Μέχρι πρόσφατα, η έξοδος στη Γλυφάδα σήμαινε καφετέρια, comfort φαγητό και «ασφαλείς» επιλογές. Φέτος, η καμπύλη αλλάζει. Διεθνή κι εγχώρια brands, μαζί με ανεξάρτητα, φρέσκα projects, κατεβαίνουν στα νότια, ενώ τα νέα ξενοδοχεία ανεβάζουν τον πήχη της φιλοξενίας και του dining. Το αποτέλεσμα είναι ένα ζωντανό μωσαϊκό κουζινών που, αν ξεπεράσει το αρχικό opening hype και σταθεροποιηθεί, μπορεί να μετατρέψει τη Γλυφάδα από «περαντζάδα» σε σταθερό σημείο αναφοράς για Αθηναίους και ταξιδιώτες.
Η «κάθοδος» των downtown ονομάτων (Dopios, Base Grill και σύντομα το Ekiben) δίνει κύρος και αναγνωρισιμότητα. Την ίδια ώρα, νέες ανεξάρτητες υπογραφές, από τον Piscazzi στο Pino έως το Ryōtei 118, δείχνουν ότι η περιοχή χτίζει το δικό της οικοσύστημα στο φαγητό. Στο γλυκό και το all-day κεφάλαιο, Routina και Choureal προσθέτουν «γλύκα» και δείχνουν την εμπορική δυναμική της γειτονιάς.
Τα openings που χαρτογραφούν τη νέα σκηνή
Pino: Τρατορία «vera romana» με λεπτή, τραγανή roman-style πίτσα και κλασικά της Ρώμης (carbonara, amatriciana). Ο Λούκα Πιτσιάνι (Pelagos) κάνει το δικό του βήμα και οι πρώτες εντυπώσεις μιλούν για ζυμάρι που σέβεται τα toppings. (Κύπρου 18)

Dopios: Το σύγχρονο μεζεδοπωλείο απέκτησε νότιο «αδελφάκι». Ο Χριστόφορος Πέσκιας μεταφέρει τον μοντέρνο μεζέ στην παραλιακή με γνώριμες, προσεγμένες γεύσεις. (Λαοδίκης 31)
Ekiben: Το δημοφιλές ιαπωνο-comfort concept του Άρη Βεζενέ ετοιμάζει δεύτερη βάση στη Λαοδίκης, στον χώρο του πρώην Holy Spirit, ένας ακόμη «ισχυρός μαγνήτης» από το κέντρο.
Ryōtei 118: Ιαπωνική gastropub από τον σεφ του «Ιθάκη» Αντώνη Κουρκούτα στο προσωπικό του project. Casual, ζωντανό, με μπάρα μπροστά στην ανοιχτή κουζίνα: ramen, katsu sando, gyoza και sushi (signature rolls, nigiri, hosomaki), μαζί με sake. (Γούναρη 118, Άνω Γλυφάδα)
Basegrill Glyfada: Η κρεατοφαγική «σχολή» των αδελφών Λιάκου βρίσκει νότια έδρα). Υψηλά στάνταρ, nose-to-tail αφήγημα και η συνέπεια που χαρακτήρισε το πρωτότυπο στο Περιστέρι. (Ζησιμοπούλου 5)
Starlight Burgers: Αθηναϊκό cult για smash burgers στη Γλυφάδα προσφέρει καθαρή, comfort απόλαυση με κλασικό smash, σωστό ψήσιμο, λίγα υλικά με άποψη. (Αρτέμιδος 9, Γλυφάδα)
Routina: Premium ζαχαροπλαστείο–all day café του Δημήτρη Μακρυνιώτη. «Σοβαρό» brunch και signature γλυκά γαλλικής τεχνικής τεχνικη΄ς (τάρτες, τιραμισού, κρέμα πατισερί). (Δούσμανη 8)

Choureal: Το tailor-made προφιτερόλ έρχεται να επιβεβαιώσει πως το κύμα του γλυκού στα νότια δυναμώνει. (Λαζαράκη 39)
Όλα αυτά, έρχονται να συμπληρώσουν όσα ωραία συμβαίνουν ήδη στα Asteria της Γλυφάδας που μεταμορφώνονται σταδιακά σε γαστρονομικό πυρήνας με ιδιαίτερη ταυτότητα. Το Bungalow 7, με σεφ τον Ντίνο Φωτεινάκη, που παρουσιάζει μια “feel-good” fine dining εμπειρία, μέσα σε έναν χώρο mid-century αισθητικής που αναβιώνει την αίγλη της παραλιακής Αθήνας. Λίγο πιο δίπλα, το Barbarossa συστήνει μια πιο χαλαρή, νησιωτική προσέγγιση στην κουζίνα της θάλασσας, ενώ το Ark, σταθερό σημείο αναφοράς της περιοχής, ανανεώνει το προφίλ του με τις Symposio Nights, τα θεματικά dinners με καλεσμένους σεφ και έμφαση στη δημιουργικότητα, τα κρασιά και τη συνοδεία μουσικής.

Η ξενοδοχειακή σκακιέρα που αλλάζει το παιχνίδι
Ace Hotel & Swim Club Athens: Ένα διεθνές brand με χαρακτήρα, πισίνα/Swim Club και πολλαπλά F&B σημεία, που αναμένεται να φέρει νέο κοινό στην περιοχή. Ακούγεται πως το pool area θα φιλοξενήσει Ling Ling by Hakkasan, αν υλοποιηθεί, αλλάζει επίπεδο το προφίλ της γειτονιάς.

Dusit Suites Athens: Το πρώτο ευρωπαϊκό ξενοδοχείο της ταϊλανδέζικης Dusit βρίσκεται στη Γλυφάδα. Στην ταράτσα, το O Live σερβίρει μεσογειακή κουζίνα όλη μέρα σε ένα κομψό rooftop με θέα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, ενώ το μενού δίνει έμφαση στην εποχικότητα και τα θαλασσινά. Είναι και spot για κοκτέιλ από το απόγευμα ως αργά.Στο hospitality οικοσύστημα του ξενοδοχείου προστίθεται το Em Sherif (by 7 Management), ένα brand που ξεκίνησε στη Βηρυτό το 2011 και σήμερα έχει παρουσία σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη (π.χ. Μονακό, Λονδίνο), με προσεχή ευρωπαϊκά ανοίγματα.

Και βέβαια, να σημειώσουμε το υπερπολυτελές resort της διεθνούς αλυσίδας One&Only Aesthesis που έχει φέρεινέα στάνταρ στην παραλιακή φιλοξενία. Στο γαστρονομικό σκέλος του, το Ora by Ettore Botrini, όπου ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει μια σύγχρονη μεσογειακή κουζίνα με ελληνικό πυρήνα, το Manko Athens μεταφέρει στο παραλιακό τοπίο τη ενέργεια του Παρισιού και του Περού, ενώ το Sumosan pop-up φέρνει την εκλεπτυσμένη ιαπωνική κουζίνα στο resort.
Ακόμη και τα leisure spots αναθεωρούν το πρόγραμμα τους, όπως για παράδειγμα το BBQ Σάββατο στο Colonial του Golf Γλυφάδας, και έρχονται να ενισχύσουν τη συνολικότερη «ζωντάνια» της περιοχής.







