Ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα «Κοινότητα και ανάπτυξη: H κοινωνική ευθύνη της ξενοδοχειακής βιομηχανίας» που διοργάνωσε ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου (ΤΟΠ) και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Περιφερειολόγων (ΣΕΠ) στις 7 Μαρτίου στο Βραχάτι Κορινθίας.
Στόχος της εκδήλωσης, που φιλοξένησε το Alkyon Resort Ηotel & SPA, ήταν να αναδειχθεί η διάσταση της κοινοτικής ανάπτυξης και συμμετοχής, στο πλαίσιο της επίδειξης κοινωνικής ευθύνης κατά το πρότυπο ΕΛΟΤ ISO 26000 «Οδηγός για την κοινωνική ευθύνη των οργανισμών».
Η αφορμή για την προσέγγιση αυτή δόθηκε από το νέο σύστημα κατάταξης των ξενοδοχείων σε κατηγορίες (ΦΕΚ Β’, αρ. 10, 9 Ιανουαρίου 2015), με το οποίο, για πρώτη φορά στη χώρα μας, εισάγεται στην αποστολή της ξενοδοχειακής βιομηχανίας η κοινωνική ευθύνη.
Ως εισηγητές στην ημερίδα συμμετείχαν ο Δρ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος, ακαδημαϊκός και Πρόεδρος Δ.Σ. του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, ο Δρ. Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, η Δρ. Ισαβέλλα Γιδαράκου, Ομότιμη Καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Δρ. Γεώργιος Παπανικολάου του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και Συνεργάτης του Peer-to-Peer (P2P) Alternatives Foundation στην Ελλάδα, ο Σταύρος Κεφάλας, Συνιδρυτής του δικτύου “Experience Corinthia” και ο Δρ. Γρηγόρης Θ. Παπανίκος, Επίτιμος Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Στέρλινγκ του Ηνωμένου Βασιλείου και Πρόεδρος Δ.Σ. του Αθηναϊκού Ιδρύματος Παιδείας και Έρευνας (ΑΙΠΕ). Την συζήτηση συντόνιζε ο Δρ Λάμπρος Απ. Πυργιώτης, Πρόεδρος Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν το οριζόντιο δίκτυο τουρισμού “Experience Corinthia”, το “Corinthian Cluster” και ο Σύνδεσμος Οινοποιών Νεμέας.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε από τις 11:00 π.μ. έκθεση μικρών παραγωγών αγροτροφίμων και παρόχων τουριστικών εμπειριών “Taste Corinthia – Experience Corinthia” και μετά το πέρας της ημερίδας, ώρα 20.30, Γευσιγνωσία κρασιών Νεμέας με την Ιωάννα Δαβλέρη, Χημικό, Οινολόγο και Γευσιγνώστρια Οίνων, «ΕΥΟΙΝ ΕΥΑΝ – Οινικοί Σύμβουλοι».