ειρήνης στη Μεσόγειο | Γιώργος Μπαρμπούτης
Η χωροθέτηση μαρινών, ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι πιο αναγκαίες, θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη
( 0 )