back to top

Τρεις βραδιές Michelin στο Οινοποιείο Ντουράκη


Το κελάρι–γκαλερί του Αλίκαμπου γίνεται σκηνή για τρία Chef’s Tables που ενώνουν κρητικό terroir, γαλλική παράδοση και υψηλή γαστρονομία με καλεσμένους τους σεφ Γρηγόρη Κίκη, Nick Honeyman και John Argaud

Το Οινοποιείο Ντουράκη, στον Αλίκαμπο Χανίων, για τρεις βραδιές μετατρέπει το κελάρι-γκαλερί του σε σκηνή υψηλής γαστρονομίας. Στο πλαίσιο της έκθεσης «Les Secrets du Vin» του εικαστικού Ιωσήφ Πετρώφ, φιλοξενεί τρία Chefs Tables με καλεσμένους σεφ που έχουν βραβευτεί με αστέρια Michelin. Στις 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου, στις 19:00. μόλις 16 καλεσμένοι κάθε βράδυ θα ζήσουν μια εμπειρία όπου το κρασί, η τέχνη και η κουζίνα συναντιούνται σε έναν χώρο σχεδιασμένο να αφηγείται ιστορίες.

Οι σεφ των τριών βραδιών

7 Δεκεμβρίου – Γρηγόρης Κίκης
Ο Γρηγόρης Κίκης εκπροσωπεί τη νέα γενιά της ελληνικής γαστρονομίας. συνιδιοκτήτης και chef de cuisine του εστιατορίου Hervé στην Αθήνα, είδε το εστιατόριό του να αποκτά αστέρι Michelin το 2023, ενώ το όνομά του συμπεριλήφθηκε στη λίστα Forbes «30 Under 30» για την Ελλάδα. Με ένα στιλ που ξαναδιαβάζει τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα – τολμηρό, παιχνιδιάρικο και βαθιά εποχικό – ο Κίκης δουλεύει σχεδόν εμμονικά με τα υλικά, αποφεύγοντας τη σπατάλη. Παράλληλα, συμμετέχει σε άλλα γαστρονομικά εγχειρήματα (Upon Bistro, Hanky Panky street food κ.ά.), χτίζοντας ένα προφίλ σεφ που κινείται με άνεση από το fine dining μέχρι τη street κουλτούρα.

8 Δεκεμβρίου – Nick Honeyman
Ο Nick Honeyman φέρνει στο τραπέζι μια κοσμοπολίτικη ματιά. Γεννημένος στη Νότια Αφρική, σπούδασε και δούλεψε στη Σύδνεϋ, στο Τόκιο και στο Παρίσι, δίπλα σε εμβληματικά ονόματα όπως οι Pascal Barbot (L’Astrance) και Alain Passard (L’Arpège). Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη Νέα Ζηλανδία, όπου ηγείται του Paris Butter στο Ώκλαντ, το οπίο σερβίρει μια σύγχρονη γαλλική κουζίνα με νεοζηλανδέζικα υλικά. Κάθε καλοκαίρι «μετακομίζει» στη Νότια Γαλλία, στο Le Petit Léon, το οποίο απέσπασε το πρώτο του αστέρι Michelin το 2024. Η κουζίνα του είναι τεχνικά άρτια, αλλά ζεστή, με έντονη προσωπικότητα και γαστρονομική «γλώσσα» που μιλά γαλλικά, σκέφτεται διεθνώς και πατά πάνω στη φρεσκάδα των τοπικών προϊόντων. Παράλληλα, ο Honeyman πρωταγωνιστεί στη σειρά «The Best of New Zealand with Nick Honeyman», μεταφέροντας στην οθόνη τόπους και γεύσεις.

9 Δεκεμβρίου – John Argaud
Ο John Argaud εκφράζει την κλασική, βαθιά τεχνική σχολή της γαλλικής υψηλής γαστρονομίας. Σήμερα ηγείται της κουζίνας του Auberge Ostapé, στην περιοχή Dordogne, όπου από το 2023 το εστιατόριο έχει κατακτήσει τρία toques και το “Trophy of Excellence” για το 2025 από τον Gault&Millau. Η πορεία του περνά από κουζίνες-θρύλους και συνεργασίες με σεφ όπως οι Jean-François Rouquette, Michel Bras και Philippe Etchebest, ενώ η συμμετοχή του στην επιλογή της Γαλλίας για τον Bocuse d’Or το 2019 μαρτυρά τον βαθμό τεχνικής του κατάρτισης. Η κουζίνα του είναι ριζωμένη στην παράδοση: ακριβείς γεύσεις, καθαρές υφές και πιάτα που ισορροπούν ανάμεσα στη φινέτσα και την ένταση.

Η galerie του οινοποιείου

Ένα κελάρι-σπηλιά, σμιλεμένο μέσα στη γη – λειτουργεί σαν θεατρική σκηνή: φυσικά δροσερή ατμόσφαιρα, χαμηλός φωτισμός, έργα τέχνης και βαρέλια συνθέτουν ένα περιβάλλον που επιβραδύνει τον ρυθμό και ενθαρρύνει τη συζήτηση. Εκεί όπου το κρασί «ωριμάζει» σιωπηλά, οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν από τους σεφ να στήνουν πιάτα εμπνευσμένα από τις προσωπικές τους διαδρομές, με τα κρασιά του Ντουράκη να «κουμπώνουν» σε κάθε στάδιο του μενού. Τις γευστικές συζεύξεις υπογράφει η σομελιέ Σοφία Τσίκου (Makris Restaurant, Sto Kelari).

Η έκθεση «Les Secrets du Vin» με δώδεκα πίνακες του ΙωσήφΠετρώφ προσθέτει ένα ακόμη επίπεδο αφήγησης: ξετυλίγει την ιστορία των πρώτων ελληνικών αμπελιών που ταξίδεψαν στη νότια Γαλλία τον 8ο αιώνα π.Χ., την εποχή του ελληνικού αποικισμού, θέτοντας τα θεμέλια της γαλλικής αμπελουργίας όπως την ξέρουμε σήμερα. Η έκθεση  παρουσιάστηκε αρχικά στην Αθήνα, στο πλαίσιο του French Gastronomy Festival και της εβδομάδας «Merci Chef», πριν «βρει σπίτι» στο οινοποιείο Ντουράκη για τους τελευταίους τέσσερις μήνες – μια φυσική συνέχεια για έναν χώρο που υπηρετεί το κρασί στην πιο αυθεντική του εκδοχή.

Το αποτύπωμα του Οινοποιείου Ντουράκη

Οι τρεις αυτές βραδιές δεν είναι απλώς ένα pop-up fine dining concept, αλλά συνέχεια της φιλοσοφίας του Οινοποιείου Ντουράκη. Μιας οικογενειακής οινοποιίας που εδώ και δεκαετίες καλλιεργεί το κρητικό terroir στον Αλίκαμπο, δουλεύοντας με γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες, με σεβασμό στην παράδοση και το περιβάλλον. Το οινοποιείο έχει επενδύσει συστηματικά τόσο στην ποιότητα των κρασιών του όσο και στην ανάδειξη του κρασιού ως πολιτιστικής εμπειρίας, μέσα από επισκέψιμους χώρους, εκθέσεις, γευσιγνωσίες και συνεργασίες με ανθρώπους της γαστρονομίας και των τεχνών.

Χρύσα Κακιώρη
+ posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εγγραφείτε στο Newsletter

Για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία νέα.

Follow Us