back to top

Elea Mediterranean Cuisine: Στο Γαλάτσι… με άρωμα Ελλάδας και γειτονιάς

Ελληνική κουζίνα της καρδιάς, με σύγχρονη ματιά και πιάτα για μοίρασμα από τον σεφ Μιχάλη Μερζένη

Υπάρχουν γειτονιές που σιγά σιγά αποκτούν τα δικά τους γευστικά στέκια – κι εκεί κάπου, ανάμεσα σε ήσυχες πολυκατοικίες και κλασικό αθηναϊκό ρυθμό, εμφανίζεται το Elea Mediterranean Cuisine. Ένα εστιατόριο που φέρνει στο Γαλάτσι την υπογραφή ενός «νόστιμου» σεφ, χωρίς ύφος, χωρίς πόζα, με ένα μόνο ζητούμενο: καλή ελληνική κουζίνα, με καθαρές γεύσεις και υλικά που σέβονται την παράδοση.

Ζεστά υλικά, φυσικοί τόνοι, άπλετο φως, άνετα καθίσματα και μουσικές που έχουν επιλεγεί με φροντίδα – συχνά και με DJ sets. Το Elea μοιάζει με σύγχρονο σαλόνι γειτονιάς: λιτό, καθαρό, καλαίσθητο, χωρίς επιτήδευση, όπως και το φαγητό του. Σύντομα θα φορέσει και τα χριστουγεννιάτικα, ετοιμάζοντας βραδιές ζεστές και ατμοσφαιρικές.

Πίσω από όλα αυτά, οι ιδιοκτήτες Παναγιώτης Λάλος και Χρυσούλα Βασιλοπούλου, με background στη μόδα, είναι γλυκύτατοι, φιλόξενοι και αντιμετωπίζουν το Elea με αγάπη, στιλ, αλλά και με ψυχή.

Στην κουζίνα, ο «άσωτος» chef Μιχάλης Μερζένης, ο άνθρωπος πίσω από το viral Άσωτος στο Παγκράτι, υπογράφει εδώ μια πρόταση δημιουργική αλλά βαθιά ελληνική. Με εμπειρία, ισορροπία και καθαρή ματιά, πιστεύει ότι «όσο λιγότερα βάζεις, τόσο περισσότερα λες». Κι αυτό φαίνεται στο πιάτο: δεν κυνηγά εντυπωσιασμούς, αλλά γεύσεις που μένουν.

Το μενού του Elea αποφεύγει τα επιτηδευμένα “trendy” πειράματα και εστιάζει σε αυτό που τελικά μετράει: νοστιμιά, σωστή τεχνική, γενναιόδωρες μερίδες για μοίρασμα. Από τα πιάτα ξεχωρίσαμε τα χειροποίητα ντολμαδάκια στη φωτιά με πικάντικο γιαούρτι, σταφίδα και κουκουνάρι: κλασική γεύση, με φωτιά και καπνό να της δίνουν βάθος, τις καρδιές μαρουλιού με ρόκα, μήλο, ταλαγάνι και dressing ρακόμελου: μια σαλάτα που ισορροπεί ανάμεσα στο δροσερό, το γλυκό και το αλμυρό, την ανοικτή πίτα με ζωντανά χόρτα και ζύμη σαν πίτσας: comfort φαγητό που θυμίζει χωριό. Το ασύλληπτα νόστιμο ψητό κοτόπουλο με λεμόνι και μυρωδικά: ζουμερό, με τηγάνι και φούρνο να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Ακόμη, την εξαιρετική τηγανιά μαύρου χοίρου με πιπεριές, τσίπουρο και καπνιστή πάπρικα: ένα μεζεδάκι που ζητά ψωμί και παρέα και τα «μαμαδίστικα» μοσχαρίσια κεφτεδάκια σε μαντέμι με ντομάτα, πιπεριά Φλωρίνης και πεκορίνο Αμφιλοχίας.

Στο τέλος, ο Μπακλαβάς μιλφέιγ με κρέμα φιστίκι και το εκμέκ τσουρέκι με κρέμα μαχλέπι και παγωτό καϊμάκι κλείνουν το τραπέζι με ωραία γλύκα.

Το Elea είναι λενα εστιατόριο που μαγειρεύει με μνήμη, σερβίρει με γενναιοδωρία και σε καλεί να ξαναγνωρίσεις την ελληνική κουζίνα όπως της αξίζει: με ένα καλό τραπέζι σε μια αθηναϊκή γειτονιά.  


Elea Mediterranean Cuisine (Σύρου 13–15, Γαλάτσι, τηλ.: 210 2923401,  www.eleacuisine.gr)

Χρύσα Κακιώρη
+ posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εγγραφείτε στο Newsletter

Για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία νέα.

Follow Us