back to top

Στην ατζέντα του οινόφιλου: 8 εκθέσεις κρασιού που δεν πρέπει να χάσεις

Ένας οδηγός για τις σημαντικότερες εκθέσεις της σεζόν

Το κρασί στην Ελλάδα έχει φύγει προ πολλού από το στάδιο του «συνοδευτικού». Σε αυτήν τη νέα σκηνή, το κρασί λειτουργεί ως φορέας πολιτισμού και ταυτότητας: το κοινό στρέφεται σε μικρούς παραγωγούς, ανακαλύπτει αυτόχθονες ποικιλίες, εμπιστεύεται φυσικές πρακτικές και γοητεύεται από ιστορίες terroir που μιλούν για τόπο και χρόνο.

Οι φθινοπωρινές εκθέσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης λειτουργούν ως βαρόμετρο: συστήνουν νέες ετικέτες, ξεδιπλώνουν τάσεις (low-intervention, αφρώδεις εκφράσεις, blends με φρεσκάδα) και φέρνουν κοντά παραγωγούς, επαγγελματίες και λάτρεις του κρασιού.

1. FYSIKA 2025 — Natural Wine Fair 

Η σημαντικότερη συνάντηση για το φυσικό κρασί στην Ελλάδα επιστρέφει για τέταρτη χρονιά, φέρνοντας πάνω από 50 παραγωγούς από Ελλάδα και Ευρώπη και 300+ ετικέτες που εκφράζουν τη φιλοσοφία της ελάχιστης παρέμβασης. Δοκιμές, open συζητήσεις και masterclasses γύρω από terroir, ζύμες, ποικιλίες και βιωσιμότητα δημιουργούν ένα ζωντανό πεδίο ανταλλαγής.

Κυριακή 2 Νοεμβρίου, Ωδείο Αθηνών 

2. GENKA Wine Fair 2025 (επαγγελματικό/trade focus)

Ετήσια παρουσίαση portfolio με εγχώριες και εισαγόμενες ετικέτες του ομίλου, σχεδιασμένη για αγοραστές, sommeliers, horeca και διανομείς. Περιλαμβάνει δομημένες γευσιγνωσίες, θεματικά τραπέζια (νέες χρονιές, κάθετες/τυφλές δοκιμές), ευκαιρίες B2B δικτύωσης και ενημέρωση για τιμοκαταλόγους/διαθεσιμότητες. Απαραίτητη προεγγραφή—οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου, Αίγλη Ζαππείου

3. Wine Explorers — Νέα έκθεση κρασιού

Η πιο φρέσκια πρόταση γευσιγνωσίας «ταξιδεύει» σε δύο πόλεις με walk-around, self-pouring format και 300+ δείγματα για ανακάλυψη με άνεση. Κάθε πόλη διαρκεί τρεις ημέρες, ενώ η κάθε μέρα χωρίζεται σε δύο slots με περιορισμένα εισιτήρια ώστε οι δοκιμές να γίνονται χωρίς πολυκοσμία. Παράλληλα, λειτουργεί pop-up MyCava store με όλες τις ετικέτες προς αγορά και –20% αποκλειστικά για τους επισκέπτες, ενώ όλη την εβδομάδα συνεργαζόμενα εστιατόρια & wine bars προσφέρουν κρασιά σε τιμές κάβας και ειδικά μενού. Στοχευμένες δοκιμές, θεματικές ανακαλύψεις, ποιοτική ροή επισκεπτών και ουσιαστική γνωριμία με παραγωγούς και ετικέτες.

7–8–9 Νοεμβρίου-Electra Palace Θεσσαλονίκη & 28–29–30 Νοεμβρίου, Ξενοδοχείο Μπάγκειον, Αθήνα 

4. Natural Wine Fair by Déu-n’hi-do vol.2

Μικρής κλίμακας, «boutique» γιορτή φυσικού κρασιού με ανεξάρτητους διεθνείς παραγωγούς και line-up ετικετών χαμηλής παρέμβασης από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Η ροή είναι χαλαρή, ιδανική για στοχευμένα tastings και συζητήσεις για terroir/ζύμες/skin-contact. Καλή ευκαιρία για δοκιμή premium φυσικών κρασιών των χωρών που βρέχονται από αυτήν τη Μεσόγειο.

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2025, LINE Athens, Πετράλωνα

5. ΟιΝοτικά Pro 2025 – Η Κρήτη στην Αθήνα

Ένα διήμερο αποκλειστικά για επαγγελματίες του κρασιού, αφιερωμένο στη σύγχρονη οινική Κρήτη. Την Τρίτη 11/11, στην Αίγλη Ζαππείου (16:30–20:30), η επαγγελματική έκθεση ΟιΝοτικά Pro συγκεντρώνει παραγωγούς του Wines of Crete, προσφέροντας δικτύωση και δοκιμές εμβληματικών ετικετών, αποκλειστικά για sommeliers, wine buyers, HORECA, εμπόρους και δημοσιογράφους. Παράλληλα, τη Δευτέρα 10/11 και την Τρίτη 11/11 στον χώρο της Genius in Gastronomy φιλοξενούνται τέσσερα Master Classes από τους Γιώργο Λούκα και Αλέξανδρο Μπουζίκα πάνω σε βιδιανό, κοτσιφάλι, θραψαθήρι–βηλάνα και λιάτικο. Τέλος, την Τρίτη από τις 18:00, επιλεγμένα εστιατόρια και wine bars της Αθήνας συμμετέχουν στο «ΟιΝοτικά Pro in theCity», βάζοντας στο προσκήνιο ετικέτες του κρητικού αμπελώνα. Δύο ημέρες γνώσης, γεύσης και εξωστρέφειας που υπογράφουν τη νέα εποχή του κρητικού κρασιού. Διοργάνωση: Genius in Gastronomy & Wines of Crete. Πληροφορίες: www.geniusingastronomy.gr | www.winesofcrete.gr

10–11 Νοεμβρίου 2025, Αίγλη Ζαππείου & Genius in Gastronomy (Καστελλίου 13–15, Γαλάτσι)

6. Foam & Nectar 2025 (Αφρώδη & γλυκά)

Το πιο «λαμπερό» event της οινικής σεζόν αφιερώνεται εξ ολοκλήρου στον αφρώδη και γλυκό οίνο — από παραδοσιακές μεθόδους έως πειραματικά φυσικά αφρώδη (pet nat). Συμμετέχουν 50+ οινοποιεία από Ελλάδα και εξωτερικό, με οργανωμένες δοκιμές σε δύο κύματα επισκεπτών για μεγαλύτερη άνεση. Παράλληλες δράσεις περιλαμβάνουν mini σεμινάρια, γευστικές αρμονίες με τυριά, καθώς και παρουσίαση νέων ετικετών στην ελληνική αγορά.  

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2025, ΚΠΙΣΝ

7. CentralWineFair- Έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας   

Η πολυαναμενόμενη έκθεση κρασιού της Κεντρικής Ελλάδας επιστρέφει, αυτή τη φορά στην Αίγλη Ζαππείου, έναν εμβληματικό χώρο που φιλοξενεί για πρώτη χρονιά τη διοργάνωση. Περισσότερα από 60 οινοποιεία από την Αττική, τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία δίνουν ραντεβού με επαγγελματίες και οινόφιλους, προσφέροντας μια ολοήμερη εμπειρία που εκτείνεται από εμβληματικές ετικέτες έως φρέσκες οινοποιητικές προτάσεις. Η φετινή Central Wine Fair καταγράφει ρεκόρ συμμετοχών: πάνω από 60 παραγωγοί και εκατοντάδες ετικέτες συνθέτουν μια οινική διαδρομή με γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες, παραδοσιακά κρασιά και αποστάγματα, που αναδεικνύουν το terroir της περιοχής και τη σύγχρονη δημιουργικότητα των δημιουργών τους.

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου  – Αίγλη Ζαππείου 

8. Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά 2025 

Η πιο αναγνωρίσιμη γευστική δοκιμή της Vinetum αφιερωμένη αποκλειστικά στα ερυθρά επιστρέφει με ένα line-up από ελληνικές και διεθνείς ετικέτες κορυφής. Περιλαμβάνει θεματικά τραπέζια (π.χ. Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο, Syrah, Bordeaux blends, Ιταλικά κλασικά), μικρές κάθετες παλαιώσεων, επιλεγμένα extra tastings και σημεία decanting για ιδανική απόδοση στο ποτήρι. Ιδανική για επαγγελματίες και απαιτητικούς οινόφιλους.

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου, King George, Σύνταγμα

Χρύσα Κακιώρη
+ posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εγγραφείτε στο Newsletter

Για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία νέα.

Follow Us