back to top

Κάστανο και Τσίπουρο: Δύο φθινοπωρινές γιορτές που «ζεσταίνουν» το Παγγαίο

Ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος στο Παγγαίο μυρίζουν παράδοση, καμένο ξύλο και αποστάγματα. Ο Δήμος Παγγαίου, πιστός στο ραντεβού του με τη γεύση και τον πολιτισμό, υποδέχεται το φθινόπωρο με δύο αγαπημένες γιορτές που έχουν καθιερωθεί ως θεσμοί: την Ημέρα Κάστανου στο Παλαιοχώρι, η οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στις 26 Οκτωβρίου, και τη Γιορτή Τσίπουρου στη Νέα Πέραμο, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα στις 2 Νοεμβρίου.

Οι δύο εκδηλώσεις αποτελούν κορυφαίες στιγμές για την τοπική κοινωνία, καθώς προβάλλουν τον φυσικό πλούτο, τα αγνά προϊόντα και τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων του Παγγαίου, ενώ κάθε χρόνο συγκεντρώνουν πλήθος επισκεπτών από όλη τη βόρεια Ελλάδα.

Η αρχή γίνεται στις 26 Οκτωβρίου, με τη Γιορτή Κάστανου στο Παλαιοχώρι, μια εκδήλωση που τιμά το πολύτιμο καρπό του βουνού, το κάστανο. Στο μαγευτικό Καστανόδασος Παλαιοχωρίου, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τοπικά εδέσματα, να δοκιμάσουν φρεσκοψημένα κάστανα και να περιηγηθούν σ’ ένα φυσικό τοπίο μοναδικής ομορφιάς. Η γιορτή πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Παγγαίου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τη στήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοχωρίου, που εμπλουτίζει το πρόγραμμα με χορευτικά δρώμενα και παραστάσεις παραδοσιακών συγκροτημάτων. Η εκδήλωση δεν αποτελεί μόνο μια γιορτή για το κάστανο, αλλά και μια ευκαιρία να αναδειχθεί η φυσική ομορφιά του βουνού και η αγροτική ταυτότητα της περιοχής, που συνδυάζει παράδοση και τουριστική εξωστρέφεια.

roasting chestnuts being turned on the grill by a sidewalk vendor in Istanbul, Turkey

Μια εβδομάδα αργότερα, στις 2 Νοεμβρίου, τη σκυτάλη παίρνει η Γιορτή Τσίπουρου στη Νέα Πέραμο. Εδώ το τσίπουρο έχει την τιμητική του, πλαισιωμένο από τοπικούς αμβυκούχους, γευστικές δοκιμές, παραδοσιακούς μεζέδες και μουσικοχορευτικά δρώμενα που διατηρούν ζωντανό το λαϊκό πανηγυρικό πνεύμα. Η εκδήλωση, επίσης συνδιοργάνωση του Δήμου Παγγαίου, της Περιφέρειας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Περάμου, έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για την προώθηση της τοπικής γαστρονομίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων για την Τουριστική Ανάπτυξη και Διασυνοριακή Συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας (LOFT), ο Δήμος Παγγαίου απέσπασε βραβείο καλύτερης γιορτής τοπικών προϊόντων, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της συγκεκριμένης διοργάνωσης στην ανάδειξη του τόπου.

Και οι δύο εκδηλώσεις, με κοινό παρονομαστή τη γαστρονομία, τον πολιτισμό και τη συλλογικότητα, αποτελούν μοναδική αφορμή για επίσκεψη στην περιοχή. Ανάμεσα στα σκιερά μονοπάτια του Παλαιοχωρίου και τα παραθαλάσσια δρομάκια της Νέας Περάμου, το φθινόπωρο στο Παγγαίο αποκτά τη δική του ξεχωριστή γεύση, με τη ζεστασιά του κάστανου και τα αρώματα των αποσταγμάτων.

+ posts

Η δημοσιογράφος Σοφία Κοντογιάννη έχει εργαστεί στις εφημερίδες Ναυτεμπορική (ταξιδιωτικό ρεπορτάζ) και Καλημέρα (τουριστικό ρεπορτάζ), στο τηλεοπτικό Κανάλι 5 (ως αρχισυντάκτρια και συμπαρουσιάστρια των ταξιδιωτικών εκπομπών και ) καθώς και στον ραδιοφωνικό σταθμό 9.84 (εκπομπή Τουριστικό Περισκόπιο).

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εγγραφείτε στο Newsletter

Για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία νέα.

Follow Us