back to top

Η Wine Paris 2026 στρέφεται στα κρασιά χωρίς αλκοόλ

Η διεθνής έκθεση Wine Paris, που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2026 κοντά στο Παρίσι, ετοιμάζεται να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για τον παγκόσμιο οινικό χάρτη, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα κρασιά και τα αποστάγματα χωρίς αλκοόλ. Παράλληλα, οι διοργανωτές αναμένουν αύξηση επισκεψιμότητας και ευρύτερο διεθνές ενδιαφέρον.

Με περισσότερους από 52.000 επισκέπτες και 5.300 εκθέτες το 2025, η έκθεση – μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως αφιερωμένες στο κρασί – αναμένεται φέτος να φιλοξενήσει 6.000 εκθέτες από 60 χώρες, σύμφωνα με τη διοργανώτρια εταιρεία Vinexposium.

Ο διευθυντής της, Rodolphe Lameyse, ανακοίνωσε ότι η έκδοση του 2026 θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά μια ολόκληρη ενότητα με τίτλο “Be no”, αφιερωμένη στα κρασιά και τα αποστάγματα χωρίς αλκοόλ, συγκεντρώνοντας 62 παραγωγούς. «Η Wine Paris είναι η γιορτή του κρασιού — είτε έχει αλκοόλ είτε όχι», δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως, μπροστά στη μείωση της κατανάλωσης κρασιού, τα απεντεθειμένα ποτά, των οποίων η ζήτηση αυξάνεται, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια από τις διεξόδους από την κρίση.

Η παραγωγός Coralie de Boüard, ιδιοκτήτρια του Château du Clos de Boüard στη Βουργουνδία, συμμερίζεται αυτή τη θέση, έχοντας ήδη στραφεί στην παραγωγή κρασιών χωρίς αλκοόλ. «Πρόκειται για έναν μοχλό ανάπτυξης, μια ανάσα οξυγόνου, χωρίς να απαρνούμαστε το παραδοσιακό κρασί», σημείωσε, επιμένοντας ότι «ο όρος κρασί πρέπει να παραμένει στη φιάλη».

Σύμφωνα με τον βραβευμένο σομελιέ Laurent Derhé, «στο τραπέζι καταναλώνουμε λιγότερο, αλλά καλύτερα». Όπως εξήγησε, η αυξημένη ζήτηση για ποτά “no-low” – χωρίς ή με ελάχιστο αλκοόλ – συνδέεται κυρίως με ανησυχίες για την υγεία, ενώ η γενιά Ζ αναζητά πλέον «πλήρη συνείδηση και συμμετοχή στο γεύμα χωρίς να θυσιάζει την απόλαυση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά φέτος μεγάλα εστιατόρια στη Γαλλία εντάσσουν κρασιά χωρίς αλκοόλ στις λίστες τους, δείγμα της μετατόπισης που συντελείται στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή.

Σύμφωνα με πρόσφατο βαρόμετρο της Ifop για την ένωση Vin & Société, το 77% των Γάλλων δηλώνει πλέον ότι πίνει κρασί, έναντι 85% το 2019, ενώ η φετινή συγκομιδή αναμένεται χαμηλότερη του μέσου όρου της τελευταίας πενταετίας, εξαιτίας της ζέστης και της ξηρασίας που έπληξαν τη χώρα.

Κώστας Χαλκιαδάκης
+ posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εγγραφείτε στο Newsletter

Για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία νέα.

Follow Us