back to top

Τρύγος 2025: Ποιότητα, προκλήσεις, προοπτική

Με αφορμή την Ημέρα Οινοτουρισμού κάνουμε μια μικρή απογραφή της φετινής χρονιάς: ελαφρά άνοδος παραγωγής, καλύτερα σταφύλια, ανάσα στην ποσότητα, Σαντορίνη σε καμπή. Τι λένε στο Tornosnews ο Στέλιος Μπουτάρης και ο Γιάννης Φινές

Ο φετινός τρύγος στην Ελλάδα συνοδεύθηκε από αισιοδοξία για την ποιότητα και μια μικρή ανάσα στην ποσότητα. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η οινοπαραγωγή εκτιμάται ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με πέρυσι (περίπου +6%), ενώ οι καιρικές συνθήκες –χωρίς παρατεταμένους καύσωνες και με στοχευμένες βροχές νωρίς στο καλοκαίρι– βοήθησαν γενικά την ωρίμαση.


Στη Βόρεια Ελλάδα, ειδικά σε Μακεδονία και Ήπειρο, οι πρώιμες ποικιλίες και το Ξινόμαυρο έδειξαν υψηλές προδιαγραφές: καλή φαινολική ωριμότητα, ζωντανές οξύτητες και «καθαρά» σταφύλια, με τον κύριο τρύγο του Ξινόμαυρου να εξελίσσεται από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά.

Όπως ανέφερε στο Tornosnews ο Στέλιος Μπουτάρης, διευθύνων σύμβουλος του οινοποιείου Κυρ-Γιάννη, «η χρονιά ήταν πολύ καλή, με ισορροπία ωριμότητας–οξύτητας και καλή ποσότητα σε σύγκριση με το δύσκολο 2024».

Η Σαντορίνη παραμένει το «καυτό» ζήτημα της χρονιάς: για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η παραγωγή υποχώρησε, με ιστορικά υψηλές τιμές σταφυλιού. Αναφορικά με τη Σαντορίνη, ο κ. Μπουτάρης —πρόσφατα η οικογένεια της Κυρ-Γιάννη απέκτησε το 100% του εμβληματικού Κτήματος Σιγάλα— σημειώνει: «Εκεί έχουμε μεγάλα θέματα: λειψυδρία, κλιματική αλλαγή. Υπάρχει χαμηλή συμμετοχή στην καλλιεργητική φροντίδα, πολλοί αγρότες δεν δουλεύουν τα χωράφια τους».

Ωστόσο οι πρώτες ενδείξεις από οινοποιήσεις μιλούν για εξαιρετική ποιότητα. Το νησί βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι (λείψυδρία, πίεση από τον τουρισμό, εγκατάλειψη αμπελώνων), που απαιτεί συντονισμένες λύσεις, την ώρα που οινοποιοί βλέπουν «φως στο τούνελ» από την πλευρά του στυλ και της έντασης των κρασιών.


Στη Θεσσαλία η παραγωγή ανέκαμψε σε σχέση με την περσινή καταστροφή, αλλά παραμένει χαμηλότερη από το δυναμικό της ζώνης λόγω παγετού την άνοιξη. Ο Γιάννης Φινές, διευθυντής πωλήσεων της La Tour Melas, μιλώντας στο Tornosnews έκανε λόγο για «πολύ καλό» τρύγο, με ζωντανά, «ζουμερά» σταφύλια. Εξήγησε ότι το κτήμα επιλέγει να κυκλοφορεί τα κρασιά του αργότερα -για πιο καθαρή αρωματική έκφραση- και υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί διεθνώς η αναγνωρισιμότητα του «ελληνικού κρασιού» ως ξεχωριστής κατηγορίας, όχι ως «others». «Η επιβολή αμερικανικού δασμού 15% στα ευρωπαϊκά κρασιά από 1η Αυγούστου 2025 δυσκολεύει τη διείσδυση σε βασικές αγορές (π.χ. ΗΠΑ)», ενισχύοντας το μήνυμα για ποιοτική διαφοροποίηση και ισχυρό ελληνικό brand.

Κλείνοντας,  το 2025 είναι μια καλή χρονιά για το ελληνικό κρασί, με καθαρές οξύτητες, δυναμική στα λευκά και υποσχόμενη δομή στα ερυθρά. Ταυτόχρονα, ζώνες όπως η Σαντορίνη χρειάζονται άμεσες στρατηγικές λύσεις για να διασωθεί η ποσότητα χωρίς να χαθεί η ταυτότητα που κάνει τα κρασιά τους μοναδικά.

+ posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εγγραφείτε στο Newsletter

Για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία νέα.

Follow Us