Η ωριμότητα του Baba au Rum, η καινοτομία του Line και η φρεσκάδα του The Bar in Front of the Bar αποτυπώνουν την πολυφωνία μιας σκηνής που εξελίσσεται, πειραματίζεται και επιμένει…
- Γράφει η Χρύσα Κακιώρη
Η Αθήνα συνεχίζει να γράφει τη δική της ιστορία στη διεθνή σκηνή του fine drinking. Στη φετινή λίστα των World’s 50 Best Bars 2025, τρία ελληνικά μπαρ ξεχώρισαν ανάμεσα στα κορυφαία του κόσμου, και όχι τυχαία. Από τη circular φιλοσοφία του Line, μέχρι τη διαχρονική αίγλη του Baba au Rum και την αντισυμβατική φρεσκάδα του The Bar in Front of the Bar, η ελληνική πρωτεύουσα δείχνει πως έχει κουλτούρα με βάθος, ταυτότητα και συνέπεια.

Line – No. 8
Το Line, στη συμβολή Κυψέλης και Μεταξουργείου, παραμένει το πιο πειραματικό bar της πόλης και ένα από τα πιο συζητημένα projects διεθνώς. Με φιλοσοφία circular economy, ζυμώσεις in-house (fruit wines, sour beers, sourdough), και μια προσέγγιση «farm-to-glass», το Line δεν φτιάχνει απλώς ποτά αλλά παράγει και την πρώτη ύλη τους. Η ομάδα μετατρέπει υποπροϊόντα σε δημιουργικά συστατικά, ενώ cocktails όπως ο Delusional Margarita (τεκίλα reposado με savoury πινελιές) επαναπροσδιορίζουν τα classics. Η θέση του στο Νο. 8 έρχεται ως φυσική συνέχεια μιας σταθερά ανοδικής πορείας (Νο. 12 το 2023, Νο. 6 το 2024), επιβεβαιώνοντας πως το αθηναϊκό bar μπορεί να σταθεί στην ίδια πρόταση με τα πιο προχωρημένα concept του Λονδίνου ή της Κοπεγχάγης.

Baba au Rum – No. 27
Το Baba au Rum δεν χρειάζεται συστάσεις. Για περισσότερα από 15 χρόνια, αποτελεί σημείο αναφοράς για τη διεθνή κοινότητα των bartenders, με ένα από τα πιο πλήρη rum collections στον κόσμο (400+ ετικέτες) και μια μπάρα που έχει δημιουργήσει «σχολή». Φέτος, εκτός από την παρουσία του στη λίστα (Νο. 27), απέσπασε και το ειδικό βραβείο Rémy Martin Legend of the List 2025, για τη διαχρονική επιρροή και συνέπεια του.
Το signature του ύφος παραμένει δημιουργικό και ταξιδιάρικο: κοκτέιλ όπως το Beatnik Paloma αποδεικνύουν ότι η παράδοση και η καινοτομία μπορούν να συνυπάρχουν στο ίδιο ποτήρι.

The Bar in Front of the Bar – No. 47 (Νέα είσοδος)
Ανάμεσα στα στενά της πετράκη, το The Bar in Front of the Bar απέδειξε πως το μέγεθος δεν έχει σημασία. Με μηδενική εσωτερική χωρητικότητα, φωτεινές πινακίδες με χιούμορ και απόλυτη zero-waste φιλοσοφία, το μικροσκοπικό street bar μπήκε για πρώτη φορά στο Top-50 (από το extended 51–100 του 2024). Κάθε μέρα προτείνει οκτώ signature ποτά φτιαγμένα αποκλειστικά από «υπόλοιπα» της προετοιμασίας, ως μια επίκαιρη πράξη βιωσιμότητας. Η είσοδός του στη λίστα δείχνει πως η αθηναϊκή σκηνή παραμένει ανοιχτή στις νέες ιδέες, στο χιούμορ και στην περιβαλλοντική συνείδηση.
Ελληνικό fine drinking
Η φετινή παρουσία τριών αθηναϊκών bars στη λίστα των World’s 50 Best Bars 2025 χαρτογραφεί μια πόλη που πλέον συμμετέχει ισότιμα στη διεθνή συζήτηση για τη γεύση, τη βιωσιμότητα και το design. Από τη ζύμωση και την επαναχρησιμοποίηση μέχρι την εξειδίκευση και τον πειραματισμό, η Αθήνα διαθέτει πια εύρος τεχνικών, στυλ και ταυτότητας.
Πέρα από το κύρος, τέτοιες διακρίσεις ενισχύουν και τον τουρισμό εμπειρίας, με τους ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο να έρχονται πια στην Αθήνα όχι μόνο για τα εστιατόρια της, αλλά και για το fine drinking που ανθίζει σε κάθε της γωνιά.
Last but not least, το Barro Negro Athens επιβεβαίωσε τη θέση του στον διεθνή χάρτη του fine drinking, κατακτώντας το No.62 στη φετινή λίστα των The World’s 50 Best Bars (extended 51–100). Δημιούργημα των Γιώργου Καβακλή και Στέλιου Παπαδόπουλου, το μπαρ της οδού Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου έχει γίνει συνώνυμο με την τεκίλα και το μεσκάλ στην Αθήνα, τιμώντας την παράδοση του Μεξικού με σεβασμό, τεχνική και δημιουργικότητα.







