Ατμοσφαιρική γαλλική brasserie στη Δεξαμενή, με bistro chic ύφος και κλασικά comfort πιάτα
Αν αναζητάς ένα ατμοσφαιρικό, bistro chic γαλλικό στέκι στην Αθήνα, η Brasserie Lorraine στη Δεξαμενή είναι μια από τις πιο κομψές επιλογές. Από το 2020 που άνοιξε – αρχικά με τον Παναγιώτη Ζώκο και σήμερα με τον Ηλία Δημέλη στο τιμόνι της κουζίνας, χτίζει σταθερά τη φήμη ενός γαλλικού στεκιού με χαρακτήρα, συνέπεια και ωραία ατμόσφαιρα.
Τραβάς τη βαριά, βελούδινη κουρτίνα της εισόδου και αφήνεις πίσω σου την Αθήνα. Μπροστά σου, μια φωτεινή μπάρα με μαρμάρινη επιφάνεια, πίσω της το υποφωτισμένο ψυγείο κρασιών που λειτουργεί σαν πρώτο visual statement. Καθρέφτες, ταπετσαρίες με τριαντάφυλλα σε πλήρη άνθιση, πράσινες βελούδινες πολυθρόνες, χαμηλός φωτισμός και κεριά συνθέτουν μια ατμόσφαιρα παριζιάνικης brasserie. Είναι το ιδανικό σκηνικό για ένα σοφιστικέ ραντεβού ή ένα δείπνο με καθαρά γαλλική αύρα.

Η κουζίνα του Ηλία Δημέλη είναι προσγειωμένη, συγκεντρωμένη στο να προσφέρει κλασικά πιάτα με καλά δουλεμένες εκτελέσεις. Στα starters η κρεμμυδόσουπα είναι πλούσια με καραμελωμένα κρεμμύδια και μια κρούστα από Comté που δίνει έξτρα γεύση. Το μοσχαρίσιο ταρτάρ ενισχύεται από μαρμελάδα κάπαρης που δίνει μια γλυκόξινη πινελιά, η καπνιστή μαγιονέζα προσθέτει βάθος ενώ το χωριάτικο, καψαλισμένο ψωμί, λειτουργεί σαν τραγανή βάση.Το ζεστό foie gras είναι πιάτο τεχνικής: σερβίρεται με ρουστίκ μαρμελάδα χουρμά με ανατολίτικη χροιά και πίκλα κυδωνιού που δίνει μια αντίθεση γλύκας–οξύτητας, ενώ το αφράτο, βουτυρένιο μπριός συνοδεύει το σύνολο. Τα σαλιγκάρια Βουργουνδίας έρχονται κλασικά: βουτηγμένα σε βούτυρο, με κρούστα μαϊντανού και σκόρδου.

Στα κυρίως, το κόκκινο κρέας έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η κουζίνα παίζει δυνατά με Côte de bœuf, Chateaubriand και entrecôte σε γενναιόδωρες μερίδες και σωστό ψήσιμο. Τα συνοδευτικά είναι straight-up brasserie: βελούδινος πουρές πατάτας, τραγανές τηγανητές πατάτες, πράσινη σαλάτα, σπαράγγια, μανιτάρια à la crème. Οι σάλτσες béarnaise, poivre, café de Paris είναι πολύ καλά εκτελέσμένες.

Το στήθος πάπιας διατηρεί τον ροζ πυρήνα του και συνοδεύεται από compote κόκκινων φρούτων ενώ στο ψάρι, η φρέσκια γλώσσα meunière είναι μια κλασική επιλογή που μας θυμίζει την αξία του βουτύρου στη γαλλική κουζίνα.
Service & Wine
Το service είναι από τα ατού της Lorraine: επαγγελματικό, διακριτικό και ζεστό, με ομάδα που ξέρει να σε καθοδηγήσει χωρίς να γίνεται φορτική. Η λίστα κρασιών δίνει ισχυρό προβάδισμα στις γαλλικές ετικέτες – από Bordeaux μέχρι Βουργουνδία – αλλά αφήνει χώρο και σε ενδιαφέρουσες διεθνείς παρουσίες, όπως το δυνατό cabernet sauvignon «The federalist» από California. Ο sommelier κινείται με άνεση ανάμεσα στις επιλογές, προτείνοντας pairing που πραγματικά λειτουργούν. Πίσω από τη βασική λίστα, υπάρχει και μια πιο «χρυσή» σελίδα με σπάνιες, συλλεκτικές φιάλες σε υψηλά τριψήφια νούμερα για όσους θέλουν να κάνουν τη βραδιά μικρή οινική εμπειρία.

Η Brasserie Lorraine με σκηνικό που σε ταξιδεύει, κουζίνα που επενδύει στο classic comfort και μια μπάρα–μαγνήτη για «ακόμη ένα ποτήρι», χτίζει σταθερά τον τίτλο του αθηναϊκού bistro chic στη Δεξαμενή.
Brasserie Lorraine, Σπευσίπου & Γλύκωνος 2, Αθήνα, τηλ.: 211 1082920









