Aνερχόμενη δύναμη η Ρουμανία στις εξαγωγές κρασιού
Η Ρουμανία, αποτελεί διαχρονικά ένας από τους σημαντικότερους ευρωπαίους παραγωγούς οίνου, ενώ παράλληλα διαθέτει και από τις μεγαλύτερες εκτάσεις καλλιέργειας.
Αυτό δεν είναι ευρύτερα γνωστό, καθώς τις προηγούμενες δεκαετίες παράγοντες όπως, η ένταση στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα, η αδυναμία τροποποίησης των καλλιεργειών, η έλλειψη επενδύσεων στον κλάδο και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας στις διεθνείς αγορές, δεν επέτρεψαν στα ρουμανικά κρασιά να γίνουν ευρέως γνωστά, αν και η Ρουμανία διαθέτει την τέλεια γεωγραφία για το κρασί, με τα Καρπάθια Όρη να αποτελούν το μεγαλύτερο φυσικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς μια ποικιλία εδαφικών παραγόντων σχηματίζονται στους πρόποδες τους, παράγοντες που ταιριάζουν πολύ καλά στα οινοπαραγωγή.
Η Ρουμανία με συνολική έκταση καλλιεργειών αμπέλου 182,6 χιλιάδες εκτάρια, κατατάσσεται στην 5η ευρωπαϊκή θέση όσον αφορά στον αριθμό των καλλιεργούμενων εκτάσεων- μετά τις Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία και στην 15η θέση παγκόσμια. Οι οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας ανέρχονται συνολικά σε 8.
‘Οσον αφορά στην παρουσία των ελληνικών κρασιών, ενθαρρυντική είναι η συνεχιζόμενη αύξηση της αξίας των εξαγωγών, σημάδι περαιτέρω αναγνωρισιμότητας του ελληνικού branding. Όσον αφορά γενικότερα στη Ρουμανία είναι σημαντικός παραγωγός κρασιού τόσο στον ευρωπαϊκό όσο και στον διεθνή χώρο. Μολαταύτα ‘’αχίλλειος πτέρνα’’ αποτελεί το μέχρι στιγμής έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, που προέρχεται από την αδυναμία του branding ‘’ρουμανικό κρασί’’. Με την δεδομένη όμως ποιότητα των ρουμανικών κρασιών, τη συνεχή αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και τις συνεχείς επενδύσεις στον τομέα, κατά την επερχόμενη δεκαετία εμφανίζεται ως ισχυρό το ενδεχόμενο της μετατροπής της χώρας και σε κύρια διεθνή εξαγωγική δύναμη.
Οι Ρουμάνοι καταναλωτές
Παρόλο που οι Ρουμάνοι καταναλωτές είναι γενικά παραδοσιακοί, καταναλώνοντας τα κρασιά και τις ετικέτες που γνωρίζουν, οι καταναλωτές κρασιού διαχωρίζονται επίσης σε μεγάλο βαθμό κατά ηλικία, εκπαίδευση, εισόδημα, περιοχή και πολλούς άλλους παράγοντες, δημιουργώντας χώρο για την είσοδο στην αγορά πολλών τύπων κρασιού διαφορετικών ποιοτήτων και τιμών. Επιπλέον, ο σημερινός καταναλωτής εκπαιδεύεται και προσελκύεται να μάθει για τα κρασιά και να καταναλώσει τα κρασιά που έχει δοκιμάσει στο παρελθόν. Συνολικά, παρά τις πρόσφατες αλλαγές, οι ειδικοί λένε ότι ο όγκος του πωληθέντος οίνου και η κατανάλωση κρασιού στη Ρουμανία θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια. Σημαντικό επίσης να σημειωθεί είναι ότι, σε αυτές τις εποχές η οικονομική πίεση θα οδηγήσει πολλούς καταναλωτές να μειώσουν τον προϋπολογισμό τους όταν αγοράζουν κρασί και να επιλέξουν χαμηλότερες τιμές, αλλά παρ' όλα αυτά, ο όγκος των πωλήσεων παραμένει σημαντικός, με 4 στους 10 Ρουμάνους να πίνουν κρασί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Οι Ρουμάνοι αγοραστές αρχίζουν να προτιμούν όλο και περισσότερο ξένα κρασιά με αποτέλεσμα την αύξηση των εισαγωγών κρασιού στην αγορά. Οι κύριες εισαγωγές κρασιού στη ρουμανική αγορά προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ουγγαρία καθώς και η γειτονική Μολδαβία, αλλά υπάρχει επίσης ενδιαφέρον για τα κρασιά της Αργεντινής ή της Χιλής. Παρά την ιδιαίτερα επηρεασμένη από την πανδημία βιομηχανία φιλοξενίας, η αγορά κρασιού στη Ρουμανία κατάφερε να προσαρμοστεί και να ανακάμψει επαρκώς από τον σημαντικό αντίκτυπο της πανδημίας, καταφέρνοντας να διατηρήσει ικανοποιητικό επίπεδο πωλήσεων το 2021. Οι Ρουμάνοι εισαγωγείς κρασιού λένε ότι η αγορά βρίσκεται υπό συνεχή ανάπτυξη καθώς οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο επιλεκτικοί με τις γαστρονομικές επιλογές και τα ποτά τους που συνδυάζονται με το μενού τους, οδηγώντας σε θετική ζήτηση και ποικιλία στην αγορά κρασιού.
Απώλειες 90% στις πωλήσεις στον κλάδο της φιλοξενίας
Για κάθε Ρουμάνο εισαγωγέα οίνου, ο προορισμός των προϊόντων του είναι καθοριστικός παράγοντας για τον σχεδιασμό της στρατηγικής πωλήσεων και του κόστους που ακολουθεί. Περιορισμένοι από τις συνθήκες και το γεγονός της πανδημίας, πολλοί αμπελουργοί αναγκάστηκαν να αλλάξουν τον τρόπο παρουσία τους στην αγορά. Το κανάλι πωλήσεων κρασιού που επηρεάστηκε περισσότερο ήταν το τμήμα φιλοξενίας, το οποίο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, υπέστη απώλεια 90% των πωλήσεων κρασιού. Για να αντισταθμιστούν οι απώλειες, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ένα σημαντικό μέρος των πωλήσεων κρασιού από το κανάλι HoReCa και τα εξειδικευμένα καταστήματα μεταφέρθηκαν στη λιανική, αν και οι παραγωγοί έπρεπε να αναλάβουν το υψηλότερο κόστος καταχώρισης κρασιού στα σούπερ μάρκετ. Μετά από έναν χρόνο από την πανδημία, τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι περισσότερο γεμάτα και το χαρτοφυλάκιο κρασιών περισσότερο διαφοροποιημένο. Όσον αφορά στις τιμές, οι καταναλωτές δεν θα χρειαστεί να επιβαρυνθούν ιδιαίτερα, λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού των παραγωγών, αλλά παράλληλα οι παραγωγοί θα αντιμετωπίσουν υψηλότερο κόστος μάρκετινγκ σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία.
Οι τιμές των ρουμανικών ερυθρών οίνων ξεκινούν από περίπου 3 ευρώ ανά φιάλη (750ml) στα σούπερ μάρκετ ενώ παρατηρείται μεγάλη προσφορά και στην τιμή των 6-8 ευρώ. Για τα λευκά κρασιά οι τιμές ξεκινούν στα 2,5 ευρώ ανά φιάλη με την πλειοψηφία των προϊόντων να συγκεντρώνεται επίσης περί τα 6-8 ευρώ. Οι ροζέ οίνοι πωλούνται από 3 ευρώ στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ενώ οι τιμές των αφρώδεις οίνων ξεκινούν από τα 4 ευρώ ανά φιάλη.
- 1) Ιταλία: Μέτρα κατά του υπερτουρισμού στην Πομπηία - όριο 20.000 επισκεπτών την ημέρα
- 2) Τουρισμός: Η Σουηδία πρώτη χώρα στον κόσμο με εμπορικό σήμα, για να μην μπερδεύονται οι ταξιδιώτες!
- 3) Υπερτουρισμός: Μάχη για την τέλεια σέλφι στη Ρώμη
- 4) Μαγιόρκα: «Δυστυχώς αποτύχαμε» - Γιατί η στρατηγική πολυτελούς τουρισμού δεν έλυσε τον πρόβλημα του υπερτουρισμού
18/11 17:51
MSC Cruises: Πρεμιέρα με κρουαζιέρες από τον Πειραιά για την πρώτη χειμερινή σεζόν στην Ελλάδα
18/11 16:39
Οι νέες δράσεις για τον ελληνικό τουρισμό μέσα από τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό
18/11 16:33
Airbnb: Χωρίς αποτέλεσμα η "καταστολή" των βραχυχρόνιων μισθώσεων (και) στη Βαρκελώνη
18/11 16:05
18/11 15:14
18/11 13:47
Έρευνα: Οι ταξιδιώτες θέλουν βιομετρικά στοιχεία και μεγαλύτερη ασφάλεια στα ταξίδια
18/11 12:14
Ryanair: Nέα εποχική σύνδεση Βρυξέλλες – Νέα Αγχίαλος το 2025
18/11 12:06
18/11 12:01
Η Ρόδος υποστηρίζει την ίδρυση Εθνικού Φορέα Συνεδριακού Τουρισμού
18/11 11:54
18/11 11:50
Sky Express: Ξεκίνησαν καθημερινές πτήσεις Αθήνα - Κωνσταντινούπολη
18/11 11:33
Αντώνης Παγώνης | 10ετές πρόγραμμα για την προβολή συγκεκριμένων προορισμών
18/11 11:32
CNT: Η Αθηναϊκή Ριβιέρα στους 11 κορυφαίους προορισμούς διακοπών στην Ευρώπη για το 2025
18/11 11:24
O Χάρης Θεοχάρης στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού
18/11 11:04
Τουρισμός | Τάση για κρατήσεις εκτός αιχμής από τους Βρετανούς
18/11 10:35
18/11 10:24
Wyndham Hotels: Νέος αναπτυξιακός κύκλος στην Ελλάδα σε δημοφιλείς και λιγότερο γνωστούς προορισμούς
18/11 06:05
EOT | 'Αδεια χρήσης για 3 αφίσες για την «The Corfu Trilogy»
17/11 16:35
17/11 07:55
Επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης και προβολής δήμου Παρανεστίου
17/11 07:14
Υπουργείο Τουρισμού: Μία έγκριση και μία απόρριψη για χρηματοδότηση αναβάθμισης τουριστικών λιμένων
17/11 07:09
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου | Να ανασταλεί η ένταξη της παραλίας Κέρους Λήμνου στις «απάτητες»
17/11 06:54
Οι ευκαιρίες τοποθέτησης ελληνικών κρασιών σε ισπανικά εστιατόρια και ξενοδοχεία
17/11 06:21
Διαγωνισμός για λειτουργία παγοδρομίου στην κεντρική πλατεία Ιστιαίας
17/11 04:17
Δημόσιος Διαγωνισμός για τη μίσθωση 4 κυλικείων του αθλητικού κέντρου Μίκρας
16/11 19:59
Ιταλία: Μέτρα κατά του υπερτουρισμού στην Πομπηία - όριο 20.000 επισκεπτών την ημέρα
16/11 14:10
16/11 11:45
Κομισιόν | Ελληνική οικονομία: Ανάπτυξη πάνω από 2% μέχρι και το 2026
16/11 11:21
16/11 11:20
Συνεργασία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Λάρισας και του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια
16/11 01:13
Θετικά τα μηνύματα για τη Σαντορίνη από την WTM | Στόχος η επαναφορά της στην κορυφή
16/11 01:08
Philoxenia 2024 | «Δυτική Μακεδονία: Ένα ταξίδι πέρα από το συνηθισμένο»
15/11 15:49
15/11 15:12
Επιμελητήριο Ηρακλείου | Σχολή Επαγγελματία Πιτσαδόρου Ιταλικής Πίτσας με πιστοποίηση
15/11 15:01
Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων | Ποιοι εκλέχτηκαν για το νέο Δ.Σ.
15/11 14:56
15/11 14:52
Η Μήλος στους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο για συνέδρια και επαγγελματικά ταξίδια
15/11 14:50
Oceania Cruises: Τρεις νέες κρουαζιέρες με Ελληνικά λιμάνια το 2026
15/11 14:09
FedHATTA/ HATTA: Οι διεθνείς επαγγελματίες του οργανωμένου τουρισμού γνωρίζουν την Κρήτη
15/11 12:35
Τουρισμός: Η Σουηδία πρώτη χώρα στον κόσμο με εμπορικό σήμα, για να μην μπερδεύονται οι ταξιδιώτες!
15/11 11:59
"Ετοιμάζω ολοκληρωμένη και σύγχρονη ευρωπαϊκή στρατηγική για τον τουρισμό"
15/11 11:52
15/11 11:20
HOTREC: H Booking.com δεν συμμορφώθηκε με την Ευρωπαϊκή οδηγία για τις Ψηφιακές Αγορές
15/11 10:39
Ανακαλύψτε το Conit.Cloud: Την All-in-One εφαρμογή με ΑΙ, για πελάτες και προσωπικό (ΕΡΓΑΝΗ)
15/11 10:26
Πτώση στις παγκόσμιες πωλήσεις προσωπικών ειδών πολυτελείας το 2025
15/11 07:53
15/11 07:51
Μελέτη για την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη σε Καβάλα και Θάσο
15/11 07:43
15/11 07:37
Δημιουργία Ψηφιακής Κιβωτού της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα
15/11 07:34
14/11 23:06
14/11 22:41
Τουρισμός | Τι προβλέπει το επικρατέστερο σενάριο για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Θήρας
14/11 22:36
14/11 17:59
AEGEAN | Ιστορικό ρεκόρ στην επιβατική κίνηση και κύκλο εργασιών στο 9μηνο
14/11 17:19
Τα τουριστικά έσοδα αποπληθωρισμένα είναι σαφώς χαμηλότερα από το 2019
14/11 16:54
14/11 16:45
Ε.Ξ. Μεσσηνίας | Υπάρχει μια απαξίωση του ξενοδοχειακού κλάδου εκ μέρους της κυβέρνησης
14/11 16:39
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών | Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία Best IPO Communications
14/11 15:19
TUI: Πιο ισχυρή παρουσία στην Τσεχία – Τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός η Κρήτη
14/11 14:30
14/11 14:18
Όλη η Ελλάδα on line! Αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου, των social media και των online αγορών
14/11 14:07
14/11 13:41
14/11 13:28
14/11 12:49
«Πράσινο φως» για το Καταδυτικό Πάρκο στους Φούρνους Ικαρίας
14/11 12:39
14/11 12:16
Juneyao Airlines: Συνεργασία κοινού κωδικού με την Aegean για 7 συνδέσεις από την Αθήνα
14/11 12:10
14/11 11:59
Lufthansa | 11 ελαφρά τραυματίες από αναταράξεις σε πτήση πάνω από τον Ατλαντικό
14/11 11:46
SPIEGEL Online | Tο χωριό της Πελοποννήσου που μάχεται με τον αφανισμό
14/11 11:28
Ξενοδοχεία | Τα οφέλη από μια βιώσιμη προσέγγιση των τροφίμων
14/11 07:15
14/11 07:10
Δωρεά γλυπτού μνημείου θυμάτων Τεμπών στον δήμο Θεσσαλονίκης
14/11 07:06
14/11 07:04
14/11 07:00
13/11 16:47
13/11 16:19
Τουρισμός: Οι Βρετανοί και oι Αμερικανοί αποφεύγουν τις περιόδους υψηλής ζήτησης για ταξίδια
13/11 15:17
13/11 14:44
Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών | ΙΟΒΕ: Προτάσεις για την ευημερία πολιτών και επιχειρήσεων
13/11 14:33
Air France | Δωρεάν Wi-Fi εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας σε όλα τα αεροσκάφη της
13/11 14:28
13/11 14:20
Όμιλος Jet2.com και Jet2holidays | 13η βάση στο Λούτον το 2025 με πτήσεις και σε ελληνικά νησιά
13/11 14:14
Όμιλος Lufthansa | 12.000 εβδομαδιαίες πτήσεις σε 300 προορισμούς το καλοκαίρι του 2025
13/11 14:03
Wyndham Travel Packages: Νέα δυνατότητα κράτησης διαφορετικών υπηρεσιών για τα μέλη Wyndham Rewards
13/11 13:02
Condor: Αυξημένη συχνότητα πτήσεων σε 9 δρομολόγια προς Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
13/11 12:52
Aegean Airlines: Πτήσεις κοινού κωδικού με την Discover για καλοκαιρινές συνδέσεις από τη Γερμανία
13/11 12:17
Η Κρήτη φλερτάρει με το 1 εκατ. αφίξεις από τη βρετανική αγορά | +10% οι προκρατήσεις για το 2025
13/11 11:39
Ελληνικός τουρισμός: +18,3% οι αφίξεις Ινδών στην Ελλάδα το περασμένο 12μηνο
13/11 11:28
"Κορυφαίος Αναδυόμενος Προορισμός" η Κάρπαθος στα Greek Travel Awards στην WTM του Λονδίνου
13/11 11:13
COP29: Δυναμική ένταξη του τουρισμού στις δράσεις για την κλιματική αλλαγή
13/11 10:45
TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα
13/11 10:26
13/11 09:45
Τουρισμός | Η Alltours αναδείχθηκε πρώτη στην εμπιστοσύνη των Γερμανών ταξιδιωτών μεταξύ των t.o.'s
13/11 07:49
Πληρωμές επιχορηγήσεων για ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Ρόδο και Σαντορίνη
13/11 07:43
Υιοθεσία πάρκου Καρτερίας και νησίδας από το ξενοδοχείο Rhodos Horizon Resort
13/11 07:38
Άδειες για γεώτρηση και χρήση νερού σε ξενοδοχεία σε Μύκονο και Ρόδο
13/11 07:30
13/11 07:25
12/11 22:36
Γνώμη | Η «Αναγέννηση» του ρόλου του Ταξιδιωτικού Πράκτορα: Μια Σύγχρονη Ανάγκη
EOT | 'Αδεια χρήσης για 3 αφίσες για την «The Corfu Trilogy»
Τουρισμός | Τάση για κρατήσεις εκτός αιχμής από τους Βρετανούς
Wyndham Hotels: Νέος αναπτυξιακός κύκλος στην Ελλάδα σε δημοφιλείς και λιγότερο γνωστούς προορισμούς
Ryanair: Nέα εποχική σύνδεση Βρυξέλλες – Νέα Αγχίαλος το 2025
Η Ρόδος υποστηρίζει την ίδρυση Εθνικού Φορέα Συνεδριακού Τουρισμού
Sky Express: Ξεκίνησαν καθημερινές πτήσεις Αθήνα - Κωνσταντινούπολη
CNT: Η Αθηναϊκή Ριβιέρα στους 11 κορυφαίους προορισμούς διακοπών στην Ευρώπη για το 2025
Υπουργείο Τουρισμού: Μία έγκριση και μία απόρριψη για χρηματοδότηση αναβάθμισης τουριστικών λιμένων
O Χάρης Θεοχάρης στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού
Έρευνα: Οι ταξιδιώτες θέλουν βιομετρικά στοιχεία και μεγαλύτερη ασφάλεια στα ταξίδια
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου | Να ανασταλεί η ένταξη της παραλίας Κέρους Λήμνου στις «απάτητες»
Αντώνης Παγώνης | 10ετές πρόγραμμα για την προβολή συγκεκριμένων προορισμών
Οι ευκαιρίες τοποθέτησης ελληνικών κρασιών σε ισπανικά εστιατόρια και ξενοδοχεία
Κομισιόν | Ελληνική οικονομία: Ανάπτυξη πάνω από 2% μέχρι και το 2026
Επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης και προβολής δήμου Παρανεστίου
Διαγωνισμός για λειτουργία παγοδρομίου στην κεντρική πλατεία Ιστιαίας
Δημόσιος Διαγωνισμός για τη μίσθωση 4 κυλικείων του αθλητικού κέντρου Μίκρας
Airbnb: Χωρίς αποτέλεσμα η "καταστολή" των βραχυχρόνιων μισθώσεων (και) στη Βαρκελώνη
Ιταλία: Μέτρα κατά του υπερτουρισμού στην Πομπηία - όριο 20.000 επισκεπτών την ημέρα
( 0 )