Το αγαπημένο κολωνακιώτικο bistro γιορτάζει την πρώτη του δεκαετία με ένα «Eight Hands Menu» στις 2 Δεκεμβρίου με τον Νίκο Θωμά και τους Γρηγόρη Κίκη, Μιχάλη Χάσικο και Νίκο Πολιτάκο και ένα μεγάλο open party στις 9 Δεκεμβρίου, με cocktails από τους Βασίλη Κυρίτση, Βασίλη Μπάκο και Νίκο Γινάργυρο
Ο Δεκέμβριος του 2025 βρίσκει το Simul να φυσά δέκα κεράκια. Δέκα χρόνια γεμάτα γεύσεις, δημιουργία και ανθρώπους. Σε μια Αθήνα που διαρκώς γεμίζει από νέες αφίξεις – πολλές από τις οποίες «δεν τη βγάζουν» ούτε για δεύτερη σεζόν – το Simul παραμένει σταθερό σημείο αναφοράς από το 2015, δικαιώνοντας όσους το αγάπησαν από την πρώτη στιγμή.

Το όνομά του, δανεισμένο από το λατινικό simul που σημαίνει «μαζί», δεν ήταν ποτέ απλώς μια ωραία λέξη στην επιγραφή. Από την πρώτη μέρα, ο σεφ Νίκος Θωμάς και η συνιδιοκτήτρια Αλεξάνδρα Γασπαρινάτου οραματίστηκαν έναν χώρο όπου η κουζίνα, το κρασί και οι άνθρωποι συναντιούνται σε ένα κοινό τραπέζι. Το αφήγημα ξεκίνησε σε ένα ήσυχο δρομάκι του Κολωνακίου, στη διατηρητέα πολυκατοικία του 1930, με τη μικρή αυλή του Simul να γίνεται γρήγορα μυστικό στέκι – χειμώνα-καλοκαίρι.
Μέσα σε αυτή τη δεκαετία υπήρξαν δυσκολίες, αλλαγές, αβεβαιότητες. Το Simul όμως έμαθε να μεγαλώνει μέσα από την αλλαγή. Το 2022, μια ουσιαστική ανανέωση άνοιξε την κουζίνα προς τη σάλα, πρόσθεσε chef’s table, νέο φωτισμό, σύγχρονο ηχητικό σύστημα και λεπτομέρειες που ταιριάζουν σε ένα σύγχρονο bistrot της πόλης. Πίσω από την αισθητική όμως, αυτό που σφραγίζει την ταυτότητά του είναι η κουζίνα: πιάτα που βασίζονται σε εποχικές πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς που εντοπίζει ο ίδιος ο σεφ, συνθέτοντας έναν διάλογο ανάμεσα στην ελληνική παράδοση και τις σύγχρονες γεύσεις.

Τίποτα από αυτά δεν θα είχε νόημα χωρίς τους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα στο Simul όλα αυτά τα χρόνια. Την ομάδα, τους φίλους και συνεργάτες, αλλά κυρίως το κοινό που το στήριξε σε κάθε φάση του, ακόμη και στις πιο αβέβαιες στιγμές. Για όλους αυτούς, τα 10 χρόνια Simul γιορτάζονται με δύο βραδιές-σταθμούς:
- –Τρίτη 2 Δεκεμβρίου: ο σεφ Νίκος Θωμάς υποδέχεται στην κουζίνα του Simul τους φίλους και συνεργάτες του Γρηγόρη Κίκη (Herve), Μιχάλη Χάσικο (Hasika) και Νίκο Πολιτάκο (Kinjo) για ένα «Eight Hands Menu à la Carte». Μια βραδιά όπου τέσσερις σεφ υπογράφουν πιάτα με κοινή έμπνευση και φαντασία, ενώ τα κρασιά της εταιρείας «Αίολος» ολοκληρώνουν την εμπειρία.
- –Τρίτη 9 Δεκεμβρίου: η γιορτή ανοίγει για όλους με ένα μεγάλο party. Η «Δυναμική» επιμελείται τα ποτά της βραδιάς, το «Hanky Panky» σερβίρει λαχταριστά burgers, ενώ από τις 19:00 και μετά ο Βασίλης Κυρίτσης (Line Athens), ο Βασίλης Μπάκος (Tribeca, Θεσσαλονίκη) και ο Νίκος Γινάργυρος (Porto Vecchio, Παξοί) ενώνουν δυνάμεις πίσω από το bar, δημιουργώντας cocktails που ξεχωρίζουν. Τη μουσική αναλαμβάνει ο Μύρωνας Στρατής, κρατώντας τον ρυθμό και το κέφι ψηλά.

Δέκα χρόνια μετά, το Simul παραμένει πιστό στο πνεύμα του «μαζί»: ό,τι πέτυχε, το πέτυχε μαζί με την ομάδα του, μαζί με τους φίλους και τους συνεργάτες του, μαζί με όλους όσοι έκαναν κάθε βράδυ στο Simul ξεχωριστό. (Simul gastronomic situ | Υψηλάντου 63, Κολωνάκι, τηλ: 210 722 4737)









