Ο Ιωάννης Λιαπάκης, εκπροσωπώντας την Κρήτη ως Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026, κατέκτησε τον τίτλο του European Young Chef 2025 στις 27 Νοεμβρίου. Με το πιάτο Erevinthos, ο Ιωάννης εντυπωσίασε την διεθνή κριτική επιτροπή, υπό την προεδρία του Xavier Pellicer – μιας κορυφαίας φυσιογνωμίας στην φυτική εκλεκτή γαστρονομία, από την Καταλονία, η οποία βραβεύτηκε ως η Παγκόσμια Περιφέρεια Γαστρονομίας 2025.
Η κριτική επιτροπή απένειμε ομόφωνα σε αυτό το πιάτο το πρώτο βραβείο, αναγνωρίζοντας το εξαιρετικό βάθος γεύσης του και την ισχυρή σύνδεσή του με την κρητική κληρονομιά. Η επιτροπή απαίνεσε τον τρόπο με τον οποίο ο Ιωάννης ανέδειξε μια ταπεινή, συμβολική συνταγή, διατηρώντας παράλληλα τις αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα της, την ανθεκτικότητα, την ευρηματικότητα και τον βαθύ σεβασμό για τη γη.
Το επίπεδο του διαγωνισμού υπήρξε ιδιαίτερα υψηλό, με τους κριτές να επαινούν όλους τους συμμετέχοντες για τη δέσμευσή τους στη βιωσιμότητα και τη στήριξη των τοπικών παραγωγών. Όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά, «με τέτοια ποιότητα, όλοι οι φιναλίστ είναι νικητές».

Εννέα ταλαντούχοι φιναλίστ από όλη την Ευρώπη
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε από τις 24 έως τις 27 Νοεμβρίου στο Sant Pol School of Hospitality and Culinary Management στη Βαρκελώνη και συγκέντρωσε νέους σεφ από εννέα Ευρωπαϊκές Περιφέρειες Γαστρονομίας.
Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Σλοβένα Pija Frešer με το πιάτο United Kingdom of Pohorje Pisker, ενώ την τρίτη ο Ισπανός Joan Taltavull Juaneda από τη Μενόρκα, ο οποίος παρουσίασε μια σύγχρονη εκδοχή του παραδοσιακού Arròs de la Terra, αποδεικνύοντας πως ένα σχεδόν ξεχασμένο δημητριακό, το σιτάρι xeixa, μπορεί να αποκτήσει νέα ζωή.
Το φετινό θέμα «Innovation on Tradition» οδήγησε τους φιναλίστ σε μια δημιουργική διερεύνηση των τοπικών προϊόντων και συνταγών της περιοχής τους. Αρχικά παρουσίασαν παραδοσιακά πιάτα και στις 26 Νοεμβρίου διαγωνίστηκαν παρουσιάζοντας την καινοτόμα εκδοχή τους. Περισσότερο από έναν αγώνα, το European Young Chef Award λειτούργησε ως πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσεων και γαστρονομικών πολιτισμών, δημιουργώντας δίκτυα συνεργασίας και προωθώντας τη βιωσιμότητα.
Η διεθνής επιτροπή και τα κριτήρια
Η κριτική επιτροπή συνδύαζε εμπειρία, τεχνογνωσία και διεθνές κύρος. Εκτός από τον Xavier Pellicer, συμμετείχαν η pastry chef Frida Jensen (Δανία), ο επιχειρηματίας και σεφ Ken Trahv (Εσθονία), η executive chef και γευσιγνώστρια Evi Chioti (Κύπρος), ο Per T. Tørrissen (Νορβηγία) και η food writer Wendy Barrie (Σκωτία).
Το έργο τους δεν περιορίστηκε στη γευσιγνωσία: αξιολόγησαν τη δημιουργικότητα, τη χρήση τοπικών προϊόντων, τη μείωση αποβλήτων, την ισορροπία υλικών και –ίσως πιο σημαντικό– την ικανότητα κάθε διαγωνιζόμενου να αφηγηθεί την ιστορία πίσω από το πιάτο του.
Η απονομή στη Βαρκελώνη
Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό κτήριο του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, παρουσία πολιτικών και θεσμικών εκπροσώπων της Καταλονίας.
Ο υπουργός Γεωργίας Òscar Ordeig υπογράμμισε τον κεντρικό ρόλο των τοπικών παραγωγών, ενώ η πρόεδρος του IGCAT, Dr. Diane Dodd, συνεχάρη τους φιναλίστ που –όπως είπε– «αποτελούν τους νέους θεματοφύλακες της ευρωπαϊκής γαστρονομικής κληρονομιάς».
Οι φιναλίστ ήταν οι:
- Pija Frešer (Βραβείο Σλοβενίας 2021)
- Joana Gonçalves (Βραβείο Coimbra 2021 – Πορτογαλία)
- Joan Taltavull Juaneda (Βραβείο Menorca 2022 – Ισπανία)
- Γκαμπριέλε Σόμα (Βραβείο Σικελίας 2025 – Ιταλία)
- Ànakin Rivera Vázquez (βραβείο Καταλονίας 2025 – Ισπανία)
- Ιωάννης Λιαπάκης (Βραβείο Κρήτης 2026 – Ελλάδα)
- Nigel Frank Tabone (Βραβείο Gozo 2026 – Μάλτα)
- Ivan Barčot (υποψήφιος Κεντρικής Δαλματίας 2027 – Κροατία)
- Bogdan-Andrei Lovin (υποψηφιότητα Μπανάτ 2028 – Ρουμανία)
Το European Young Chef Award διοργανώνεται κάθε χρόνο από το IGCAT (Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού) και φέρνει σε πρώτο πλάνο την καινοτομία πάνω στην παράδοση. Οι νέοι σεφ επιλέγονται από διαγωνισμούς στις δικές τους Περιφέρειες Γαστρονομίας και καλούνται να αναδείξουν τον τόπο τους μέσα από σύγχρονες δημιουργίες βασισμένες σε τοπικά υλικά.
Επίσημος πρεσβευτής του θεσμού παραμένει ο παγκοσμίου φήμης σεφ Joan Roca, ο οποίος έχει επανειλημμένα τονίσει ότι «η εμπειρία συμμετοχής από μόνη της αποτελεί νίκη».









