Μια εμπειρία γευσιγνωσίας, αφιερωμένη στα κρασιά του Κτήματος Αβαντίς φιλοξένησε το Oinoscent την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου. Επαγγελματίες της εστίασης, οινοχόοι, κάβες και φίλοι του κρασιού βρέθηκαν στο εμβληματικό wine bar του κέντρου για να γνωρίσουν καλύτερα τη φιλοσοφία και τις νέες ετικέτες του οινοποιείου από την Εύβοια.

Οικοδέσποινα της εκδήλωσης, η Λένγκα Γρηγοριάδου (φωτό), Διευθύντρια Επικοινωνίας και συνιδιοκτήτρια του Κτήματος Αβαντίς, πρωτοπόρος του οινοτουρισμού στην Εύβοια από το 2006, υποδέχθηκε τους επισκέπτες παρουσιάζοντας τη νέα του σοδειά του Κτήματος. «Ήταν ένας πολύ ωραίος τρύγος», είπε στο Tornos, δίνοντας τη γενική εικόνα. «Είχαμε βροχές την άνοιξη, ήπιο καλοκαίρι χωρίς παρατεταμένο καύσωνα, σε αντίθεση με το 2024. Οι οξύτητες διατηρήθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα, δίνοντας κρασιά με καθαρό φρούτο, αρωματική ένταση, ταννίνες και επίγευση».
Με 13 συνολικά ετικέτες, το Κτήμα Αβαντίς συνδυάζει την τεχνογνωσία του οινοποιού Απόστολου Μούντριχα με το ιδιαίτερο terroir της Εύβοιας, όπου οι ιδιόκτητοι αμπελώνες απλώνονται σε 400 στρέμματα. Η ετήσια παραγωγή φτάνει τις 600.000 φιάλες.

Οι αμπελώνες βρίσκονται κοντά στη Δίρφη, σε ένα μοναδικό μικροκλίμα όπου συναντιούνται η θαλάσσια αύρα και οι αέριες μάζες του βουνού. «Η διαφορά θερμοκρασίας ημέρας-νύχτας δημιουργεί αρωματικά, εκφραστικά κρασιά», εξηγεί ο Αλέξης Μυτακίδης, sommelier και συνεργάτης του οινοποιείου, που ήταν επίσης παρών στην εκδήλωση. «Σκεφτείτε το σαν μια μαγειρική συνταγή: λίγο ‘αλατάκι’ παραπάνω από τη θάλασσα που δίνει νοστιμιά στο φρούτο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Τα κρασιά που δοκιμάσαμε

Lenga Sparkling (ημίξηρο, αφρώδες)
Η νέα ροζέ ετικέτα του Κτήματος, ένα ευχάριστο, λουλουδιαστό aperitif, αποτελεί blend 50% Gewürztraminer και 50% Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Με νότες λουκουμιού και τριαντάφυλλου, φέρνει στο ποτήρι μια παιχνιδιάρικη, αρωματική έκφραση που θυμίζει άνοιξη.
Άγιος Χρόνος Λευκός 2024
Ένα premium, γαστρονομικό λευκό από την ποικιλία Viognier με ωραία οξύτητα και βουτυράτη υφή. Παλαίωσε έξι μήνες σε μη καπνισμένα δρύινα βαρέλια και αποπνέει αρώματα ώριμου ροδάκινου και πυρηνόκαρπων φρούτων. Πλούσιο και ζουμερό, ένα κρασί για το τραπέζι.

Ασύρτικο 2024
Με εμπειρία από τη Σαντορίνη και το οινοποιείο «Άνυδρους», το Κτήμα Αβαντίς γνωρίζει καλά τη δυναμική του Ασσύρτικου. Στην Εύβοια, η ποικιλία αποκαλύπτει μια πιο φρουτώδη και γήινη πλευρά: ροδάκινο, λεμόνι και μοσχολέμονο διατηρώντας ωστόσο τη χαρακτηριστική της γήινη έκφραση και φρεσκάδα. Ένα κρασί που ανήκει στην premium σειρά των κρασιών του Κτήματος, ιδανικό για ψάρια, όστρακα και πιάτα με λεμόνι.
Lenga 2025
Τυπική έκφραση της ποικιλίας Gewürztraminer με αρώματα λευκού τριαντάφυλλου, λουκουμιού, τζίντζερ, λευκού πιπεριού και εξωτικών φρούτων. Ζωντανό και σπιρτόζικο στο στόμα, κρατάει το ενδιαφέρον με τη φρεσκάδα και τη λεπτή πικάντικη του διάσταση.
Sauvignon Blanc 2025
Τροπικό φρούτο, ισορροπημένη οξύτητα και καθαρή επίγευση. Ένα κρασί που συνοδεύει ιδανικά ωμά όστρακα και λεμονάτα πιάτα, αποδεικνύοντας ότι η νέα σοδειά του Κτήματος Αβαντίς έχει χαρακτήρα και δυναμική.
Η εκδήλωση στο Oinoscent ήταν περισσότερο από μια παρουσίαση: ήταν μια υπενθύμιση του πόσο ώριμη είναι η σκηνή του ελληνικού κρασιού. Με συνέπεια, γνώση και μια σταθερή προσήλωση στην ποιότητα, το Κτήμα Αβαντίς εξακολουθεί να γράφει το δικό του κεφάλαιο στον οινικό χάρτη της χώρας, με γεύσεις που έρχονται από το μοναδικό terroir της Εύβοιας και απευθύνονται σε όλο τον κόσμο.









