Γαλλία: Παγκόσμιο Κύπελλο… τηγανητής πατάτας!
Δεκάδες μάγειροι συγκεντρώθηκαν στο Αράς της βόρειας Γαλλίας για τον διεθνή διαγωνισμό τηγανητής πατάτας. Ποια είναι όμως τα μυστικά που κάνουν τις «τέλειες» πατάτες;
Καθώς μια μερίδα πατάτες τσιτσιρίζουν στη φριτέζα, ο Πολ-Ανρί Ντουμένκ μετρά τη θερμοκρασία του λίπους, ενώ η συνάδελφός του πλένει και στεγνώνει τις κομμένες πατάτες για την επόμενη μερίδα. Σε μια μεγάλη σκηνή στο Αράς της βόρειας Γαλλίας ο Ντουμένκ, ιδιοκτήτης καντίνας, συμμετέχει σε μία εκδήλωση που πολλοί χαρακτηρίζουν ως το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα τηγανητής πατάτας. Δεκάδες διεθνείς γαστρονόμοι πατάτας διαγωνίζονται μεταξύ τους σε τέσσερις κατηγορίες: σε αυθεντικές πατάτες, δημιουργικές πατάτες, ερασιτεχνικές πατάτες και στη σάλτσα πατάτας της χρονιάς.
«Αυτές είναι παριζιάνικες πατάτες», λέει ο Ντουμένκ, «έχουν πάχος δέκα χιλιοστά». Υπό το βλέμμα μιας κριτικής επιτροπής και των καμερών, ο μάγειρας προσφέρει πατάτες τηγανητές και μπιφτέκια στην καντίνα του.
Λίγα μέτρα πιο πέρα ο Βενσέν Πεκούρ προσέχει τις πατατοκροκέτες του, ώστε να πάρουν το σωστό χρώμα, ενώ συγγενείς και φίλοι τον επευφημούν. Όπως λέει χαμογελώντας ο Πεκούρ, το πρώτο και απαραίτητο συστατικό για καλές πατάτες είναι «η αγάπη» - και φυσικά πατάτες από τη βόρεια Γαλλία.
Ένα παγκόσμιο προϊόν για κάθε περίσταση
Ο 75χρονος Ζαν-Πολ Νταμπρίν γνωρίζει πραγματικά τα πάντα για τις πατάτες. Είναι ιδιοκτήτης ολόκληρης αλυσίδας από καντίνες και τηγανίζει πατάτες εδώ και 55 χρόνια. Όπως λέει, οι καλές πατάτες από τη βόρεια Γαλλία είναι το Α και το Ω. «Οι τηγανητές πατάτες είναι ένα παγκόσμιο προϊόν και μπορεί κανείς να τις φάει με ο,τιδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή», λέει με ενθουσιασμό. Ο Νταμπρίν χαιρετάει τους ανθρώπους του Αράς από τον πάγκο του - όλοι τον γνωρίζουν εδώ.
Όπως αρμόζει σε ένα γαστρονομικό γεγονός στη Γαλλία, η κριτική επιτροπή που αξιολογεί τις πατάτες αποτελείται από κορυφαίους του κλάδου: δημοσιογράφους του κλάδου, εκπροσώπους του Αγροτικού Επιμελητηρίου και της βιομηχανίας πατάτας, καθώς και αγρότες, ενώ πρόεδρος της επιτροπής είναι ο τοπικός «βασιλιάς της φριτέζας» Νταμπρίν. Ο βορράς, ο οποίος ανήκε για ένα διάστημα στη Φλάνδρα, είναι το προπύργιο της πατάτας στη Γαλλία. Μάλιστα, η βόρεια Γαλλία βρίσκεται και σε ανταγωνισμό με το γειτονικό Βέλγιο: για το πού υπάρχουν οι καλύτερες τηγανητές πατάτες, αλλά και για το ποιος εφηύρε πραγματικά αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος.
Βέλγιο εναντίον Γαλλίας
Γεννημένος στις Βρυξέλλες, ο Σεμπαστιάν Βιλοριά και ο σχολικός του φίλος Φαμπιάν Φρανς διευθύνουν το "Les Petits Belges du Golf de Saint-Tropez" και ενθουσιάζουν τους πελάτες πουλώντας βελγικές πατάτες στη νότια Γαλλία. «Στη βόρεια Γαλλία, οι τηγανητές πατάτες είναι παρόμοιες με αυτές του Βελγίου», λέει ο Βιλοριά. Ενώ οι βελγικές πατάτες έχουν διάμετρο δώδεκα χιλιοστά, οι πατάτες στην υπόλοιπη Γαλλία έχουν διάμετρο μόλις έξι έως οκτώ χιλιοστά. Φυσικά, οι καλές τηγανητές πατάτες θα πρέπει να παρασκευάζονται από πραγματικές πατάτες και να τηγανίζονται σε δύο στάδια - σε λίπος βοδινού κρέατος, όπως επισημαίνει ο Βέλγος.
Όταν ανακοινώθηκε το Παγκόσμιο Κύπελλο Πατάτας, η βορειογαλλική εφημερίδα "La Voix du Nord" έγραψε πως «Οι Βέλγοι φίλοι μας θα ζηλέψουν!» Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα "Le Soir" πάντως, το Βέλγιο ξεπερνά αριθμητικά τη μεγάλη του γείτονα στις καντίνες με τηγανητές πατάτες: στο Βέλγιο υπάρχουν 5.000 friteries, ενώ στη Γαλλία 1.400.
Οι νικητές που βραβεύτηκαν στον διαγωνισμό ήταν όλοι Γάλλοι. Όμως οι νικητές στην κατηγορία της ερασιτεχνικής τηγανητής πατάτας, η οικογένεια του Φιλίπ Φρενουά από το Λενσέλ, ζει σε απόσταση αναπνοής από τα βελγικά σύνορα. Όσον αφορά τις καλύτερες αυθεντικές τηγανητές πατάτες, αυτές είναι του Ορέλ Μεστρέ από τη Λιλ, που κάποτε ήταν φλαμανδική πόλη. Οι δε πιο δημιουργικές τηγανητές πατάτες δεν ήταν αυτές του βορρά, αλλά εκείνες του Κλεμάν Κρουπκά από την κοιλάδα του Λίγηρα, ενώ το βραβείο για τη σάλτσα της χρονιάς το κέρδισε ο σεφ Αλάν Ζιλερί Παβάρ από το Παρίσι.
Πηγή: DW
17/11 16:35
17/11 07:55
Επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης και προβολής δήμου Παρανεστίου
17/11 07:14
Υπουργείο Τουρισμού: Μία έγκριση και μία απόρριψη για χρηματοδότηση αναβάθμισης τουριστικών λιμένων
17/11 07:09
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου | Να ανασταλεί η ένταξη της παραλίας Κέρους Λήμνου στις «απάτητες»
17/11 06:54
Οι ευκαιρίες τοποθέτησης ελληνικών κρασιών σε ισπανικά εστιατόρια και ξενοδοχεία
17/11 06:21
Διαγωνισμός για λειτουργία παγοδρομίου στην κεντρική πλατεία Ιστιαίας
17/11 04:17
Δημόσιος Διαγωνισμός για τη μίσθωση 4 κυλικείων του αθλητικού κέντρου Μίκρας
16/11 19:59
Ιταλία: Μέτρα κατά του υπερτουρισμού στην Πομπηία - όριο 20.000 επισκεπτών την ημέρα
16/11 14:10
16/11 11:45
Κομισιόν | Ελληνική οικονομία: Ανάπτυξη πάνω από 2% μέχρι και το 2026
16/11 11:21
16/11 11:20
Συνεργασία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Λάρισας και του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια
16/11 01:13
Θετικά τα μηνύματα για τη Σαντορίνη από την WTM | Στόχος η επαναφορά της στην κορυφή
16/11 01:08
Philoxenia 2024 | «Δυτική Μακεδονία: Ένα ταξίδι πέρα από το συνηθισμένο»
15/11 15:49
15/11 15:12
Επιμελητήριο Ηρακλείου | Σχολή Επαγγελματία Πιτσαδόρου Ιταλικής Πίτσας με πιστοποίηση
15/11 15:01
Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων | Ποιοι εκλέχτηκαν για το νέο Δ.Σ.
15/11 14:56
15/11 14:52
Η Μήλος στους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο για συνέδρια και επαγγελματικά ταξίδια
15/11 14:50
Oceania Cruises: Τρεις νέες κρουαζιέρες με Ελληνικά λιμάνια το 2026
15/11 14:09
FedHATTA/ HATTA: Οι διεθνείς επαγγελματίες του οργανωμένου τουρισμού γνωρίζουν την Κρήτη
15/11 12:35
Τουρισμός: Η Σουηδία πρώτη χώρα στον κόσμο με εμπορικό σήμα, για να μην μπερδεύονται οι ταξιδιώτες!
15/11 11:59
"Ετοιμάζω ολοκληρωμένη και σύγχρονη ευρωπαϊκή στρατηγική για τον τουρισμό"
15/11 11:52
15/11 11:20
HOTREC: H Booking.com δεν συμμορφώθηκε με την Ευρωπαϊκή οδηγία για τις Ψηφιακές Αγορές
15/11 10:26
Πτώση στις παγκόσμιες πωλήσεις προσωπικών ειδών πολυτελείας το 2025
15/11 07:53
15/11 07:51
Μελέτη για την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη σε Καβάλα και Θάσο
15/11 07:43
15/11 07:37
Δημιουργία Ψηφιακής Κιβωτού της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα
15/11 07:34
14/11 23:06
14/11 22:41
Τουρισμός | Τι προβλέπει το επικρατέστερο σενάριο για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Θήρας
14/11 22:36
14/11 17:59
AEGEAN | Ιστορικό ρεκόρ στην επιβατική κίνηση και κύκλο εργασιών στο 9μηνο
14/11 17:19
Τα τουριστικά έσοδα αποπληθωρισμένα είναι σαφώς χαμηλότερα από το 2019
14/11 16:54
14/11 16:45
Ε.Ξ. Μεσσηνίας | Υπάρχει μια απαξίωση του ξενοδοχειακού κλάδου εκ μέρους της κυβέρνησης
14/11 16:39
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών | Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία Best IPO Communications
14/11 15:19
TUI: Πιο ισχυρή παρουσία στην Τσεχία – Τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός η Κρήτη
14/11 14:30
14/11 14:18
Όλη η Ελλάδα on line! Αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου, των social media και των online αγορών
14/11 14:07
14/11 13:41
14/11 13:28
14/11 12:49
«Πράσινο φως» για το Καταδυτικό Πάρκο στους Φούρνους Ικαρίας
14/11 12:39
14/11 12:16
Juneyao Airlines: Συνεργασία κοινού κωδικού με την Aegean για 7 συνδέσεις από την Αθήνα
14/11 12:10
14/11 11:59
Lufthansa | 11 ελαφρά τραυματίες από αναταράξεις σε πτήση πάνω από τον Ατλαντικό
14/11 11:46
SPIEGEL Online | Tο χωριό της Πελοποννήσου που μάχεται με τον αφανισμό
14/11 11:28
Ξενοδοχεία | Τα οφέλη από μια βιώσιμη προσέγγιση των τροφίμων
14/11 07:15
14/11 07:10
Δωρεά γλυπτού μνημείου θυμάτων Τεμπών στον δήμο Θεσσαλονίκης
14/11 07:06
14/11 07:04
14/11 07:00
13/11 16:47
13/11 16:19
Τουρισμός: Οι Βρετανοί και oι Αμερικανοί αποφεύγουν τις περιόδους υψηλής ζήτησης για ταξίδια
13/11 15:17
13/11 14:44
Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών | ΙΟΒΕ: Προτάσεις για την ευημερία πολιτών και επιχειρήσεων
13/11 14:33
Air France | Δωρεάν Wi-Fi εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας σε όλα τα αεροσκάφη της
13/11 14:28
13/11 14:20
Όμιλος Jet2.com και Jet2holidays | 13η βάση στο Λούτον το 2025 με πτήσεις και σε ελληνικά νησιά
13/11 14:14
Όμιλος Lufthansa | 12.000 εβδομαδιαίες πτήσεις σε 300 προορισμούς το καλοκαίρι του 2025
13/11 14:03
Wyndham Travel Packages: Νέα δυνατότητα κράτησης διαφορετικών υπηρεσιών για τα μέλη Wyndham Rewards
13/11 13:02
Condor: Αυξημένη συχνότητα πτήσεων σε 9 δρομολόγια προς Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
13/11 12:52
Aegean Airlines: Πτήσεις κοινού κωδικού με την Discover για καλοκαιρινές συνδέσεις από τη Γερμανία
13/11 12:17
Η Κρήτη φλερτάρει με το 1 εκατ. αφίξεις από τη βρετανική αγορά | +10% οι προκρατήσεις για το 2025
13/11 11:39
Ελληνικός τουρισμός: +18,3% οι αφίξεις Ινδών στην Ελλάδα το περασμένο 12μηνο
13/11 11:28
"Κορυφαίος Αναδυόμενος Προορισμός" η Κάρπαθος στα Greek Travel Awards στην WTM του Λονδίνου
13/11 11:13
COP29: Δυναμική ένταξη του τουρισμού στις δράσεις για την κλιματική αλλαγή
13/11 10:45
TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα
13/11 10:26
13/11 09:45
Τουρισμός | Η Alltours αναδείχθηκε πρώτη στην εμπιστοσύνη των Γερμανών ταξιδιωτών μεταξύ των t.o.'s
13/11 07:49
Πληρωμές επιχορηγήσεων για ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Ρόδο και Σαντορίνη
13/11 07:43
Υιοθεσία πάρκου Καρτερίας και νησίδας από το ξενοδοχείο Rhodos Horizon Resort
13/11 07:38
Άδειες για γεώτρηση και χρήση νερού σε ξενοδοχεία σε Μύκονο και Ρόδο
13/11 07:30
13/11 07:25
12/11 22:36
Γνώμη | Η «Αναγέννηση» του ρόλου του Ταξιδιωτικού Πράκτορα: Μια Σύγχρονη Ανάγκη
12/11 22:19
12/11 22:13
Πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για την ανάπτυξη του αεροδρομίου της Κεντρικής Ελλάδας στην Αγχίαλο
12/11 18:23
Neue Zürcher Zeitung | Γιάννης Μπουτάρης, ένας μοναδικός πολιτικός και δήμαρχος
12/11 18:20
WELT | COP29: Γιατί πρέπει η Ελλάδα να δίνει χρήματα στο Κατάρ;
12/11 18:14
Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ) | Aνανέωση συνεργασίας για τα επόμενα 5 έτη
12/11 17:22
Η AEGEAN στήριξε και φέτος τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας
12/11 15:05
12/11 14:39
12/11 13:50
Philoxenia '24 | “Philoxenia & Culture”: 70 φωτογράφοι αφηγούνται την ιστορία της χώρας μας
12/11 13:45
FedHATTA/ HATTA: Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του Γιάννη Μπουτάρη
12/11 13:23
Ταξιδιωτικοί πράκτορες από τη Βόρειο Ελλάδα στο Ηράκλειο και τα Χανιά για χειμερινά πακέτα
12/11 13:10
12/11 13:07
12/11 12:40
Oι περισσότεροι φορείς στην Ελλάδα δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν υποστεί κυβερνοεπίθεση
12/11 11:32
12/11 10:50
Τουρισμός | Το διαδίκτυο και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες εμπνέουν τους Βρετανούς για τις διακοπές τους
12/11 07:30
Άδειες για πισίνες σε ξενοδοχεία στην Κεφαλονιά και στην Ανατολική Μάνη
12/11 07:28
Άδειες για χρήση νερού από γεωτρήσεις σε ξενοδοχεία της Μυκόνου
12/11 07:21
Ψηφιακή εφαρμογή για τα μονοπάτια του Μύθου και της Φύσης στη Ρόδο
Υπουργείο Τουρισμού: Μία έγκριση και μία απόρριψη για χρηματοδότηση αναβάθμισης τουριστικών λιμένων
Δημόσιος Διαγωνισμός για τη μίσθωση 4 κυλικείων του αθλητικού κέντρου Μίκρας
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου | Να ανασταλεί η ένταξη της παραλίας Κέρους Λήμνου στις «απάτητες»
Διαγωνισμός για λειτουργία παγοδρομίου στην κεντρική πλατεία Ιστιαίας
Επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης και προβολής δήμου Παρανεστίου
Οι ευκαιρίες τοποθέτησης ελληνικών κρασιών σε ισπανικά εστιατόρια και ξενοδοχεία
Ιταλία: Μέτρα κατά του υπερτουρισμού στην Πομπηία - όριο 20.000 επισκεπτών την ημέρα
Κομισιόν | Ελληνική οικονομία: Ανάπτυξη πάνω από 2% μέχρι και το 2026
Θετικά τα μηνύματα για τη Σαντορίνη από την WTM | Στόχος η επαναφορά της στην κορυφή
Philoxenia 2024 | «Δυτική Μακεδονία: Ένα ταξίδι πέρα από το συνηθισμένο»
Συνεργασία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Λάρισας και του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια
Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων | Ποιοι εκλέχτηκαν για το νέο Δ.Σ.
Επιμελητήριο Ηρακλείου | Σχολή Επαγγελματία Πιτσαδόρου Ιταλικής Πίτσας με πιστοποίηση
HOTREC: H Booking.com δεν συμμορφώθηκε με την Ευρωπαϊκή οδηγία για τις Ψηφιακές Αγορές
"Ετοιμάζω ολοκληρωμένη και σύγχρονη ευρωπαϊκή στρατηγική για τον τουρισμό"
TUI: Πιο ισχυρή παρουσία στην Τσεχία – Τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός η Κρήτη
Τουρισμός: Η Σουηδία πρώτη χώρα στον κόσμο με εμπορικό σήμα, για να μην μπερδεύονται οι ταξιδιώτες!
( 0 )