Δημιουργούνται τοπικά δίκτυα και διατοπικές συνεργασίες για την Άρτα και την Πρέβεζα, στο πλαίσιο του Σχεδίου με τίτλο «Το βιολογικό τραπέζι της νοτιοδυτικής Ελλάδας», από την Αναπτυξιακή Νοτίου Ηπείρου Αμβρακικού Α.Ε.
Ειδικότερα, το βιολογικό τραπέζι της νοτιοδυτικής Ελλάδας στοχεύει στην ενίσχυση, ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση της διατροφικής, γαστρονομικής συνήθειας χρήσης βιολογικών προϊόντων και γενικότερα προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, από τους κατοίκους των εμπλεκομένων περιοχών.
Μεταξύ άλλων, η δράση επιχειρεί να διαμορφώσει παραγωγικές και αποτελεσματικές συνεργασίες ή και δικτυώσεις μεταξύ της βιο-παραγωγής, της βιο-διατροφής και του βιο-τουρισμού, οι οποίες θα αποτελέσουν το σημείο εκκίνησης, αφενός για την ενίσχυση και ανάδειξη της εν λόγω διατροφικής – γαστρονομικής συνήθειας, κυρίως μέσω της εκπαίδευσης των συντελεστών παραγωγής, της ευαισθητοποίησης της νέας γενιάς και της υλοποίησης δράσεων προβολής και αφετέρου για την τουριστική αξιοποίησή της, κυρίως μέσω βιωματικών δράσεων που απευθύνονται σε tour operators.
Οι 5 άξονες στους οποίους κινείται το σχέδιο, είναι η δικτύωση και συνεργασία, η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση μαθητικής κοινότητας, η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση τοπικού πληθυσμού και επισκεπτών, οι ενέργειες δημοσιότητας και ο συντονισμός και διαχείριση.
Αναλυτικά, το σχέδιο περιλαμβάνει την προσέλκυση συμμετεχόντων και την ενημέρωσή τους σχετικά με το περιεχόμενο της συνεργασίας, καθώς και τη συμμετοχή τους στο άτυπο τοπικό δίκτυο, στο οποίο παρέχεται οργανωτική, διοικητική και συμβουλευτική υποστήριξη, τόσο για το ίδιο το δίκτυο όσο και για το διατοπικό forum συνεργασίας. Περιλαμβάνει επίσης τη συμμετοχή στη διοργάνωση εκπαιδευτικών επισκέψεων και επιμορφωτικών διαλέξεων, καθώς και τη συμβολή στη δημιουργία τουριστικού χάρτη με βιολογικά προϊόντα, όπου αποτυπώνονται το είδος των παραγόμενων προϊόντων, ο τόπος παραγωγής, οι μονάδες τυποποίησης και συσκευασίας και η ακριβής τοποθεσία τους. Επιπλέον, προβλέπεται η συμμετοχή στην αναβάθμιση του γαστρονομικού οδηγού με βιολογικά, παραδοσιακά και τοπικά προϊόντα της περιοχής, όπως και στη διοργάνωση εκδηλώσεων γευσιγνωσίας και δράσεων αγροτουρισμού. Τέλος, το σχέδιο περιλαμβάνει τη συμμετοχή στη διοργάνωση τοπικής ημερίδας και συνεδρίου για την παρουσίαση και προβολή των αποτελεσμάτων της συνεργασίας.
Η δημοσιογράφος Σοφία Κοντογιάννη έχει εργαστεί στις εφημερίδες Ναυτεμπορική (ταξιδιωτικό ρεπορτάζ) και Καλημέρα (τουριστικό ρεπορτάζ), στο τηλεοπτικό Κανάλι 5 (ως αρχισυντάκτρια και συμπαρουσιάστρια των ταξιδιωτικών εκπομπών και ) καθώς και στον ραδιοφωνικό σταθμό 9.84 (εκπομπή Τουριστικό Περισκόπιο).







