Η Γλυφάδα συνεχίζει να συγκεντρώνει δυνατά ανοίγματα και το φετινό καλοκαίρι υποδέχτηκε τον Dopios στη Λαοδίκης 31, το δεύτερο «σπίτι» του brand μετά την πλατεία Αγίων Θεοδώρων στο κέντρο. Το νέο σημείο έρχεται να ενισχύσει το κύμα εξόδου προς τα νότια προάστια, με τον Χριστόφορο Πέσκια να υπογράφει ένα σύγχρονο μεζεδοπωλείο που μένει πιστό στη δοκιμασμένη συνταγή του: ελληνική ψυχή, τεχνική ακρίβεια, καθαρή πρώτη ύλη και μια διακριτική, παιχνιδιάρικη fusion ματιά.
Ο χώρος απλώνεται σε φωτεινά επίπεδα, με έντονο υπαίθριο χαρακτήρα, τραπέζια για μοίρασμα και παρέα και μια εντυπωσιακή τοιχογραφία–μωσαϊκό από πλακίδια azulejos που δίνει την πολύχρωμη πινελιά σε ένα κατά τα άλλα χαλαρό, αστικό σκηνικό. Είναι από εκείνα τα σύγχρονα μεζεδοπωλεία που έχουν ρυθμό και κίνηση σε όλη τη διάρκεια της μέρας.
Στην κουζίνα ο Πέσκιας παραμένει hands-on και εμφανώς σε φόρμα. Η κάρτα της Γλυφάδας καθρεφτίζει εκείνη του κέντρου και κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις. Η καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με dressing πιπεριάς Φλωρίνης βγαίνει βελούδινη και καπνιστή, το τζατζίκι με αβοκάντο είναι μια δροσερή, μοντέρνα εκδοχή της ελληνικής κλασικής σάλτσας, η ταραμοσαλάτα με τα κρακεράκια ρυζιού παίζει ωραία με τις υφές, το σταμναγκάθι με yuzu και λευκό ξινοτύρι φέρνει μια αναπάντεχη οξύτητα που «ξύπνα» το πιάτο, ενώ η τσιροσαλάτα δουλεμένη σαν ταραμάς είναι ένα καθαρό, ιωδιούχο μεζεδάκι για πρώτο ποτήρι. Από τα τηγανητά, οι τυροκροκέτες (γραβιέρα–κασέρι) με chutney ντομάτας είναι τραγανές απ’ έξω, γεμάτες λιωμένο τυρί μέσα και έχουν ένα γλυκοπικάντικο τελείωμα.

Στα θαλασσινά συναντάς την «παντρεμένη» σαρδέλα –νόστιμη, ζουμερή, με ωραίο δεσίμο αρωμάτων–, νόστιμο καλαμάρι «μπουρδέτο» και γαριδάκι popcorn με μαύρο σκόρδο, ένα θαλασσινό comfort πιάτο. Στα κρεατικά, ο γύρος από χοιρινό λαιμό με γιαούρτι–ντομάτα–κρεμμύδι σχάρας είναι μερακλίδικος και καλοψημένος, τα αρνίσια μπιφτεκάκια με τσάτνεϊ δυόσμου βγαίνουν αρωματικά και φίνα, ενώ το κατσικάκι γάλακτος στη γάστρα με σάλτσα μουστάρδας (800 γρ.) είναι από εκείνα τα πιάτα «για το κέντρο του τραπεζιού» που δικαιολογούν το μοίρασμα.

Το φινάλε είναι γλυκό και λίγο νοσταλγικό: γαλατόπιτα με ωραία, καθαρή επίγευση γάλακτος, σεμιφρέντο μακεδονικού χαλβά με ταχίνι και καραμέλα καρύδας για όσους αγαπούν τις ανατολίτικες νότες, ρολάκια κανταΐφι με κρέμα φιστικιού Αιγίνης –τραγανό–κρεμώδες σε πολύ καλή ισορροπία– και η παιχνιδιάρικη «ψευτομπουγάτσα».

Πιστός στη φιλοσοφία ανάδειξης του ελληνικού προϊόντος, ο σεφ δίνει βήμα σε μικρούς παραγωγούς: Μεριαρένο Κάσου από τον τυροκόμο Γιάννη Βοναπάρτη, γραβιέρα Κοζάνης με μαύρη τρούφα από τη Φάρμα Λευκάρων, αλλά και Jamón (Ibérico) από τη φάρμα Kermes στον Λαπίθα, μια επιλογή που δηλώνει την «παγκόσμια» ματιά του χωρίς να ακυρώνει την ελληνική ραχοκοκαλιά.
Στην κάβα, περίπου 50 ελληνικές ετικέτες και 24 αποστάγματα (με μονοποικιλιακά/παλαιωμένα τσίπουρα) στηρίζουν ιδανικά τη λογική του μεζέ, ενώ το house wine από το Κατώγι Αβέρωφ δένει την ταυτότητα του μαγαζιού με μια αποκλειστική εμφιάλωση. Η σχέση ποιότητας–τιμής εντυπωσιακή, ειδικά αν σκεφτεί κανείς το επίπεδο της κουζίνας.

Dopios Glyfada: Λαοδίκης 31, Γλυφάδα, τηλ.: 210 898 1747
Καθημερινά 12:30–00:30, www.dopiosrestaurant.gr


 
                                    




