Παγκόσμια Ημέρα Μπακλαβά - 17 Νοεμβρίου
Ο μπακλαβάς, αυτό το παγκοσμίου φήμης σιροπιαστό επιδόρπιο, είναι αναμφίβολα μια από τις πιο αξιόλογες λιχουδιές της τουρκικής κουζίνας.
Τραγανό και ζουμερό με κάθε μπουκιά, αυτό το επιδόρπιο φτιάχνεται από θρυμματισμένα φιστίκια, άλλους ξηρούς καρπούς ή καρύδια τα οποία σχηματίζουν μια γέμιση που τοποθετείται ανάμεσα σε 40 λεπτά και ειδικά παρασκευασμένα για αυτό το γλυκό φύλλα. Στη συνέχεια, τα φύλλα με τη γέμιση ψήνονται και περιχύνονται με γλυκό σιρόπι.
Ωστόσο, μια ειδική περίσταση για να δοκιμάσει κάποιος τον τουρκικό μπακλαβά και να μάθει περισσότερα για το ταξίδι του από τις αυτοκρατορικές κουζίνες στο σύγχρονο τραπέζι είναι στις 17 Νοεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Μπακλαβά.
Ένα βασιλικό επιδόρπιο για ειδικές περιστάσεις
Η παρασκευή του μπακλαβά τελειοποιήθηκε στις αυτοκρατορικές κουζίνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το αποτέλεσμα ήταν ένα περίτεχνο επιδόρπιο και συνάμα μια εκλεπτυσμένη νοστιμιά. Ο μπακλαβάς φτιαχνόταν μόνο από αρχιμάγειρες ειδικά εκπαιδευμένους στην παρασκευή του, και ειδικά κατά τη διάρκεια εορτασμών και τελετών. Τα επιδέξια χέρια των αρχιμαγείρων δημιούργησαν την τέλεια γεύση του μπακλαβά, αυτής της γαστρονομικής κληρονομιάς, με το λεπτό σαν χαρτί φύλλο και το παχύρρευστο σιρόπι. Η παραδοσιακή γεύση και η περίτεχνη συνταγή παρασκευής του μπακλαβά πέρασαν έτσι από γενιά σε γενιά και το επιδόρπιο αυτό έφτασε σε εμάς, ως γλύκισμα που είτε συνοδεύει τα καθημερινά γεύματα είτε το σερβίρεται στους επισκέπτες. Το σερβίρισμά του κατά τη διάρκεια ιδιαίτερων περιστάσεων, όπως οι γάμοι και οι θρησκευτικές γιορτές, εξακολουθεί να αποτελεί αγαπημένη παράδοση.
Η 1η καταχωρημένη γεύση της Τουρκίας: Ο μπακλαβάς του Γκαζιαντέπ
Ο καλύτερος μπακλαβάς στην Τουρκία φτιάχνεται στο Γκαζιαντέπ (Gaziantep), στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Το 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέδωσε στον μπακλαβά του Γκαζιαντέπ καθεστώς προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, καθιστώντας τον το πρώτο τουρκικό προϊόν που καταχωρήθηκε στον κατάλογό της. Η κουζίνα του Γκαζιαντέπ είχε ήδη αποσπάσει επαίνους, με την ένταξη της πόλης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO στον τομέα της γαστρονομίας.
Η εκμάθηση της παρασκευής του μπακλαβά, όπως και στις οθωμανικές αυτοκρατορικές κουζίνες, περνάει από γενιά σε γενιά στο Γκαζιαντέπ μέσω της σχέσης δασκάλου-μαθητή. Για να αναπαραγάγει κάποιος την απαράμιλλη γεύση του μπακλαβά χρειάζεται επιδεξιότητα, προσοχή στη λεπτομέρεια και ακρίβεια. Οι δάσκαλοι απλώνουν αλλεπάλληλες στρώσεις 40 ή 45 φύλλων, τοποθετώντας στο καθένα από αυτά μια γέμιση από φιστίκια τοπικής παραγωγής και βούτυρο. Στη συνέχεια, η ζύμη που δημιουργείται ψήνεται σε πέτρινους φούρνους σε φωτιά από ξύλα βελανιδιάς. Το ψημένο επιδόρπιο περιχύνεται με σιρόπι.
Αμέτρητες παραλλαγές
Αν και ο μπακλαβάς του Γκαζιαντέπ είναι ο πιο δημοφιλής, αυτό το επιδόρπιο είναι ξεχωριστό χάρη στις αμέτρητες παραλλαγές του και τη μεγάλη νοστιμιά του σε κάθε περιοχή. Η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ των διάφορων παραλλαγών του μπακλαβά είναι η γέμιση. Σε κάθε περιοχή, η γέμιση του μπακλαβά παρασκευάζεται με τα διαθέσιμα τοπικά υλικά. Καθώς η Τουρκία είναι μια αχανής χώρα με διαφορετικά μικροκλίματα και μεγάλη ποικιλία τοπικών προϊόντων, τα υλικά για τη γέμιση του μπακλαβά διαφέρουν σε κάθε της γωνιά. Για παράδειγμα, για τη γέμιση του μπακλαβά του Γκαζιαντέπ χρησιμοποιούνται φιστίκια, ενώ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας χρησιμοποιούνται φουντούκια. Ο μπακλαβάς με γέμιση από καρύδια είναι επίσης δημοφιλής στην Κεντρική Ανατολία, ενώ στην περιοχή της Θράκης υπάρχει ο μπακλαβάς με γέμιση από αμύγδαλα ή με σουσάμι.
Άλλες παραλλαγές του μπακλαβά παίρνουν το όνομά τους ανάλογα με τις μεθόδους κοπής του γλυκού και τα συστατικά του. Μεταξύ των παραλλαγών του επιδορπίου που παίρνουν το όνομά τους από τη μέθοδο κοπής είναι ο «havuç dilimi baklava» (μπακλαβάς κομμένος σε σχήμα καρότων), ο «midye baklava» (μπακλαβάς σε σχήμα μυδιού) και ο «bülbül yuvası» (μπακλαβάς σε σχήμα φωλιάς αηδονιού). Όσον αφορά τα συστατικά, ο «sütlü nuriye» φτιάχνεται με γάλα αντί για σιρόπι, ο «fıstık sarma» (ρολό με γέμιση φιστικιού) και ο «ceviz sarma» (ρολό με γέμιση καρυδιού) περιέχουν τεράστιες ποσότητες ξηρών καρπών σε σύγκριση με τον αυθεντικό μπακλαβά, ενώ ο μπακλαβάς kuru (ξηρός) περιέχει λιγότερο σιρόπι.
- 1) Επιμελητήριο Ηρακλείου | Σχολή Επαγγελματία Πιτσαδόρου Ιταλικής Πίτσας με πιστοποίηση
- 2) Δέκατο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας (2 - 4 Δεκεμβρίου)
- 3) Τουρισμός | ΑΒΤΑ: Εκστρατεία για την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, με δράσεις από τους πράκτορες
- 4) Τα smartphones και ο αθέατος κίνδυνος που κρύβεται στις οθόνες μας
15/11 15:49
15/11 15:12
Επιμελητήριο Ηρακλείου | Σχολή Επαγγελματία Πιτσαδόρου Ιταλικής Πίτσας με πιστοποίηση
15/11 15:01
Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων | Ποιοι εκλέχτηκαν για το νέο Δ.Σ.
15/11 14:56
15/11 14:52
Η Μήλος στους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο για συνέδρια και επαγγελματικά ταξίδια
15/11 14:50
Oceania Cruises: Τρεις νέες κρουαζιέρες με Ελληνικά λιμάνια το 2026
15/11 14:09
FedHATTA/ HATTA: Οι διεθνείς επαγγελματίες του οργανωμένου τουρισμού γνωρίζουν την Κρήτη
15/11 12:35
Τουρισμός: Η Σουηδία πρώτη χώρα στον κόσμο με εμπορικό σήμα, για να μην μπερδεύονται οι ταξιδιώτες!
15/11 11:59
Απόστολος Τζιτζικώστας | "Ετοιμάζω ολοκληρωμένη και σύγχρονη ευρωπαϊκή στρατηγική για τον τουρισμό"
15/11 11:52
15/11 11:20
HOTREC: H Booking.com δεν συμμορφώθηκε με την Ευρωπαϊκή οδηγία για τις Ψηφιακές Αγορές
15/11 10:26
Πτώση στις παγκόσμιες πωλήσεις προσωπικών ειδών πολυτελείας το 2025
15/11 07:53
15/11 07:51
Μελέτη για την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη σε Καβάλα και Θάσο
15/11 07:43
15/11 07:37
Δημιουργία Ψηφιακής Κιβωτού της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα
15/11 07:34
14/11 23:06
14/11 22:41
Τουρισμός | Τι προβλέπει το επικρατέστερο σενάριο για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Θήρας
14/11 22:36
14/11 17:59
AEGEAN | Ιστορικό ρεκόρ στην επιβατική κίνηση και κύκλο εργασιών στο 9μηνο
14/11 17:19
Τα τουριστικά έσοδα αποπληθωρισμένα είναι σαφώς χαμηλότερα από το 2019
14/11 16:54
14/11 16:45
Ε.Ξ. Μεσσηνίας | Υπάρχει μια απαξίωση του ξενοδοχειακού κλάδου εκ μέρους της κυβέρνησης
14/11 16:39
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών | Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία Best IPO Communications
14/11 15:19
TUI: Πιο ισχυρή παρουσία στην Τσεχία – Τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός η Κρήτη
14/11 14:30
14/11 14:18
Όλη η Ελλάδα on line! Αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου, των social media και των online αγορών
14/11 14:07
14/11 13:41
14/11 13:28
14/11 12:49
«Πράσινο φως» για το Καταδυτικό Πάρκο στους Φούρνους Ικαρίας
14/11 12:39
14/11 12:16
Juneyao Airlines: Συνεργασία κοινού κωδικού με την Aegean για 7 συνδέσεις από την Αθήνα
14/11 12:10
14/11 11:59
Lufthansa | 11 ελαφρά τραυματίες από αναταράξεις σε πτήση πάνω από τον Ατλαντικό
14/11 11:46
SPIEGEL Online | Tο χωριό της Πελοποννήσου που μάχεται με τον αφανισμό
14/11 11:28
Ξενοδοχεία | Τα οφέλη από μια βιώσιμη προσέγγιση των τροφίμων
14/11 07:15
14/11 07:10
Δωρεά γλυπτού μνημείου θυμάτων Τεμπών στον δήμο Θεσσαλονίκης
14/11 07:06
14/11 07:04
14/11 07:00
13/11 16:47
13/11 16:19
Τουρισμός: Οι Βρετανοί και oι Αμερικανοί αποφεύγουν τις περιόδους υψηλής ζήτησης για ταξίδια
13/11 15:17
13/11 14:44
Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών | ΙΟΒΕ: Προτάσεις για την ευημερία πολιτών και επιχειρήσεων
13/11 14:33
Air France | Δωρεάν Wi-Fi εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας σε όλα τα αεροσκάφη της
13/11 14:28
13/11 14:20
Όμιλος Jet2.com και Jet2holidays | 13η βάση στο Λούτον το 2025 με πτήσεις και σε ελληνικά νησιά
13/11 14:14
Όμιλος Lufthansa | 12.000 εβδομαδιαίες πτήσεις σε 300 προορισμούς το καλοκαίρι του 2025
13/11 14:03
Wyndham Travel Packages: Νέα δυνατότητα κράτησης διαφορετικών υπηρεσιών για τα μέλη Wyndham Rewards
13/11 13:02
Condor: Αυξημένη συχνότητα πτήσεων σε 9 δρομολόγια προς Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
13/11 12:52
Aegean Airlines: Πτήσεις κοινού κωδικού με την Discover για καλοκαιρινές συνδέσεις από τη Γερμανία
13/11 12:17
Η Κρήτη φλερτάρει με το 1 εκατ. αφίξεις από τη βρετανική αγορά | +10% οι προκρατήσεις για το 2025
13/11 11:39
Ελληνικός τουρισμός: +18,3% οι αφίξεις Ινδών στην Ελλάδα το περασμένο 12μηνο
13/11 11:28
"Κορυφαίος Αναδυόμενος Προορισμός" η Κάρπαθος στα Greek Travel Awards στην WTM του Λονδίνου
13/11 11:13
COP29: Δυναμική ένταξη του τουρισμού στις δράσεις για την κλιματική αλλαγή
13/11 10:45
TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα
13/11 10:26
13/11 09:45
Τουρισμός | Η Alltours αναδείχθηκε πρώτη στην εμπιστοσύνη των Γερμανών ταξιδιωτών μεταξύ των t.o.'s
13/11 07:49
Πληρωμές επιχορηγήσεων για ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Ρόδο και Σαντορίνη
13/11 07:43
Υιοθεσία πάρκου Καρτερίας και νησίδας από το ξενοδοχείο Rhodos Horizon Resort
13/11 07:38
Άδειες για γεώτρηση και χρήση νερού σε ξενοδοχεία σε Μύκονο και Ρόδο
13/11 07:30
13/11 07:25
12/11 22:36
Γνώμη | Η «Αναγέννηση» του ρόλου του Ταξιδιωτικού Πράκτορα: Μια Σύγχρονη Ανάγκη
12/11 22:19
12/11 22:13
Πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για την ανάπτυξη του αεροδρομίου της Κεντρικής Ελλάδας στην Αγχίαλο
12/11 18:23
Neue Zürcher Zeitung | Γιάννης Μπουτάρης, ένας μοναδικός πολιτικός και δήμαρχος
12/11 18:20
WELT | COP29: Γιατί πρέπει η Ελλάδα να δίνει χρήματα στο Κατάρ;
12/11 18:14
Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ) | Aνανέωση συνεργασίας για τα επόμενα 5 έτη
12/11 17:22
Η AEGEAN στήριξε και φέτος τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας
12/11 15:05
12/11 14:39
12/11 13:50
Philoxenia '24 | “Philoxenia & Culture”: 70 φωτογράφοι αφηγούνται την ιστορία της χώρας μας
12/11 13:45
FedHATTA/ HATTA: Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του Γιάννη Μπουτάρη
12/11 13:23
Ταξιδιωτικοί πράκτορες από τη Βόρειο Ελλάδα στο Ηράκλειο και τα Χανιά για χειμερινά πακέτα
12/11 13:10
12/11 13:07
12/11 12:40
Oι περισσότεροι φορείς στην Ελλάδα δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν υποστεί κυβερνοεπίθεση
12/11 11:32
12/11 10:50
Τουρισμός | Το διαδίκτυο και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες εμπνέουν τους Βρετανούς για τις διακοπές τους
12/11 07:30
Άδειες για πισίνες σε ξενοδοχεία στην Κεφαλονιά και στην Ανατολική Μάνη
12/11 07:28
Άδειες για χρήση νερού από γεωτρήσεις σε ξενοδοχεία της Μυκόνου
12/11 07:21
Ψηφιακή εφαρμογή για τα μονοπάτια του Μύθου και της Φύσης στη Ρόδο
11/11 22:28
Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής | Αυξημένες προκρατήσεις για το 2025 στη βρετανική αγορά
11/11 16:28
11/11 16:25
11/11 15:49
11/11 15:34
Τουρκικός τουρισμός | 1,5 εκατ. επιβάτες κρουαζιέρας στο 9μηνο
11/11 15:25
FedHATTA/ΗΑΤΤΑ: Η Ελλάδα στο επίκεντρο των εξελίξεων στην παγκόσμια αγορά οργανωμένων ταξιδιών
11/11 12:42
TUI: Τάση για solo ταξίδια σε all in ξενοδοχεία – Τι δείχνουν οι κρατήσεις
11/11 12:24
Πράσινο φως για νέο πεντάστερο ξενοδοχείο στην Αλεξανδρούπολη
11/11 12:17
Ελλάδα - ΕΟΤ | «Χρυσοί» νικητές στα αμερικανικά τουριστικά βραβεία Travvy Awards 2024
11/11 12:15
11/11 11:28
Air Canada: Εως τρεις καθημερινές πτήσεις προς Αθήνα το καλοκαίρι του 2025
11/11 11:23
Νέο σύστημα ΦΠΑ στην ΕΕ | Πλατφόρμες όπως η Airbnb υπεύθυνες για την είσπραξη του ΦΠΑ
11/11 11:14
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η απόκτηση του ξενοδοχείου Grand Hyatt Athens από τη Blackstone
11/11 10:08
Τουρισμός | Ταξίδια στην πόλη, τεχνητή νοημοσύνη και solo ταξίδια οι κυρίαρχες τάσεις το 2025
Τα τουριστικά έσοδα αποπληθωρισμένα είναι σαφώς χαμηλότερα από το 2019
Τουρισμός | Τι προβλέπει το επικρατέστερο σενάριο για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Θήρας
AEGEAN | Ιστορικό ρεκόρ στην επιβατική κίνηση και κύκλο εργασιών στο 9μηνο
Μελέτη για την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη σε Καβάλα και Θάσο
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών | Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία Best IPO Communications
Τουρισμός: Η Σουηδία πρώτη χώρα στον κόσμο με εμπορικό σήμα, για να μην μπερδεύονται οι ταξιδιώτες!
Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων | Ποιοι εκλέχτηκαν για το νέο Δ.Σ.
Ε.Ξ. Μεσσηνίας | Υπάρχει μια απαξίωση του ξενοδοχειακού κλάδου εκ μέρους της κυβέρνησης
Πτώση στις παγκόσμιες πωλήσεις προσωπικών ειδών πολυτελείας το 2025
HOTREC: H Booking.com δεν συμμορφώθηκε με την Ευρωπαϊκή οδηγία για τις Ψηφιακές Αγορές
TUI: Πιο ισχυρή παρουσία στην Τσεχία – Τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός η Κρήτη
Δημιουργία Ψηφιακής Κιβωτού της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα
Απόστολος Τζιτζικώστας | "Ετοιμάζω ολοκληρωμένη και σύγχρονη ευρωπαϊκή στρατηγική για τον τουρισμό"
( 0 )