7 τεχνολογικές τάσεις που θα επικρατήσουν στην παγκόσμια εστίαση το 2021
Τις 7 τεχνολογικές τάσεις που θα επικρατήσουν στο χώρο της εστίασης το 2021 αποκαλύπτει ο όμιλος EHL, που δραστηριοποιείται στο χώρο της εκπαίδευσης στη διαχείριση φιλοξενίας και στην καινοτομία, και στον οποίο ανήκει και η παγκοσμίως αναγνωρισμένη EHL Ecole hôtelière de Lausanne στις σπουδές φιλοξενίας.
Οι τάσεις αυτές, οι οποίες θα επανακαθορίσουν τους όρους του ανταγωνισμού τη νέα χρονιά, είναι...
1. Διαδικτυακά συστήματα παραγγελίας και εφαρμογές delivery
Καθώς τα εστιατόρια παραμένουν ευάλωτα στους περιορισμούς που επιβάλλονται, στους αυστηρούς υγειονομικούς κανονισμούς και ακόμη και στο ενδεχόμενο να κλείσουν, οι διαδικτυακές παραγγελίες φαγητού και οι ανέπαφη παράδοση στο σπίτι αποτελούν σημαντικό στοιχείο διάσωσής τους. Αυτές οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν να επικρατούν στην αγορά της εστίασης καθώς οι καταναλωτές συνηθίζουν να παραγγέλνουν το φαγητό που θέλουν όποτε, όπως και όπου θέλουν.
Εφαρμογές παράδοσης φαγητού, όπως οι UberEats, Foodpanda ή Door Dash, θα συνεχίσουν να αποτελούν λύση για τους επιχειρηματίες που δεν μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες παραγγελίας και παράδοσης. Ωστόσο, καθώς πολλοί καταναλωτές προτιμούν παραγγελίες απευθείας από εστιατόρια, πολλά εστιατόρια θα ακολουθήσουν το παράδειγμα μεγαλύτερων αλυσίδων γρήγορου φαγητού και θα επενδύουν στην ανάπτυξη των δικών τους ολοκληρωμένων διαδικτυακών πλατφορμών και εφαρμογών.
2. Ανέπαφες πληρωμές
Η τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών γίνεται mainstream, και δεν αφορά μόνο την παραγγελία στο διαδίκτυο, αλλά και τις πληρωμές με smartphone, smartwatch ή smartcard μέσω εφαρμογής ή συσκευής χωρίς επαφή. Οι νέες τεχνολογίες πληρωμών είχαν αρχίσει να εξαπλώνονται σιγά σιγά την παγκόσμια βιομηχανία εστιατορίων, αλλά αυτή η τάση έχει επιταχυνθεί με την πανδημία. Εκτιμάται ότι οι ανέπαφες πληρωμές θα τριπλασιαστούν από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 6 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως το 2024 και ότι οι επιλογές αυτές είναι εξαιρετικά σημαντικές για το 34% των πελατών. Χωρίς μετρητά, δεν απαιτείται ανθρώπινη επαφή - πιο υγιεινή και ασφαλέστερη - και είναι γρήγορη, άμεση και βολική. Είναι επίσης πιο αποτελεσματικές και από την άποψη των ταμειακών ροών. Τα εστιατόρια θα πρέπει να αρχίσουν να επενδύουν και να σχεδιάζουν στρατηγική για κινητές και ψηφιακές πληρωμές για τη νέα χρονιά.
3. Συστήματα διαδικτυακής κράτησης τραπεζιού
Η κράτηση τραπεζιού μέσω τηλεφώνου σταδιακά περνά στο παρελθόν καθώς η τεχνολογία κράτησης τραπεζιού αποκτά νέα σημασία. Πάροχοι όπως το Eat App, το Tablein ή το OpenTable δίνουν στους πελάτες την ελευθερία να βλέπουν τα κενά τραπέζια και να κάνουν την κράτησή τους εν κινήσει. Τα εστιατόρια, με τη σειρά τους, με τη χρήση συστημάτων κράτησης, μπορούν να διαχειρίζονται καθίσματα, λίστες αναμονής, αφοσίωση πελατών και προτιμήσεις φαγητού, καθώς και να συλλέγουν σημαντικά δεδομένα πελατών, είτε για ιχνηλάτηση επαφών είτε για στατιστικά δεδομένα της αγοράς.
Το κόνσεπτ έχει προχωρήσει ακόμη ένα βήμα παραπέρα. Μέσω της πρωτοβουλίας Experience, το OpenTable προσφέρει στα εστιατόρια τη δυνατότητα να προτείνουν μοναδικές γαστρονομικές εκδηλώσεις και γεύματα, πέρα από τις τυπικές κρατήσεις.
4. Ψηφιακά μενού κουζίνας
Τα Kitchen Display Systems (KDS) είναι ένας πίνακας ψηφιακών μενού για το προσωπικό της κουζίνας που βοηθά τα εστιατόρια να βελτιστοποιήσουν τις λειτουργίες τους. Άμεσα συνδεδεμένη με το σύστημα σημείου πώλησης (POS) του εστιατορίου, η οθόνη εμφανίζει αυτόματα παραγγελίες σε προτεραιότητα και επισημαίνει τυχόν ειδικά αιτήματα διατροφής. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει την παρακολούθηση των χρόνων παράδοσης φαγητού και του αποθέματος για να επισημανθεί όταν ένα προϊόν δεν είναι διαθέσιμο, ενώ εξασφαλίζει τελικά καλύτερη επικοινωνία, ακρίβεια, σαφέστερη ροή εργασίας και - είναι 100% ψηφιακή - υπόσχεται μια πιο βιώσιμη λειτουργία κουζίνας.
5. Αυτοματοποιημένο λογισμικό διαχείρισης εμπορευμάτων
Η αυτοματοποίηση της διαχείρισης αποθέματος σημαίνει παρακολούθηση των αποθεμάτων τροφίμων και ποτών, πρόβλεψη ποσοτήτων και ακόμη και ο προγραμματισμός νέων παραγγελιών δεν χρειάζεται πλέον να είναι μια χρονοβόρα και κουραστική διαδικασία. Η αξιοποίηση τέτοιου λογισμικού στη λειτουργία μπορεί επίσης να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων, η οποία φέρεται να κοστίζει στη βιομηχανία φιλοξενίας 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Μέσω της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, εταιρείες όπως η Winnow βοηθούν τους ιδιοκτήτες εστιατορίων και τους διαχειριστές να μειώνουν τα απόβλητα και το κόστος των τροφίμων και να διευθύνουν τις επιχειρήσεις τους πιο αποτελεσματικά και βιώσιμα. Η εξοικονόμηση χρόνου και κόστους με ταυτόχρονη συμβολή στο περιβάλλον βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας ατζέντας.
6. Κωδικοί QR
Οι κωδικοί αυτοί, μετά την Κίνα, γίνονται παγκόσμιοι και εμφανίζονται σε εστιατόρια σε όλο τον κόσμο. Σε μια εποχή ανέπαφων συναλλαγών, η αυτόματη σάρωση κωδικών με κάμερες smartphone σε αφίσες, τραπέζια, σουβέρ, πόρτες ή ιστότοπους επιτρέπει στους πελάτες να έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακά μενού, να παραγγέλλουν και να πληρώνουν - χωρίς επαφή – και να παραμένουν ασφαλείς τόσο οι επισκέπτες όσο και οι εργαζόμενοι.
Αυτή η τεχνολογία, η οποία δεν απαιτεί τη λήψη εφαρμογής, έχει επίσης διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στα εστιατόρια στην ιχνηλάτηση επαφών που είναι πλέον υποχρεωτική σε πολλά μέρη του κόσμου, προκειμένου οι επιχειρήσεις αυτές να καταφέρουν να ανοίξουν και πάλι. Προσφέροντας μια σειρά από βολικά οφέλη με σχετικά χαμηλό κόστος για τα εστιατόρια, η τεχνολογία κωδικού QR θα είναι «must» το 2021.
7. Τεχνολογία καθαρισμού αέρα
Όταν οι επισκέπτες θα επιστρέψουν στα εστιατόρια, θα είναι κρίσιμης σημασίας να νιώθουν ασφαλείς και άνετοι. Η αναβάθμιση των συστημάτων απολύμανσης μέσω διαφόρων τεχνολογιών καθαρισμού του αέρα αποτελεί πολύ σημαντικό στοιχείο στο οποίο θα επικεντρωθεί η βιομηχανία εστίασης.
Αβλαβείς για τον άνθρωπο τεχνολογίες, όπως ο διπολικός ιονισμός που καθαρίζει τον αέρα και τις επιφάνειες σε εσωτερικούς χώρους εξουδετερώνοντας μολυσματικούς παράγοντες, έχει ήδη θετικά αποτελέσματα, όπως και τα συστήματα που κάνουν χρήση του υπεριώδους φωτός. Παρόλο που αυτές οι έννοιες και τα προϊόντα ενδέχεται να μην είναι ακόμη mainstream, εξελίσσονται ταχέως στην πιο σημαντική τεχνολογία για τα εστιατόρια παγκοσμίως.
- 1) CNT: Η Αθηναϊκή Ριβιέρα στους 11 κορυφαίους προορισμούς διακοπών στην Ευρώπη για το 2025
- 2) Έρευνα: Οι ταξιδιώτες θέλουν βιομετρικά στοιχεία και μεγαλύτερη ασφάλεια στα ταξίδια
- 3) Ποιον Ελληνικό προορισμό αποθεώνει ο οδηγός Fodor's Travel, ανάμεσα στους 25 καλύτερους στον κόσμο για το 2025
- 4) SiteMinder: Έρχεται ο νέος πολυδιάστατος ταξιδιώτης "everything traveller" – Ποιες αλλαγές σηματοδοτεί στα ταξίδια
19/11 04:11
Μεγάλη αύξηση του φόρου sτις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις στη Βουδαπέστη και αναστολή νέων αδειών
19/11 04:09
Δήμος Καντάνου-Σελίνου: Αίτηση για το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού
19/11 04:05
Δήμος Καλαμάτας: Άρση καταγγελίας μίσθωσης του ακινήτου «Ξενοδοχείο Βασιλικόν»
19/11 04:04
Υπουργείο Τουρισμού: Ομάδα Εργασίας για τον κώδικα νομοθεσίας για τις τουριστικές επιχειρήσεις
19/11 04:01
Δήμος Αλίμου: Πρόταση χρηματοδότησης για κατασκευή ελεύθερου τεχνητού υποβρύχιου αξιοθέατου
18/11 17:51
MSC Cruises: Πρεμιέρα με κρουαζιέρες από τον Πειραιά για την πρώτη χειμερινή σεζόν στην Ελλάδα
18/11 16:39
Οι νέες δράσεις για τον ελληνικό τουρισμό μέσα από τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό
18/11 16:33
Airbnb: Χωρίς αποτέλεσμα η "καταστολή" των βραχυχρόνιων μισθώσεων (και) στη Βαρκελώνη
18/11 16:05
18/11 15:14
18/11 13:47
Έρευνα: Οι ταξιδιώτες θέλουν βιομετρικά στοιχεία και μεγαλύτερη ασφάλεια στα ταξίδια
18/11 12:14
Ryanair: Nέα εποχική σύνδεση Βρυξέλλες – Νέα Αγχίαλος το 2025
18/11 12:06
18/11 12:01
Η Ρόδος υποστηρίζει την ίδρυση Εθνικού Φορέα Συνεδριακού Τουρισμού
18/11 11:54
18/11 11:50
Sky Express: Ξεκίνησαν καθημερινές πτήσεις Αθήνα - Κωνσταντινούπολη
18/11 11:33
Αντώνης Παγώνης | 10ετές πρόγραμμα για την προβολή συγκεκριμένων προορισμών
18/11 11:32
CNT: Η Αθηναϊκή Ριβιέρα στους 11 κορυφαίους προορισμούς διακοπών στην Ευρώπη για το 2025
18/11 11:24
O Χάρης Θεοχάρης στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού
18/11 11:04
Τουρισμός | Τάση για κρατήσεις εκτός αιχμής από τους Βρετανούς
18/11 10:35
18/11 10:24
Wyndham Hotels: Νέος αναπτυξιακός κύκλος στην Ελλάδα σε δημοφιλείς και λιγότερο γνωστούς προορισμούς
18/11 06:05
EOT | 'Αδεια χρήσης για 3 αφίσες για την «The Corfu Trilogy»
17/11 16:35
17/11 07:55
Επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης και προβολής δήμου Παρανεστίου
17/11 07:14
Υπουργείο Τουρισμού: Μία έγκριση και μία απόρριψη για χρηματοδότηση αναβάθμισης τουριστικών λιμένων
17/11 07:09
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου | Να ανασταλεί η ένταξη της παραλίας Κέρους Λήμνου στις «απάτητες»
17/11 06:54
Οι ευκαιρίες τοποθέτησης ελληνικών κρασιών σε ισπανικά εστιατόρια και ξενοδοχεία
17/11 06:21
Διαγωνισμός για λειτουργία παγοδρομίου στην κεντρική πλατεία Ιστιαίας
17/11 04:17
Δημόσιος Διαγωνισμός για τη μίσθωση 4 κυλικείων του αθλητικού κέντρου Μίκρας
16/11 19:59
Ιταλία: Μέτρα κατά του υπερτουρισμού στην Πομπηία - όριο 20.000 επισκεπτών την ημέρα
16/11 14:10
16/11 11:45
Κομισιόν | Ελληνική οικονομία: Ανάπτυξη πάνω από 2% μέχρι και το 2026
16/11 11:21
16/11 11:20
Συνεργασία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Λάρισας και του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια
16/11 01:13
Θετικά τα μηνύματα για τη Σαντορίνη από την WTM | Στόχος η επαναφορά της στην κορυφή
16/11 01:08
Philoxenia 2024 | «Δυτική Μακεδονία: Ένα ταξίδι πέρα από το συνηθισμένο»
15/11 15:49
15/11 15:12
Επιμελητήριο Ηρακλείου | Σχολή Επαγγελματία Πιτσαδόρου Ιταλικής Πίτσας με πιστοποίηση
15/11 15:01
Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων | Ποιοι εκλέχτηκαν για το νέο Δ.Σ.
15/11 14:56
15/11 14:52
Η Μήλος στους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο για συνέδρια και επαγγελματικά ταξίδια
15/11 14:50
Oceania Cruises: Τρεις νέες κρουαζιέρες με Ελληνικά λιμάνια το 2026
15/11 14:09
FedHATTA/ HATTA: Οι διεθνείς επαγγελματίες του οργανωμένου τουρισμού γνωρίζουν την Κρήτη
15/11 12:35
Τουρισμός: Η Σουηδία πρώτη χώρα στον κόσμο με εμπορικό σήμα, για να μην μπερδεύονται οι ταξιδιώτες!
15/11 11:59
"Ετοιμάζω ολοκληρωμένη και σύγχρονη ευρωπαϊκή στρατηγική για τον τουρισμό"
15/11 11:52
15/11 11:20
HOTREC: H Booking.com δεν συμμορφώθηκε με την Ευρωπαϊκή οδηγία για τις Ψηφιακές Αγορές
15/11 10:39
Ανακαλύψτε το Conit.Cloud: Την All-in-One εφαρμογή με ΑΙ, για πελάτες και προσωπικό (ΕΡΓΑΝΗ)
15/11 10:26
Πτώση στις παγκόσμιες πωλήσεις προσωπικών ειδών πολυτελείας το 2025
15/11 07:53
15/11 07:51
Μελέτη για την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη σε Καβάλα και Θάσο
15/11 07:43
15/11 07:37
Δημιουργία Ψηφιακής Κιβωτού της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα
15/11 07:34
14/11 23:06
14/11 22:41
Τουρισμός | Τι προβλέπει το επικρατέστερο σενάριο για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Θήρας
14/11 22:36
14/11 17:59
AEGEAN | Ιστορικό ρεκόρ στην επιβατική κίνηση και κύκλο εργασιών στο 9μηνο
14/11 17:19
Τα τουριστικά έσοδα αποπληθωρισμένα είναι σαφώς χαμηλότερα από το 2019
14/11 16:54
14/11 16:45
Ε.Ξ. Μεσσηνίας | Υπάρχει μια απαξίωση του ξενοδοχειακού κλάδου εκ μέρους της κυβέρνησης
14/11 16:39
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών | Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία Best IPO Communications
14/11 15:19
TUI: Πιο ισχυρή παρουσία στην Τσεχία – Τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός η Κρήτη
14/11 14:30
14/11 14:18
Όλη η Ελλάδα on line! Αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου, των social media και των online αγορών
14/11 14:07
14/11 13:41
14/11 13:28
14/11 12:49
«Πράσινο φως» για το Καταδυτικό Πάρκο στους Φούρνους Ικαρίας
14/11 12:39
14/11 12:16
Juneyao Airlines: Συνεργασία κοινού κωδικού με την Aegean για 7 συνδέσεις από την Αθήνα
14/11 12:10
14/11 11:59
Lufthansa | 11 ελαφρά τραυματίες από αναταράξεις σε πτήση πάνω από τον Ατλαντικό
14/11 11:46
SPIEGEL Online | Tο χωριό της Πελοποννήσου που μάχεται με τον αφανισμό
14/11 11:28
Ξενοδοχεία | Τα οφέλη από μια βιώσιμη προσέγγιση των τροφίμων
14/11 07:15
14/11 07:10
Δωρεά γλυπτού μνημείου θυμάτων Τεμπών στον δήμο Θεσσαλονίκης
14/11 07:06
14/11 07:04
14/11 07:00
13/11 16:47
13/11 16:19
Τουρισμός: Οι Βρετανοί και oι Αμερικανοί αποφεύγουν τις περιόδους υψηλής ζήτησης για ταξίδια
13/11 15:17
13/11 14:44
Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών | ΙΟΒΕ: Προτάσεις για την ευημερία πολιτών και επιχειρήσεων
13/11 14:33
Air France | Δωρεάν Wi-Fi εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας σε όλα τα αεροσκάφη της
13/11 14:28
13/11 14:20
Όμιλος Jet2.com και Jet2holidays | 13η βάση στο Λούτον το 2025 με πτήσεις και σε ελληνικά νησιά
13/11 14:14
Όμιλος Lufthansa | 12.000 εβδομαδιαίες πτήσεις σε 300 προορισμούς το καλοκαίρι του 2025
13/11 14:03
Wyndham Travel Packages: Νέα δυνατότητα κράτησης διαφορετικών υπηρεσιών για τα μέλη Wyndham Rewards
13/11 13:02
Condor: Αυξημένη συχνότητα πτήσεων σε 9 δρομολόγια προς Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
13/11 12:52
Aegean Airlines: Πτήσεις κοινού κωδικού με την Discover για καλοκαιρινές συνδέσεις από τη Γερμανία
13/11 12:17
Η Κρήτη φλερτάρει με το 1 εκατ. αφίξεις από τη βρετανική αγορά | +10% οι προκρατήσεις για το 2025
13/11 11:39
Ελληνικός τουρισμός: +18,3% οι αφίξεις Ινδών στην Ελλάδα το περασμένο 12μηνο
13/11 11:28
"Κορυφαίος Αναδυόμενος Προορισμός" η Κάρπαθος στα Greek Travel Awards στην WTM του Λονδίνου
13/11 11:13
COP29: Δυναμική ένταξη του τουρισμού στις δράσεις για την κλιματική αλλαγή
13/11 10:45
TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα
13/11 10:26
13/11 09:45
Τουρισμός | Η Alltours αναδείχθηκε πρώτη στην εμπιστοσύνη των Γερμανών ταξιδιωτών μεταξύ των t.o.'s
13/11 07:49
Πληρωμές επιχορηγήσεων για ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Ρόδο και Σαντορίνη
MSC Cruises: Πρεμιέρα με κρουαζιέρες από τον Πειραιά για την πρώτη χειμερινή σεζόν στην Ελλάδα
Airbnb: Χωρίς αποτέλεσμα η "καταστολή" των βραχυχρόνιων μισθώσεων (και) στη Βαρκελώνη
Ryanair: Nέα εποχική σύνδεση Βρυξέλλες – Νέα Αγχίαλος το 2025
Οι νέες δράσεις για τον ελληνικό τουρισμό μέσα από τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό
Έρευνα: Οι ταξιδιώτες θέλουν βιομετρικά στοιχεία και μεγαλύτερη ασφάλεια στα ταξίδια
Η Ρόδος υποστηρίζει την ίδρυση Εθνικού Φορέα Συνεδριακού Τουρισμού
Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων | Ποιοι εκλέχτηκαν για το νέο Δ.Σ.
Τουρισμός | Τάση για κρατήσεις εκτός αιχμής από τους Βρετανούς
Ε.Ξ. Μεσσηνίας | Υπάρχει μια απαξίωση του ξενοδοχειακού κλάδου εκ μέρους της κυβέρνησης
HOTREC: H Booking.com δεν συμμορφώθηκε με την Ευρωπαϊκή οδηγία για τις Ψηφιακές Αγορές
Neue Zürcher Zeitung | Γιάννης Μπουτάρης, ένας μοναδικός πολιτικός και δήμαρχος
COP29: Δυναμική ένταξη του τουρισμού στις δράσεις για την κλιματική αλλαγή
CNT: Η Αθηναϊκή Ριβιέρα στους 11 κορυφαίους προορισμούς διακοπών στην Ευρώπη για το 2025
TUI: Πιο ισχυρή παρουσία στην Τσεχία – Τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός η Κρήτη
Wyndham Hotels: Νέος αναπτυξιακός κύκλος στην Ελλάδα σε δημοφιλείς και λιγότερο γνωστούς προορισμούς
Πληρωμές επιχορηγήσεων για ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Ρόδο και Σαντορίνη
( 0 )